Începând de luna viitoare, firmele de salubritate vor ajunge mai rar pe ulițele din Bihor.
Ecolect, asociația tuturor primăriilor din județ pe teme de salubritate, a decis să reducă frecvențele de ridicare a deșeurilor reziduale și reciclabile din mediul rural. Măsura a fost impusă ca să nu crească facturile de salubritate, a explicat președintele Ecolect, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferință de presă.
„Sistemul de management integrat al deșeurilor trebuie în permanență adaptat la realități, atât la cele legislative, inclusiv europene, cât și la cele concrete”, a declarat Mălan.
Acesta a precizat că ajustările privind frecvențele de ridicare se aplică doar în mediul rural din zonele 3 (Salonta), 4 (Beiuș), 5 (Marghita) și 6 (Săcueni). Aici, de acum înainte, deșeurile reziduale se vor colecta de două ori pe lună, și nu săptămânal, cum se întâmplă în prezent, deșeurile de sticlă (pubela verde) o dată la trei luni, în loc de o dată pe lună, iar cele reciclabile se vor colecta lunar, în loc de bilunar.
Și în zona 2 (Aleșd) se modifică frecvențele, dar altfel: deșeurile reziduale se vor colecta de trei ori pe lună, sticlele trimestrial, iar reciclabilele lunar.
În schimb, în zona 1B (Zona Metropolitană Oradea), deșeurile se vor ridica după aceleași frecvențe, explicația fiind că este o zonă suburbană, unde locuitorii au obiceiuri de consum similare orășenilor, dar și curți mici, deci mai puține locuri disponibile pentru depozitarea deșeurilor pe termen lung.
Pe de altă parte, pentru toți bihorenii va apărea o fracție nouă: deșeurile textile, care se vor colecta trimestrial din poartă în poartă, și oricând, în containere care vor fi anume amplasate în orașele și satele județului. „Începând cu 2025 avem obligația legală, ca țară, să colectăm separat această fracție și ne-am gândit ca județul nostru să fie primul județ care face acest lucru încă din 2024”, a declarat șeful Ecolect.
Mircea Mălan a mai spus că modificarea frecvențelor va permite ca tarifele de salubritate să nu crească simțitor pentru bihoreni, ci doar cu sume mici, de 1-2 lei, în contextul în care taxa de economie circulară, datorată pentru fiecare tonă de deșeuri abandonată la haldă, s-a dublat, salariul minim pe economie a urcat de la 2.500 lei (cât era în 2022, când s-au aprobat tarifele din Bihor) la 3.300 lei, iar inflația a crescut.
„Dacă nu intervin alte elemente care nu țin de noi, tarifele în județul Bihor nu se vor mai modifica, cel puțin în acest an”, a mai spus șeful salubrității bihorene.
Pe de altă parte, merită precizat că rata reciclării în județul Bihor a ajuns, conform datelor de anul trecut, la 32,27%, cu peste trei puncte procentuale față de anul 2022.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.