URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2023, 16:02

Se plantează arbori de talie mare în Piața Unirii din Oradea. Iată de ce!

Se plantează arbori de talie mare în Piața Unirii din Oradea. Iată de ce! (fotografie de arhivă / credit foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, conform proiectului inițial, în piața centrală din Oradea s-au plantat doar specii vegetale de talie mică, Primăria municipiului a anunțat luni că Direcția Tehnică a „identificat necesitatea completării fondului plantat cu arbori de talie mai mare, care să aducă atât un plus estetic zonei, cât și un confort crescut în perioadele caniculare”. 

Merită precizat că încă după modernizarea Pieței Unirii, mai mulți orădeni au reclamat lipsa zonelor cu umbră, care să-i protejeze de caniculă.

Nu vor „acoperi” clădirile

Concret, în perioada 17-25 ianuarie 2023, pe scuarurile verzi din Piața Unirii se vor planta 11 exemplare de mesteacăn alb de Himalaya (Betula utilis var. Jacquemontii) și 4 stejari roșii (Quercus rubra). 

„Speciile de arbori au fost propuse de către arhitectul peisagist Diana Codrean și vor fi plantate în baza unui raport tehnic de specialitate realizat de aceasta, avându-se în vedere menținerea accesului vizual la clădirile istorice din zonă”, se arată în informarea Primăriei.

Mai mari ca alții

Municipalitatea mai precizează că, având în vedere importanța amplasamentului, „exemplarele care vor fi plantate în Piața Unirii vor avea dimensiuni mai mari față de arborii plantați în oraș în cadrul campaniilor anuale de primăvară și toamnă. Astfel, pentru mesteceni se vor respecta dimensiunile minime de 4 metri înălțime și circumferința trunchiului de 24 cm, respectiv pentru stejari de 8 metri înălțime și circumferința trunchiului de 40 cm”.

Acțiunea de plantare este organizată de reprezentanții Direcției Tehnice – Compartiment Spații Verzi Urbane, Facilități de Agrement și Sport din cadrul Primăriei municipiului Oradea, prin operatorul S.C. Adidem Gardener S.R.L și se va realiza sub supervizarea arhitectului peisagist Diana Codrean.

Până la 15 metri

Stejarul roșu este un arbore de talie medie-mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire, coroană rotundă cu frunziș bogat. Frunzele sunt mari, toamna devin pieloase și se colorează în nuanțe de arămiu, roșu, până la brun-roșcat, detaliează reprezentanții municipalității.

Mesteacănul de Himalaya este o specie cu creștere rapidă, care poate atinge înălțimi de 15 metri și are o coroană piramidală. „Este un arbore apreciat datorită proprietăților sale ornamentale, dar și a capacității acestuia de atragere a faunei naturale (albine, fluturi, păsări). Spectaculoasă este scoarța acestuia, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor”, se arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@kid
Exceptional comentariul tau. Asa ar fi corect: GRESESTI, PLATESTI! Esti presedinte, esti premier, primar, pulean, ai gresit, e musai sa platesti!
Postat 17 Ianuarie 2023, 10:32 de pinonel
adi13 aka Maikeltroll
Amu ca plantează copaci nu-i bine copacule. Bolojan e pe viață aici, încearcă la Vaslui, Socola
Postat 16 Ianuarie 2023, 21:14 de Sandu2100
Himalaya
S-ar putea sa ne trezim cu niște concerte de pian a la longue prin Piață. Arta peste tot.
Postat 16 Ianuarie 2023, 20:34 de Simonette
Daca
stai sa te gandesti bine, poate era interesant de publicat si costul plantarii, materiale si manopera. De vazut si o eventuala recuperare a lor de la cei care au semnat taierea vechilor arbori.
Postat 16 Ianuarie 2023, 20:15 de Kid
Erau
arbori de talie mare in Piata Unirii. "Decat" ca nu trebuiau taiati. Porcaria aia de justificare, ca nu se vad fatadele cladirilor din cauza lor, e de rasul curcilor. E cum zice CT: peste tot in lume, arborii maturi se pastreaza obligatoriu si toate modificarile se fac in asa fel incat ei sa fie mentinuti. Unde chiar nu se poate, se folosesc utilaje speciale pt transplantat arbori maturi, cu radacina, la o noua locatie. Este lege, un arbore matur nu se taie, dar la noi decizia sta in pixul unor edili cu bun simt si simt estetic foarte diluate. Din pacate!
Postat 16 Ianuarie 2023, 20:10 de Kid
Nimic nou
Ca toate proiectele Sprancenatului. Ata timp cat PMO e condusa de o gasca de vinituri, care nu au nici o legatura cu ce inseamna dezvoltarea eficienta a unui oras, numai esecuri vom avea. Dupa ce va pleca acest Sprancenat, vor trebui refacute toate lucrarile. Oricum Piata Unirii trebuie refacuta in maxim 5 ani ca deja toata e distrusa, nu o sa apuce sa creasca copacii. Mai bine ar planta si la Ciuperca, alt obiectiv distrus in totalitate. Acolo ar fi si mai mare nevoie de copaci, poate merge Bolo cu Sandu2100 sa planteze cativa copaci, dar ei au trauma asta a noroiului din satele de unde provin, ei cred ca betonul e sfant in oras. Dar asa e cu taranoii astia veniti in oras, trebuie sa treaca cativa ani sa realizeze ce inseamna oras, cam tarziu. Parcul alca numai copaci pitici are si aia pe marginea parcului, in cebtrul parcului e chel complet, nu va fi umbra niciodata. Nu inteleg vizunea asta a primarie unde face parcuri sa puna copaci, care cresc mici si doar pe margine. Un parc trebuie sa fie ca cele vechi gen 1 Dec sau Muncitorilor, unde sa ai umbra, nu betoane. Dar asa e cand un mare vizionar monosprancenat conduce de unul singur acest oras. Hai sandu sari ca iar am scris Bolojan, si ti se declanseaza alerta pe aplicatia de postac.
Postat 16 Ianuarie 2023, 19:50 de adi13
Copacii ultima prioritate...
Betoane sa fie, copacii uscati si taiati nu se mai inlocuiesc cu anii de pmo, oare de ce? Se stie ca parandaratul e mult mai mare la betoane dar totusi...
Postat 16 Ianuarie 2023, 19:49 de Traian
plantati arbori in tot orasul, mai ales in parcuri
o actiune binevenita. va rugam sa taiati arborii care sunt uscati de mai multi ani din parcul Bratianu si plantati altii in locul lor, urgent. la fel si in capat Nufaru, in rondul facut la statia de tramvai. trebuie plantati arbori si in parcul Salca urgent, cei existenti sunt f mici, necajiti si mai ales rari!
Postat 16 Ianuarie 2023, 19:37 de roger
Serios?
Poate era mai bine daca ii includeati pe cei maturi, cum se face peste tot in lumea civilizata, fara sa va credeti atotstiutori, prepotenti?! https://m.digi24.ro/regional/digi24-oradea/stejarii-din-piata-unirii-pusi-la-pamant-apm-nu-a-dat-aviz-pentru-taieri-primaria-oradea-risca-amenzi-410259
Postat 16 Ianuarie 2023, 17:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON