URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Ianuarie 2016, 15:48

Şeful ITM Bihor: nu e adevărat că salariile în Bihor sunt printre cele mai mici din ţară, în schimb e destulă muncă la negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar, alături de adjuncţii Nadia Racz şi Nicolae Hoduţ, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii derulate anul trecut de această instituţie.

Potrivit acestuia, în 2015, cei 40 de inspectori de teren au controlat 4.282 unităţi, dispunând 5.632 sancţiuni, din care 1.004 amenzi în valoare totală de 6,84 milioane lei. Faţă de anul 2014, anul trecut a scăzut atât numărul sancţiunilor decise (în 2014 au fost 6.300 sancţiuni), cât şi cel al amenzilor şi valoarea acestora (în urmă cu doi ani, inspectorii ITM au dat amenzi în valoare totală de 8,2 milioane lei).

Între indicatorii relevanţi prezentaţi de şeful ITM Bihor se află cel privind numărul angajatorilor activi (în creştere de la 18.529 în anul 2014 la 19.693 în 2015), al salariaţilor activi (în creştere de la 162.678 în 2014 la 166.807 în 2015) şi al contractelor de muncă individuale (tot în creştere, de la 179.763 în 2014 la 184.807 în 2015). Potrivit explicaţiilor furnizate de Marius Rotar, diferenţa dintre numărul salariaţilor activi şi cel al contractelor de muncă individuale indică numărul persoanelor care au două joburi, acesta fiind în Bihor de 18.488 de angajaţi în 2015.

Pe de altă parte, însă, şeful ITM a remarcat că amploarea muncii la negru este ridicată, nu mai puţin de 11,56% dintre angajatorii controlaţi anul trecut fiind prinşi că foloseau forţă de muncă fără forme legale, iar din acest motiv cea mai mare parte a amenzilor (75,26% din totalul de 6,84 milioane lei) au fost date tocmai pentru folosirea muncii la negru.

Domeniile în care se practică munca la negru cel mai mult sunt industria textilă şi a confecţiilor, alimentaţia publică, panificaţia, prestările de servicii (în special la serviciile de curăţenie), transporturile rutiere şi construcţiile.

"Treaba asta că în Bihor sunt cele mai mici salarii din ţară nu e chiar aşa, lucrurile sunt mult mai nuanţate", a spus Marius Rotar.

Acesta a explicat că bihorenii apar în statistici cu salarii la coada clasamentelor naţionale nu doar din cauza muncii la negru (veniturile acestora fiind, evident, excluse din statistici, în timp ce în alte judeţe ele includ şi veniturile minime garantate), ci şi a faptului că, spre deosebire de alte judeţe, în Bihor nu există instituţii şi companii de stat mari care, cum se ştie, oferă salarii peste cele din mediul privat. "Dacă şi în Bihor ar exista asemenea instituţii mari, şi la noi salariile ar fi mai mari", a spus şeful ITM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: O întrebare pertinentă: Câți salariați activi, din totalul de 166.807, lucrează pentru un salariu minim, în Bihor?
I. ”Potrivit acestuia, în 2015, cei 40 de inspectori de teren au controlat 4.282 unități, dispunând 5.632 sancțiuni, din care 1.004 amenzi în valoare totală de 6,84 milioane lei. Față de anul 2014, anul trecut a scăzut atât numărul sancțiunilor decise (în 2014 au fost 6.300 sancțiuni), cât şi cel al amenzilor şi valoarea acestora (în urmă cu doi ani, inspectorii ITM au dat amenzi în valoare totală de 8,2 milioane lei).” 1. O structură de control eficientă acționează preventiv. 2. O structură de control ITM eficientă, deci care acționează preventiv, nu prea are motive de a amenda, respectiv nu prea înregistrează accidente de muncă/evenimente în zona sa de responsabilitate. II. ”Treaba asta că în Bihor sunt cele mai mici salarii din țară nu e chiar așa, lucrurile sunt mult mai nuanțate”, a spus Marius Rotar. 1. Oare? Câți salariați activi, din totalul de 166.807, lucrează pentru un salariu minim pe economie, respectiv câte contracte individuale de muncă au fost încheiate pentru același salariu minim? Câţi dintre aceștia au studii superioare de lungă durată, făcute la zi?
Postat 15 Ianuarie 2016, 22:42 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON