URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2021, 16:40

Șeful Ariilor protejate din Bihor, Remus Raț, schimbat din funcție în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL

Șeful Ariilor protejate din Bihor, Remus Raț, schimbat din funcție în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Remus Ionuţ Raţ, şeful Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a fost condamnat penal în trecut pentru tăieri ilegale de arbori, iar în prezent este cercetat pentru braconaj, a fost înlăturat din funcţie, iar postul urmează să fie scos la concurs.

I-au luat şefia

Informaţia a fost comunicată, joi, BIHOREANULUI, de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Viorel Pătrană, care a confirmat că Raţ ocupase funcţia temporar, fără concurs, el fiind angajat iniţial pe o funcţie de execuţie, de consilier.

“Începând cu 19 mai 2021, domnului Raț Remus Ionuț i-a încetat exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de conducere de șef serviciu - Serviciul teritorial Bihor din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”, a transmis Pătrană, precizând totodată că „în cel mai scurt timp” ANANP va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de conducere vacante, iar până atunci, avizele solicitate și înregistrate la Serviciul teritorial Bihor vor fi emise de către Serviciul Monitorizare și Emitere Avize al ANANP.

Ce l-a recomandat? Tăcere...

Pe de altă parte, ANANP a transmis, tot joi, sub semnătura preşedintelui Adi Croitoru, un răspuns la solicitarea făcută săptămâna trecută de BIHOREANUL, de a comunica, printre altele, ce anume l-a recomandat pe Remus Ionuţ Raţ pentru a fi propulsat în această funcţie, respectiv dacă acesta a înştiinţat conducerea Agenţiei despre problemele sale penale.

Documentul nu lămureşte cum a ajuns un fost condamnat penal, chiar şi reabilitat, să deţină funcţii de conducere într-o instituţie publică de interes naţional, fie şi temporar, arătând doar că la dosarul de concurs al acestuia „se află depuse toate documentele cerute de lege”, adică şi cazierul judiciar care, în mod logic, nu mai avea menţionată condamnarea pentru care intervenise reabilitarea.

UPDATE. Ne-a sunat doamna Croitoru

După apariţia ştirii, preşedintele ANANP Adi Croitoru a revenit, telefonic, pentru a explica motivul pentru care, în 2019, Remus Ionuţ Raţ a fost promovat la şefia Serviciului Teritorial Bihor al ANANP şi a fost menţinut apoi în această funcţie.

"Nu am explicat noi suficient de bine, în comunicat. Domnul Raţ a fost singurul care, la acea vreme, îndeplinea condiţiile de vechime impuse de Codul administrativ pentru această funcţie. Noi aveam interesul să operaţionalizăm cât mai repede această instituţie, în Bihor aveam doi angajaţi iar colegul domnului Raţ era doar de asistent, nu avea vechimea necesară", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adi Croitoru.

Potrivit şefei ANANP, Raţ nu a informat conducerea instituţiei despre problemele din trecut şi nici în ianuarie, când s-a ales cu dosar penal pentru braconaj, nu a comunicat acest aspect. "Eu ştiu că nu este o problemă legală, dar este o problemă morală. Noi ne străduim să ţinem instituţia la un nivel de performanţă, când lucrurile merg într-o direcţie pe care nu o dorim, vrem să rezolvăm, să nu lăsăm să planeze suspiciuni asupra colegilor care îşi fac treaba cu mult profesionalism", spune Croioru. 

Întrebată despre motivul pentru care, din 2019 şi până în prezent, ANANP nu a organizat concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere, Croitoru susţine că toate examenele au fost blocate de pandemie. "Acum, activitatea Serviciului Teritorial Bihor va fi coordonat de la centru. Nu vom mai delega pe nimeni până la organizarea unui concurs. Aşa am hotărât, e o decizie bună, rea, ne-o asumăm. Oricum, dacă am avea un BIHOREANUL în fiecare judeţ am fi mai atenţi, iar astfel de incidente, eu cred izolate, nu ar mai exista", a mai declarat şefa ANANP.  

Adi Croitoru a promis, de asemenea, că instituţia va fi mai atentă şi la solicitările făcute de presă, cu referire la cea transmisă pe 13 ianuarie de BIHOREANUL, pentru a cere măsuri împotriva şoferilor de ATV care au transformat în pistă de raliu aria protejată de la Betfia, solicitare la care răspunsul a venit după 3 luni. "Nu e bine, voi verifica ce s-a întâmplat", a promis şefa Agenţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alt animal politic
Nu-i nimic, omul va ramane pe alt post, la fel ca Necula sau "animalul pilitic" de la Apele Romane. Unii sunt indispensabili. Iar explicatia ca nu s-a organizat din 2019 concurs pentru post din cauza pandemiei, e cam puerila. Ar insemna ca cei de la agentia asta vad viitorul!
Postat 21 Mai 2021, 11:07 de 1x1
Partidul școala vieții
Omul are părul proaspăt vopsit, e dat cu gel, s-a tatuat pe brand, are diplome de calificare în orice domeniu, e membru loial de partid nu doar de sărbători legale, cară cu sacul la șefi, dar pentru asta mai trebuie să facă mici compromisuri: braconaj, lemne la negru, delapidări, evaziune și găinării pe bandă că încă nu l-au pus consul la New York și nici măcar consilier la BNR.
Postat 21 Mai 2021, 08:45 de decalog
Bravo, baieti!
Jos cu ticalosia in Romania!
Postat 20 Mai 2021, 18:29 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON