URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2022, 17:45

Șeful NATO: Explozia din Polonia, cauzată de o rachetă ucraineană, dar „nu este vina Ucrainei” 

Șeful NATO: Explozia din Polonia, cauzată de o rachetă ucraineană, dar „nu este vina Ucrainei”  (sursa foto: www.nato.int)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut miercuri primele declaraţii legate de incidentul cu racheta care a lovit teritoriul Poloniei, în zona graniţei cu Ucraina, care s-a soldat cu doi morţi. Liderul alianţei nord-atlantice a spus că "nu există niciun indiciu că a fost vorba de un atac intenţionat", la fel cum nu există vreun indiciu că Rusia pregăteşte o ofensivă militară împotriva NATO.

"Analiza preliminară pe care am făcut-o sugerează că cel mai probabil incidentul a fost cauzat de o rachetă defensivă ucraineană lansată să apare teritoriul ucrainean împotriva atacurilor cu rachete de croazieră ale Rusiei. Dar, să mă fac înţeles: Acest incident nu este vina Ucrainei. Rusia poartă în cele din urmă responsabilitatea, întrucât continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei", a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul NATO a spus că a purtat discuţii cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden, cei trei punându-se de acord să "rămână vigilenţi şi calmi".

"NATO rămâne unit. Întotdeauna vom face ceea ce este necesar pentru a ne apăra aliaţii", a încheiat Stoltenberg.  

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există niciun indiciu că incidentul de marţi ar fi fost un atac intenţionat asupra ţării sale.

"Nu există nimic care să indice un atac intenţionat asupra Poloniei. Cel mai probabil a fost un accident nefericit", a declarat Duda, într-o conferinţă de presă, potrivit Wiadomosci Gazeta, citată de News.ro.

Preşedintele polonez a adăugat că cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de fabricaţie rusească, produsă în anii 1970 - S-300. "Nu avem nicio dovadă că racheta ar fi fost lansată de ruşi. Există multe indicii că era o rachetă care apăra Ucraina", a mai spus el. Totuşi, a subliniat că partea rusă este oricum de vină, pentru că a creat contextul acestui război.

Amintim că două persoane au murit marţi într-o localitate de la graniţa dintre Ucraina şi Polonia, în urma unei explozii cauzate de o rachetă, despre care iniţial s-a crezut că fusese lansată de ruşi, în contextul în care armata rusă lansase un atac cu circa 80 de rachete în vestul Ucrainei. De altfel, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a fost primul care a spus public că racheta respectivă a fost a Rusiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON