URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
29 Iunie 2017, 17:23

Schimbare de tactică: Din opoziţie, liberalii au aprobat majoritatea propunerilor executivului în Consiliul Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în ultimele luni liberalii şi-au arătat forţa celor 17 voturi pe care le au trântind aproape toate proiectele executivului care aveau nevoie de două treimi, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Judeţean Bihor aceştia au aprobat majoritatea proiectelor propuse, inclusiv pe cele pe care, înainte, le blocaseră în repetate rânduri.

Între proiectele aprobate se numără şi constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Ţării Crişurilor asupra casei pompelor şi a unui rezervor de apă din str. Armatei Române nr. 1, una dintre cerinţele pentru acordarea avizului de securitate la incendii pentru noul muzeu. Propunerea, care avea nevoie de 24 de voturi, fusese respinsă în repetate rânduri de liberali.

Tot joi au trecut şi alte proiecte care cereau două treimi din voturi, precum darea în folosinţa gratuită a ISU Crişana a unor echipamente cumpărate de CJ pentru această instituţie şi darea în folosinţă gratuită către DGASPC Bihor unui spaţiu din str. Corneliu Coposu nr. 2 pentru funcţionarea Centrului de zi pentru adulţi Wilhelmina.

În şedinţă a fost aprobată, de asemenea, actualizarea valorii proiectului privind amenajările interioare la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de la 21,8 milioane lei la 21,6 milioane lei, proiectul fiind în fază de precontractare prin Programul Operaţional Regional.

Liberalii nu şi-au justificat public schimbarea de atitudine, aşadar nu se ştie dacă aceasta este rodul unor negocieri cu "triada" de la conducerea CJ Bihor pe iniţiative specifice.

Au fost, însă, şi proiecte pe care PNL-iştii le-au trântit în continuare. Principalele au fost cele pentru însuşirea inventarului actualizat pe 2016 al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Bihor, respectiv domeniului privat al judeţului, în ciuda faptului că preşedintele CJ Pásztor Sándor a prezentat o indicaţie a Camerei de Conturi Bihor care cerea actualizarea bunurilor potrivit legii.

După ce luni la rândul au refuzat să-şi acorde voturile pentru aceste proiecte, liberalii au anunţat, prin Dacian Foncea, că în aceeaşi zi au depus un proiect privind modificarea inventarului domeniului public al judeţului, care n-ar fi fost făcut corect şi ar conţine şi un teren valorând circa 500.000 lei care ar trebui, susţin ei, să revină Primăriei Oradea.

De asemenea, în şedinţa ordinară a lunii iunie n-a trecut proiectul prin care Consiliul Judeţean vrea să preia în administrare Muzeul Satului din Băile 1 Mai, aflat acum în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor. În cazul acesta, consilierii n-au dat nicio explicaţie pentru votul negativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON