URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2015, 13:20

Scandal la Consiliul Judeţean: Mang a strigat la Popa că a împărţit banii din TVA doar la primarii PNL şi UDMR

Pentru prima oară de când nu mai este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, adică de la începutul anului, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a luat în serios rolul de lider al celor 12 consilieri care formează opoziţia în "Parlamentul" judeţean. Chiar prea în serios, căci la reuniunea de marţi a ajuns să ţipe la preşedintele CJ, Cornel Popa, fostul său aliat din USL. Motivul? Ca de fiecare dată, banii.

Scandal pentru 20%

După ce proiectul privind rectificarea bugetului judeţului pe anul în curs a fost votat în unanimitate, a venit rândul adoptării unui proiect de hotărâre privind repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi a sumelor rezultate după aplicarea gradului de colectare, pe anul în curs.

Faptul că 20% din bani (în sumă totală de 5,86 milioane lei) urmau să fie repartizaţi doar localităţilor cu edili liberali şi din UDMR l-a făcut pe şeful PSD să-i sară ţandăra. "Ceea ce faceţi este un exemplu cras de ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul lăsa la latitudinea Consiliilor Judeţene împărţirea tuturor banilor", a spus Mang, pe un ton ridicat.

Liderul PSD Bihor i-a reproşat lui Cornel Popa că o cincime din fonduri au fost date cu dedicaţie edililor din cele două partide ce formează majoritatea în CJ (restul de 80% se împart prin decizie a directorului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice). "Nu există nicio formulă de calcul, nu există nicio bază de calcul, s-au împărţit banii exclusiv către primarii PNL şi UDMR", a strigat şeful PSD.

Ameninţare cu "organele"

Mai mult, Mang a ajuns să ameninţe inclusiv cu "organele", sugerând că alte instituţii ale statului ar trebui să deschidă o anchetă asupra modului în care puterea a decis repartizarea celor 5,86 milioane lei. "Acest lucru este de domeniul altor instituţii ale statului, şi sper să-şi facă datoria!", a strigat el, adăugând că reprezentanţii PSD - 12 din totalul de 35 consilieri judeţeni - nu vor vota proiectul.

Deranjat de tonul tot mai violent şi ridicat, preşedintele CJ, Cornel Popa, a încercat să fie ironic, amintindu-i lui Mang că restul de 80% din sumele defalcate din TVA a fost împărţit de Finanţe, instituţie deconcentrată unde directorul a fost propus de PSD: "Sper că i-aţi îndestulat dvs destul (n.r. - pe primarii PSD)".

"Cadru festiv"...

Încercarea lui Popa de a-l înmuia n-a avut niciun efect asupra sa, astfel că Mang i-a reproşat în continuare că "nu vă pasă de 300.000 de locuitori ai judeţului", iar liberalul i-a cerut să-şi controleze dacă nu acuzele, măcar tonul, pentru că "suntem într-un cadru festiv". "Nu suntem în niciun cadru festiv, suntem în şedinţă de lucru", a ripostat Mang.

În cele din urmă, cu voturile consilierilor judeţeni ai PNL şi UDMR, şi cu împotrivirea celor ai PSD, proiectul a fost adoptat.

Majoritatea oraşelor şi comunelor beneficiare vor primi câte 65.000 lei, câteva excepţii fiind Bunteşti (primar PNL) care primeşte 265.000 lei pentru programe de dezvoltare locală, Diosig (primar UDMR), care va primi 410.000 lei pentru plata unor datorii, Lazuri de Beiuş (PNL) - 538.000 lei pentru programe de dezvoltare locală, Săcueni (UDMR) - 100.000 lei pentru reabilitarea pieţei agroalimentare şi Salonta (UDMR) - 190.000 lei pentru reabilitarea sistemului integrat de alimentare cu apă şi de canalizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
REPLICA
Cu ce masura platesti cu aceea masura ti se plateste inapoi! Iarasi vorbeste Ioan Mang PLAGIATORUL PSD Bihor? :))=))Are DREPTATE siADEVAR in afirmatie Ioan Mang presedintele PSD Bihor ,numai ca auitat ca cei din PSD Bihor sio prefectul Claudiu Pop au inceput aceste lucruri, tin ca sa-i reamintesc ca nu avea ce sa caute la semnarea finantarilor din parte prefecturi si a comunelor PSD Bihor din judetul Bihor , era trecut cu vederea toate aceste lucruri dar dansul s-a afisat la prefectura cu primarii PSD, greseala foarte mare greseala!:))=))Revenind la articol .... se cunostea dinainte aceste lucruri ( de finantarea a asfaltarii drumurilor in comunele PNL din Bihor) si vrand nevrand am asistat la o convorbire telefonica in luna august dintre un patron al unei firme de asfaltari de drumuri si unprimar PNL din ZMO(Primaria Girisul de Cris si primarul PeNaL Pasca Ioan padureanul cheretit mare hotz mare bandit viitor pouscarioash)) cand se zice ca vor continua asfaltarile fara scoaterea lucrarilor la licitatie publica si se vor plati in luna decembrie 2015 la rectificarea bugetara de atunci ceea ce se adevereste acum ,TRIST da ADEVARAT!:))=)) Aeasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 25 Noiembrie 2015, 10:37 de Romanul_Simplu
s-a trezit mang din betie..
cand venea inculpatul dragnea sa se dea mare cu guvernul psd si cu microbuzele impartite dupa trandafirii din piept, era totul bine.. acum, cu gllasul pitigaiat de pensionar intarziat incearca sa atraga atentia asupra sa... mosule - dormi in continuare , nuimeni nu te baga in seama - poate Xeroxul.
Postat 24 Noiembrie 2015, 14:08 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON