URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2017, 17:23

Schimbare de tactică: Din opoziţie, liberalii au aprobat majoritatea propunerilor executivului în Consiliul Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în ultimele luni liberalii şi-au arătat forţa celor 17 voturi pe care le au trântind aproape toate proiectele executivului care aveau nevoie de două treimi, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Judeţean Bihor aceştia au aprobat majoritatea proiectelor propuse, inclusiv pe cele pe care, înainte, le blocaseră în repetate rânduri.

Între proiectele aprobate se numără şi constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Ţării Crişurilor asupra casei pompelor şi a unui rezervor de apă din str. Armatei Române nr. 1, una dintre cerinţele pentru acordarea avizului de securitate la incendii pentru noul muzeu. Propunerea, care avea nevoie de 24 de voturi, fusese respinsă în repetate rânduri de liberali.

Tot joi au trecut şi alte proiecte care cereau două treimi din voturi, precum darea în folosinţa gratuită a ISU Crişana a unor echipamente cumpărate de CJ pentru această instituţie şi darea în folosinţă gratuită către DGASPC Bihor unui spaţiu din str. Corneliu Coposu nr. 2 pentru funcţionarea Centrului de zi pentru adulţi Wilhelmina.

În şedinţă a fost aprobată, de asemenea, actualizarea valorii proiectului privind amenajările interioare la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de la 21,8 milioane lei la 21,6 milioane lei, proiectul fiind în fază de precontractare prin Programul Operaţional Regional.

Liberalii nu şi-au justificat public schimbarea de atitudine, aşadar nu se ştie dacă aceasta este rodul unor negocieri cu "triada" de la conducerea CJ Bihor pe iniţiative specifice.

Au fost, însă, şi proiecte pe care PNL-iştii le-au trântit în continuare. Principalele au fost cele pentru însuşirea inventarului actualizat pe 2016 al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Bihor, respectiv domeniului privat al judeţului, în ciuda faptului că preşedintele CJ Pásztor Sándor a prezentat o indicaţie a Camerei de Conturi Bihor care cerea actualizarea bunurilor potrivit legii.

După ce luni la rândul au refuzat să-şi acorde voturile pentru aceste proiecte, liberalii au anunţat, prin Dacian Foncea, că în aceeaşi zi au depus un proiect privind modificarea inventarului domeniului public al judeţului, care n-ar fi fost făcut corect şi ar conţine şi un teren valorând circa 500.000 lei care ar trebui, susţin ei, să revină Primăriei Oradea.

De asemenea, în şedinţa ordinară a lunii iunie n-a trecut proiectul prin care Consiliul Judeţean vrea să preia în administrare Muzeul Satului din Băile 1 Mai, aflat acum în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor. În cazul acesta, consilierii n-au dat nicio explicaţie pentru votul negativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON