URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2016, 15:48

Şeful ITM Bihor: nu e adevărat că salariile în Bihor sunt printre cele mai mici din ţară, în schimb e destulă muncă la negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar, alături de adjuncţii Nadia Racz şi Nicolae Hoduţ, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii derulate anul trecut de această instituţie.

Potrivit acestuia, în 2015, cei 40 de inspectori de teren au controlat 4.282 unităţi, dispunând 5.632 sancţiuni, din care 1.004 amenzi în valoare totală de 6,84 milioane lei. Faţă de anul 2014, anul trecut a scăzut atât numărul sancţiunilor decise (în 2014 au fost 6.300 sancţiuni), cât şi cel al amenzilor şi valoarea acestora (în urmă cu doi ani, inspectorii ITM au dat amenzi în valoare totală de 8,2 milioane lei).

Între indicatorii relevanţi prezentaţi de şeful ITM Bihor se află cel privind numărul angajatorilor activi (în creştere de la 18.529 în anul 2014 la 19.693 în 2015), al salariaţilor activi (în creştere de la 162.678 în 2014 la 166.807 în 2015) şi al contractelor de muncă individuale (tot în creştere, de la 179.763 în 2014 la 184.807 în 2015). Potrivit explicaţiilor furnizate de Marius Rotar, diferenţa dintre numărul salariaţilor activi şi cel al contractelor de muncă individuale indică numărul persoanelor care au două joburi, acesta fiind în Bihor de 18.488 de angajaţi în 2015.

Pe de altă parte, însă, şeful ITM a remarcat că amploarea muncii la negru este ridicată, nu mai puţin de 11,56% dintre angajatorii controlaţi anul trecut fiind prinşi că foloseau forţă de muncă fără forme legale, iar din acest motiv cea mai mare parte a amenzilor (75,26% din totalul de 6,84 milioane lei) au fost date tocmai pentru folosirea muncii la negru.

Domeniile în care se practică munca la negru cel mai mult sunt industria textilă şi a confecţiilor, alimentaţia publică, panificaţia, prestările de servicii (în special la serviciile de curăţenie), transporturile rutiere şi construcţiile.

"Treaba asta că în Bihor sunt cele mai mici salarii din ţară nu e chiar aşa, lucrurile sunt mult mai nuanţate", a spus Marius Rotar.

Acesta a explicat că bihorenii apar în statistici cu salarii la coada clasamentelor naţionale nu doar din cauza muncii la negru (veniturile acestora fiind, evident, excluse din statistici, în timp ce în alte judeţe ele includ şi veniturile minime garantate), ci şi a faptului că, spre deosebire de alte judeţe, în Bihor nu există instituţii şi companii de stat mari care, cum se ştie, oferă salarii peste cele din mediul privat. "Dacă şi în Bihor ar exista asemenea instituţii mari, şi la noi salariile ar fi mai mari", a spus şeful ITM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: O întrebare pertinentă: Câți salariați activi, din totalul de 166.807, lucrează pentru un salariu minim, în Bihor?
I. ”Potrivit acestuia, în 2015, cei 40 de inspectori de teren au controlat 4.282 unități, dispunând 5.632 sancțiuni, din care 1.004 amenzi în valoare totală de 6,84 milioane lei. Față de anul 2014, anul trecut a scăzut atât numărul sancțiunilor decise (în 2014 au fost 6.300 sancțiuni), cât şi cel al amenzilor şi valoarea acestora (în urmă cu doi ani, inspectorii ITM au dat amenzi în valoare totală de 8,2 milioane lei).” 1. O structură de control eficientă acționează preventiv. 2. O structură de control ITM eficientă, deci care acționează preventiv, nu prea are motive de a amenda, respectiv nu prea înregistrează accidente de muncă/evenimente în zona sa de responsabilitate. II. ”Treaba asta că în Bihor sunt cele mai mici salarii din țară nu e chiar așa, lucrurile sunt mult mai nuanțate”, a spus Marius Rotar. 1. Oare? Câți salariați activi, din totalul de 166.807, lucrează pentru un salariu minim pe economie, respectiv câte contracte individuale de muncă au fost încheiate pentru același salariu minim? Câţi dintre aceștia au studii superioare de lungă durată, făcute la zi?
Postat 15 Ianuarie 2016, 22:42 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON