URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 14:05

Şedinţa Senatului universitar s-a terminat cu circ: Studenţii îi cer demisia preşedintelui Curilă, pentru că nu a supus votului asocierea cu Primăria Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea a avut o şedinţă tumultoasă, marţi, iar motivul de scandal a fost asocierea cu Primăria Oradea pentru construcţia unui cămin în campus.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, forul legislativ al Universităţii a avut o şedinţă luni, la care invitat a fost primarul Ilie Bolojan, tocmai pentru a lămuri dacă senatorii îşi dau sau nu acordul ca municipalitatea să construiască respectivul imobil. După două ore de dezbateri, şedinţa de luni a rămas fără cvorum, deoarece studenţii şi mai mulţi profesori au părăsit Aula Magna, nemulţumiţi că preşedintele Sorin Curilă nu supune votului propunerea de parteneriat între Universitate şi Primărie. În replică, acesta a declarat că propunerea se va regăsi pe ordinea de zi a şedinţei din ianuarie, dacă va avea şi avizul juriştilor Universităţii.

Amânat şi abandonat

Marţi, de la ora 9, a fost programată o nouă şedinţă de Senat, pentru dezbaterea ordinii de zi a şedinţei de luni, care, tot din lipsă de cvorum, nu a mai fost parcursă în întregime. Punctul 9, "Dezbatere Cămine în Masterplan Campus Universitar", a iscat noi discuţii.

După votarea primelor 8 puncte, Curilă a propus amânarea acestui punct pentru finalul şedinţei, sub pretextul că va fi o discuţie lungă la care trebuie să participe şi un jurist. Bănuind că, de fapt, spera ca, la finalul întrunirii nu va mai fi asigurat cvorumul necsar pentru votarea acestuia, studenţii din Senat s-au opus. "Noi am solicitat să respecte ordinea de zi, preşedintele ne-a spus că el propune ordinea de zi", a explicat pentru BIHOREANUL Mădălina Cseh, preşedintele studenţilor din Senat.

"Ne-a lăsat cu ochii în soare"

La finalul şedinţei, s-a reluat discuţia pe tema acestui subiect, iar situaţia a devenit agitată. "A adus un jurist al Universităţii, cred că pe cel mai nepriceput, ca să ne explice că el are dreptate şi parteneriatul nu poate fi semnat. Noi i-am cerut un singur lucru: să supună votului asocierea, astfel încât noi să decidem. Putea chiar să precizeze acolo că el, preşedintele, a votat împotrivă. N-a vrut să accepte, pur şi simplu", a relatat un senator, pentru BIHOREANUL.

Mai multe surse din Senatul Universităţii au confirmat, pentru BIHOREANUL, că au fost mai multe voci care i-au cerut preşedintelui acelaşi lucru: să supună parteneriatul la vot. Cei mai vocali au fost însă studenţii, care la rândul lor au solicitat expres ca decizia să nu mai fie amânată, întrucât proiectul s-ar putea pierde.

Totuşi, Curilă n-a cedat. "La un moment dat, pur şi simplu şi-a strâns lucrurile, ne-a urat sărbători fericite şi a plecat. Ne-a lăsat cu ochii în soare, pe toţi", a povestit un senator. Plecarea preşedintelui a dus la închiderea şedinţei, deoarece s-a pierdut cvorumul de 51 de persoane.

Curilă, demisia!

Atitudinea lui Curilă este aspru criticată de studenţii orădeni. "În momentul abordării punctului respectiv de pe ordinea de zi, preşedintele a refuzat să supună la vot, la cererea expresă a mai multor membrii, alegând să iasă din sală. Această atitudine poate determina pierderea parteneriatului pentru construcţia masterplanul-ui în parteneriat cu Primăria Oradea. Această atitudine a preşedintelui are repercusiuni extrem de grave pentru dezvoltarea Universităţii din Oradea şi a condiţiilor pentru studenţi", se arată într-un comunicat transmis de studenţii din Senat.

Mai mult, tinerii îi cer demisia lui Curilă. "Pe această cale, solicităm public demisia domnului preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, domnul Sorin Curilă", se încheie informarea studenţilor.

Pe data viitoare!

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Curilă susţine însă că nu are motive să demisioneze. "Nu puteam să supun votului zeci de propuneri lansate ieri şi azi de colegii mei vizavi de acest subiect. Unele nici nu am apucat să le notez, pe care să le supun votului? În plus, pe ordinea de zi am avut un punct de dezbatere, nu de decizie", a declarat Curilă.

De asemenea, preşedintele spune că nu a părăsit şedinţa, ci a plecat când aceasta era deja încheiată. "Am plecat după ce am epuizat toate subiectele de pe ordinea de zi şi i-am lăsat pe fiecare, neîngrădit, să-şi exprime opiniile. În plus, am plecat după ce le-am spus colegilor că le aştept propunerile în scris, astfel încât să le cuprindem pe toate într-un material", a declarat şeful Senatului.

Acesta a reiterat ideea că parteneriatul dintre Primărie şi Universitate poate funcţiona în continuare, în baza acordului de principiu dat de Senat în luna octombrie. "Încă o dată, eu nu cred că trebuie să ne grăbim. Data viitoare obţinem votul", a precizat Sorin Curilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Adevarul
Adevarul e ca daca universitatea ar fi proprietara pe terenul din curtea ei nu ar mai trebui sa ceara acordul Ministerului de Finante (actualul proprietar) pentru constructia caminului. De ce rectorul Bungău Constantin sau prorectorul administrativ Prada Marcela, cumnata rectorului, nu au obținut într-un an de zile de când știau de acest proiect, o hotărâre de la Minister pentru terenul pe care ar trebui construit căminul? Ca de obicei, adevarul este altul decat cea ce apare in articol.
Postat 19 Decembrie 2018, 16:39 de Nistor
Bai prostea !
E bune pietonale , lasa asea !
Postat 18 Decembrie 2018, 22:40 de 1
Agatha...; frumos nume,gândire de cartofi!
Păi oare,nu cu ajutorul acestor "pietari " care nu stiu sa ....aranjeze cartofii estetic(ha!),își duc veacul si alde curila??? Încetati să fiți doar critici.Fiti mai întâi,voi înșivă verticali,si apoi pretindeti! Altminteri...doar despre cartofi veti putea vorbi.
Postat 18 Decembrie 2018, 21:23 de Nofan
Pietarii
Care studenti? Pietarii astia? Mai bine ar aranja mai estetic cartofii pe mesele de la locul de munca, unde isi fac veacul ...
Postat 18 Decembrie 2018, 15:51 de Agatha
why?
Acesta este scopul! Exact cum Prea Sfinția Sa Virgil a cedat Palatul Episcopal FĂRĂ LUPTĂ, Fred & Barney trebuie să-i pună pe tavă Dictatorului Sorbonica! E simplu….așa Dictatorul va putea să facă Strada Universității pietonală. Oradea, oraș sută la sută pietonal. Habar nu am de ce…?
Postat 18 Decembrie 2018, 14:24 de prostea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON