URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2018, 13:28

Şcoala bătăilor. Violenţele se ţin lanţ la Liceul Bariţiu: ajutat de doi amici, un elev băut a bătut trei colegi (VIDEO)

Într-o şcoală din Oradea, violenţa naşte violenţă. Ca-n junglă, unde animalele mai mici devin victimele celor mai puternice, elevii Liceului Tehnologic special nr. 1 George Bariţiu sunt agresaţi când de personal, când de colegii mai mari.

Ultima oară s-a întâmplat la mijlocul lunii decembrie, când trei elevi şi-au bătut trei colegi pentru care a trebuit chemată Salvarea. Singurii sancţionaţi sunt tinerii, despre supraveghetori conducerea şcolii considerând că şi-au făcut datoria... fiindcă au sunat la 112.

Ca-n ghetou

Tutelat de Consiliul Judeţean şi coordonat de Inspectoratul Şcolar ca şcoală de meserii şi şcoală specială, pentru integrarea profesională a tinerilor cu deficienţe fizice şi psihice, Liceul Bariţiu a "găzduit" în ultimul trimestru locul mai multe scandaluri.

În octombrie, BIHOREANUL dezvăluia că în curtea unităţii, în plină zi, un elev de 17 ani şi-a umilit doi colegi, forţându-l pe unul, inclusiv cu bătaia, să-i facă sex oral celuilalt. După o lună, timp în care conducerea şcolii n-a iniţiat nicio anchetă internă, părinţii unui elev cu dizabilităţi a cerut ajutorul unui fost ministru, semnalând că fiul lor a fost agresat "cu electroşocuri" de paznicii liceului. Abia după acest al doilea caz, deşi a decis că "nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", IŞJ a revocat mandatele directorului Tiberiu Sîncelean şi adjunctei Mariana Şandor, fiindcă "nu au îndeplinit anumite obligaţii din contractul de management".

În liceu, însă, agresivitatea a rămas aceeaşi. Sâmbătă, 8 decembrie, un tânăr şi-a bătut cu sălbăticie un coleg sub privirile altor patru, care nici nu au încercat să-i despartă, agresiunea fiind filmată şi pusă pe Facebook de un proaspăt absolvent.

Joi, 13

O anchetă disciplinară a fost iniţiată abia după a patra agresiune, care a avut loc câteva zile mai târziu şi a necesitat intervenţia Ambulanţei şi a Poliţiei. Joi, 13 decembrie, un elev de clasa a XII-a cazat în internatul şcolii, zis Manu, a sărit să-şi bată un coleg de dormitor, alături de alţi doi tovarăşi, snopind în bătaie încă doi băieţi, pe lângă primul "pus la punct".

În acea după-amiază, Manu fusese în oraş şi s-a întors în internat băut. "Era furios. Prietena lui l-a văzut că a pupat o altă fată şi i-a spus că nu mai vrea să-l vadă. După masa de seară, Manu s-a dus la el în dormitor, unde împreună cu alţi doi prieteni a bătut trei băieţi", a povestit o elevă.

Cel mai afectat a fost un adolescent de clasa a IX-a, lovit minute în şir cu picioarele şi cu pumnii, în faţă, în stomac şi peste picioare. "Din cauza gălăgiei, după câteva minute s-au adunat supraveghetorii şi l-au scos din mâinile lui Manu. Avea sânge pe faţă, nasul spart şi fruntea umflată".

Final amânat

Ileana Varga, directoarea liceului BarițiuNoua directoare a liceului, Ileana Varga (foto), a declarat BIHOREANULUI că în timpul şi după consumarea incidentului "s-au respectat procedurile legale". În acea seară, la ora 23.00, ea a fost alertată telefonic de un supraveghetor. "Am ajuns în 10 minute. Celor trei elevi agresaţi li se acorda primul ajutor, apoi ambulanţele i-au dus la spital pentru investigaţii. Din fericire, nu a fost necesară internarea lor. În aceeaşi seară, poliţiştii au început o anchetă". Supraveghetorii i-au raportat că Manu "mirosea a alcool şi a fost dus la cabinetul medical, dar a fost lăsat apoi să participe la program".

A doua zi, de dimineaţă, directoarea a luat "primele măsuri": a convocat părinţii elevilor, pentru ca profesorii să discute cu ei, tinerii au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică, iar cei trei agresori au fost excluşi din internat, pentru a se evita alte incidente pe viitor. Întrebată dacă nu cumva ar trebui sancţionaţi, totuşi, şi supraveghetorii ori personalul medical, fiindcă au lăsat între colegi un tânăr ameţit de alcool şi agresiv, profesoara a răspuns că "a fost constituită şi o comisie de disciplină, care va trage concluziile în cel mult o săptămână".

Atât doar că, după termenul invocat, a refuzat să "deconspire" concluziile anchetei şi propunerile comisiei disciplinare, motivând că nu a putut fi întrunit şi Consiliul de Administraţie al şcolii. Doar vin sărbătorile...


STATISTICI
Cifre în scădere

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Poliţiei Bihor analizează lunar fenomenul infracţional din şcoli, care, statistic, este în scădere: în anul şcolar 2017-2018 s-au înregistrat 33 de infracţiuni în şcolile din judeţ, faţă de 72 în anul şcolar 2010-2011. Anul acesta, infracţiunile par să fi fost însă mai grave. De pildă, în octombrie 2018 s-au consemnat 2 fapte de loviri şi alte violenţe, un viol şi un furt, pe când în octombrie 2017 doar 5 furturi.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON

Atenție, conținut explicit, interzis minorilor. Prin continuarea navigării, vă asumați că aveți peste 18 ani.