URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Aprilie 2024, 15:40

Schimbări în salubritatea din Bihor: Deșeurile reziduale și cele reciclabile vor fi ridicate mai rar în satele din județ

Schimbări în salubritatea din Bihor: Deșeurile reziduale și cele reciclabile vor fi ridicate mai rar în satele din județ (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luna viitoare, firmele de salubritate vor ajunge mai rar pe ulițele din Bihor.

Ecolect, asociația tuturor primăriilor din județ pe teme de salubritate, a decis să reducă frecvențele de ridicare a deșeurilor reziduale și reciclabile din mediul rural. Măsura a fost impusă ca să nu crească facturile de salubritate, a explicat președintele Ecolect, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferință de presă.

„Sistemul de management integrat al deșeurilor trebuie în permanență adaptat la realități, atât la cele legislative, inclusiv europene, cât și la cele concrete”, a declarat Mălan.

Acesta a precizat că ajustările privind frecvențele de ridicare se aplică doar în mediul rural din zonele 3 (Salonta), 4 (Beiuș), 5 (Marghita) și 6 (Săcueni). Aici, de acum înainte, deșeurile reziduale se vor colecta de două ori pe lună, și nu săptămânal, cum se întâmplă în prezent, deșeurile de sticlă (pubela verde) o dată la trei luni, în loc de o dată pe lună, iar cele reciclabile se vor colecta lunar, în loc de bilunar.

Și în zona 2 (Aleșd) se modifică frecvențele, dar altfel: deșeurile reziduale se vor colecta de trei ori pe lună, sticlele trimestrial, iar reciclabilele lunar.

În schimb, în zona 1B (Zona Metropolitană Oradea), deșeurile se vor ridica după aceleași frecvențe, explicația fiind că este o zonă suburbană, unde locuitorii au obiceiuri de consum similare orășenilor, dar și curți mici, deci mai puține locuri disponibile pentru depozitarea deșeurilor pe termen lung.

Pe de altă parte, pentru toți bihorenii va apărea o fracție nouă: deșeurile textile, care se vor colecta trimestrial din poartă în poartă, și oricând, în containere care vor fi anume amplasate în orașele și satele județului. „Începând cu 2025 avem obligația legală, ca țară, să colectăm separat această fracție și ne-am gândit ca județul nostru să fie primul județ care face acest lucru încă din 2024”, a declarat șeful Ecolect.

Mircea Mălan a mai spus că modificarea frecvențelor va permite ca tarifele de salubritate să nu crească simțitor pentru bihoreni, ci doar cu sume mici, de 1-2 lei, în contextul în care taxa de economie circulară, datorată pentru fiecare tonă de deșeuri abandonată la haldă, s-a dublat, salariul minim pe economie a urcat de la 2.500 lei (cât era în 2022, când s-au aprobat tarifele din Bihor) la 3.300 lei, iar inflația a crescut.

„Dacă nu intervin alte elemente care nu țin de noi, tarifele în județul Bihor nu se vor mai modifica, cel puțin în acest an”, a mai spus șeful salubrității bihorene.

Pe de altă parte, merită precizat că rata reciclării în județul Bihor a ajuns, conform datelor de anul trecut, la 32,27%, cu peste trei puncte procentuale față de anul 2022.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in afara zonei metropolitane
satele dimprejur intelegem, dar macar totusi centrul Beiusului sa nu..
Postat 24 Aprilie 2024, 19:06 de unu
nu reduceti la deseul menajer, ca se impute banana si putrezeste in cos pana vine masina. au nevoie de orare diferentiate si in zonele 2-6.
Beius, Salonta, Marghita sunt totusi orase (desi mai mici) unde sunt blocuri si apartamente. Pot sa faca colectarea mai rar la reciclabile, la textile, la sticla. Doar nu reduceti prea rar la resturile de mancare.
Postat 24 Aprilie 2024, 19:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON