Se fac investigații legate de racheta care a lovit marți seara teritoriul Poloniei, omorând doi oameni. În timp ce Ucraina susține că rachetele sunt rusești, liderii de la Moscova au negat că ar fi în spatele atacului. De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, le-a spus jurnaliștilor că este „puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, însă cercetările sunt încă în desfășurare.
Incidentul de lângă granița Polonia – Ucraina, în zona orașului Przewoduv, a iscat mari tensiuni la nivel înalt, vorbindu-se despre o intervenție a NATO în conflict, dat fiind că Polonia este membră a alianței.
Amintim că, după atac, Ministerul Apărării din Rusia a transmis pe cale oficială că: „Nicio lovitură a Rusiei nu a vizat ținte aproape de granița dintre Ucraina și Polonia”.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus că deocamdată nu s-au tras concluziile în cadrul anchetei privind incidentul, așadar a cerut populației să rămână calmă. „Nu avem dovezi clare în acest moment despre cine a lansat acea rachetă. A fost probabil o rachetă produsă în Rusia, dar acest lucru se investighează încă”, a spus Duda. Președintele Poloniei a spus că țara lui va cere cel mai probabil activarea Articolului 4 din tratatul NATO, care stipulează că atunci când unul dintre membrii alianței se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă poate cere organizarea unor consultări cu celelalte forțe NATO.
Întrebat de jurnaliști în timp ce se află la summitul G20 în Bali dacă este prea devreme pentru a se trage concluzia că racheta a fost lansată din Rusia, președintele american Joe Biden a declarat: „Există informații preliminarii care contrazic asta. Nu vreau să spun asta până nu terminăm investigațiile, dar este puțin probabil, dată fiind traiectoria, că (n.r. – racheta) a fost trasă din Rusia. Dar vom vedea...”.
Joe Biden și secretarul de stat american Antony Blinken, fotografiați în Bali, la scurt timp după incidentul din Polonia. Fotografia a fost făcută publică de Casa Albă
Euronews.ro scrie că o altă ipoteză este ca racheta căzută în Polonia să fie parte a unui sistem ucrainean de apărare aeriană S-300, care ar fi fost angajat în doborârea unei rachete rusești. Această ipoteză este susținută de oficiali americani citați, sub protecția anonimatului, de Associated Press.
Potrivit BBC News, China a făcut apel la calm după incidentul din Polonia, pentru a se evita escaladarea situației, în timp ce premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, s-a arătat solidar cu Polonia, a amintit că Rusia a tras recent cu 80 de rachete asupra vestului Ucrainei și a spus că „nimic din toate acestea nu s-ar întâmpla dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina”.
Miercuri dimineața, premierul Nicolae Ciucă a spus că a fost „în contact permanent” cu autoritățile poloneze și reprezentanții NATO pe tema incidentului din Polonia.
„România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia, după veștile îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. WeAreNATO”, a scris și președintele Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.