URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2024, 15:40

Schimbări în salubritatea din Bihor: Deșeurile reziduale și cele reciclabile vor fi ridicate mai rar în satele din județ

Schimbări în salubritatea din Bihor: Deșeurile reziduale și cele reciclabile vor fi ridicate mai rar în satele din județ (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luna viitoare, firmele de salubritate vor ajunge mai rar pe ulițele din Bihor.

Ecolect, asociația tuturor primăriilor din județ pe teme de salubritate, a decis să reducă frecvențele de ridicare a deșeurilor reziduale și reciclabile din mediul rural. Măsura a fost impusă ca să nu crească facturile de salubritate, a explicat președintele Ecolect, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferință de presă.

„Sistemul de management integrat al deșeurilor trebuie în permanență adaptat la realități, atât la cele legislative, inclusiv europene, cât și la cele concrete”, a declarat Mălan.

Acesta a precizat că ajustările privind frecvențele de ridicare se aplică doar în mediul rural din zonele 3 (Salonta), 4 (Beiuș), 5 (Marghita) și 6 (Săcueni). Aici, de acum înainte, deșeurile reziduale se vor colecta de două ori pe lună, și nu săptămânal, cum se întâmplă în prezent, deșeurile de sticlă (pubela verde) o dată la trei luni, în loc de o dată pe lună, iar cele reciclabile se vor colecta lunar, în loc de bilunar.

Și în zona 2 (Aleșd) se modifică frecvențele, dar altfel: deșeurile reziduale se vor colecta de trei ori pe lună, sticlele trimestrial, iar reciclabilele lunar.

În schimb, în zona 1B (Zona Metropolitană Oradea), deșeurile se vor ridica după aceleași frecvențe, explicația fiind că este o zonă suburbană, unde locuitorii au obiceiuri de consum similare orășenilor, dar și curți mici, deci mai puține locuri disponibile pentru depozitarea deșeurilor pe termen lung.

Pe de altă parte, pentru toți bihorenii va apărea o fracție nouă: deșeurile textile, care se vor colecta trimestrial din poartă în poartă, și oricând, în containere care vor fi anume amplasate în orașele și satele județului. „Începând cu 2025 avem obligația legală, ca țară, să colectăm separat această fracție și ne-am gândit ca județul nostru să fie primul județ care face acest lucru încă din 2024”, a declarat șeful Ecolect.

Mircea Mălan a mai spus că modificarea frecvențelor va permite ca tarifele de salubritate să nu crească simțitor pentru bihoreni, ci doar cu sume mici, de 1-2 lei, în contextul în care taxa de economie circulară, datorată pentru fiecare tonă de deșeuri abandonată la haldă, s-a dublat, salariul minim pe economie a urcat de la 2.500 lei (cât era în 2022, când s-au aprobat tarifele din Bihor) la 3.300 lei, iar inflația a crescut.

„Dacă nu intervin alte elemente care nu țin de noi, tarifele în județul Bihor nu se vor mai modifica, cel puțin în acest an”, a mai spus șeful salubrității bihorene.

Pe de altă parte, merită precizat că rata reciclării în județul Bihor a ajuns, conform datelor de anul trecut, la 32,27%, cu peste trei puncte procentuale față de anul 2022.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in afara zonei metropolitane
satele dimprejur intelegem, dar macar totusi centrul Beiusului sa nu..
Postat 24 Aprilie 2024, 19:06 de unu
nu reduceti la deseul menajer, ca se impute banana si putrezeste in cos pana vine masina. au nevoie de orare diferentiate si in zonele 2-6.
Beius, Salonta, Marghita sunt totusi orase (desi mai mici) unde sunt blocuri si apartamente. Pot sa faca colectarea mai rar la reciclabile, la textile, la sticla. Doar nu reduceti prea rar la resturile de mancare.
Postat 24 Aprilie 2024, 19:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON