Cei care pleacă în vacanţă să nu posteze pe Facebook, şoferii să nu se urce băuţi la volan, la concerte şi în biserici, oamenii să nu blocheze căile de acces, iar la ieşirea din ţară să urmărească site-ul Poliţiei de Frontieră, care transmite în timp real perioadele de aşteptare la fiecare punct de trecere a graniţei.
Sunt doar câteva din sfaturile transmise bihorenilor de şefii unităţilor MAI, într-o conferinţă de presă organizată, marţi, la sediul Prefecturii Bihor, la care au participat subprefectul judeţului, Iulius Delorean, adjunctul şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, comandantul Jandarmeriei, Ioan Bogdan, cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Sorin Caba, şi adjunctul şefului Poliţiei de Frontieră, Cristian Gheorghe Bogdan.
Atenţie la instalaţii!
În ultimele săptămâni, inspectorii de prevenire ai ISU au desfăşurat 36 de acţiuni de verificare în mall-uri şi hypermarket-uri, cluburi și restaurante, acțiuni ce vor continua pe parcursul întregii luni. „S-au identificat 167 de neconformități - lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, obturarea căilor de evacuare, neîntreţinerea stingătoarelor sau exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice -, o parte dintre acestea fiind înlăturate operativ pe timpul acțiunilor de control. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 82 de avertismente și 24 de amenzi în cuantum de 98.000 lei”, a arătat Sorin Caba.
Şeful ISU Crişana recomandă bihorenilor să fie atenţi la instalaţiile electrice decorative şi ornamentele necorespunzătoare, care pot deveni surse de incendiu. „Fixaţi bradul în condiţii de siguranţă, verificaţi instalaţia de brad, nu aprindeți artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea acestuia, nu lăsați nesupravegheate sau la îndemâna copiilor instalațiile ornamentale”, a mai spus Caba, arătând că un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. „Dacă se produce un astfel de eveniment, acoperiţi bradul cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul”, a recomandat specialistul.
Cu ochii pe comercianţi
În perioada următoare, polițiștii bihoreni vor acționa atât pentru prevenirea, cât şi pentru combaterea faptelor antisociale, după cum a anunţat adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur. „Se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă și a articolelor pirotehnice, vânzarea acestora din urmă, fără autorizaţie, fiind considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an".
„Recomandăm bihorenilor să nu anunţe pe Facebook plecările în vacanţă, pentru că riscă să fie victimele hoţilor. Cei care merg, în această perioadă, la colindat, să nu accepte invitaţiile unor necunoscuţi în casă, la petreceri sau la plimbări cu maşina, iar copiiii să fie însoţiţi de adulţi. De asemenea, şoferii să nu se urce băuţi la volan. Oricum, patrulele rutiere vor fi prezente pe şosele pe toată perioada sărbătorilor”, a mai recomandat Bucur.
Alertă la frontieră
Pregătiţi sunt şi poliţiştii de frontieră, care se aşteaptă la o creştere semnificativă a traficului prin punctele de intrare în ţară. „Anul trecut, doar prin Borş au trecut 412.000 de persoane de sărbători. Se întorc românii, vin turişti, dar şi pleacă, mulţi, să petreacă peste hotare. Am avut în ultimele zile peste 32.000 de persoane şi 11.000 de autoturisme. Rugămintea e ca, la ieşirea din ţară, oamenii să urmărească site-ul Poliţiei de Frontieră, care transmite în timp real, perioadele de aşteptare la fiecare punct de trecere a frontierei”, a spus adjunctul şefului Poliţiei de Frontieră, Cristian Gheorghe Bogdan.
Potrivit ofiţerului, în următoarea perioadă, în Ungaria, traficul maşinilor de mare tonaj va fi restricţionat. „Nu doar în weekend, ci şi de sărbători. De luni, 24 decembrie, şi până miercuri, 26 decembrie, circulaţia maşinilor de mare tonaj este oprită. După această perioadă, ne aşteptăm la un aflux mare de camioane, dar suntem pregătiţi”, a spus Bogdan, arătând că ITPF Oradea a suplimentat personalul din frontieră pentru a putea deschide toate arterele pe sensurile de intrare și de ieșire din țară. Şeful ITPF Oradea recomandă, totodată, folosirea tuturor celor patru puncte de trecere a frontierei din Bihor - Salonta, Borș, Săcuieni și Valea lui Mihai.
Evitaţi drumurile închise!
La rândul său, subprefectul judeţului a atras atenţia excursioniştilor să evite plimbările pe drumurile de munte închise, pentru a se feri de neplăceri. "Anul trecut, salvamontiştii au salvat o mamă şi un copil de pe un drum despre care se ştia că este închis pe toată perioada iernii. Există indicatoare care prezintă restricţiile pe toate aceste drumuri. Îi rugăm pe excursionişti să respecte restricţiile", a spus Iulius Delorean.
Pe de altă parte, subprefectul a ţinut să mulţumească reprezentanţilor Electrica pentru "turul de forţă" care a permis remedierea avariilor în toate cele 60 de localităţi afectate de furtunile de zăpadă. "Au fost 38.000 de locuinţe rămase fără curent. În 24 de ore, în condiţii grele de muncă, au lucrat 60 de echipe. Mulţi au fost aduşi din concedii, de la familii. Eu cred că merită să le mulţumim", a spus Delorean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.