URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2012, 19:05

Scandal în Consiliul Local: UDMR-iştii s-au opus trecerii clădirii din strada Stănişoarei în administrarea Colegiului Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania electorală agită spiritele în Consiliul Local. Reprezentanţii UDMR au protestat marţi vehement împotriva transferului clădirii din strada Stănişoarei 4, din administrarea Şcolii Gimnaziale "Szacsvay Imre" în administrarea Colegiului "Mihai Eminescu".

Imobilul este folosit în prezent de 4 clase gimnaziale aparţinând Colegiului "Mihai Eminescu", pentru că părinţii acestora consideră nepotrivit ca elevi din clasele mici să împartă curtea colegiului cu elevi de clasa a XII-a şi o clasă a Şcolii Generale "Szacsvay Imre" rămasă în imobil.

Ostilităţile au fost deschide de liderul grupului, Rozalia Biro, care a arătat că imobilul aparţine Şcolii Generale 9, devenită între timp "Szacsvay Imre", încă din anul 1982, fapt întărit inclusiv în 2011 şi 2012 prin Hotărâri de Consiliu Local care aprobă reţeaua şcolară din Oradea.

"Nu înţeleg de ce trebuie să luăm o clădire de la o unitate de învăţământ şi să o mutăm la alta", a spus Biro. Fostul viceprimar a reclamat că "Szacsvay Imre" ar trebui să păstreze clădirea pentru că aici iau masa zilnic 100 de elevi din această şcoală, în care există 4 clase şi unde 25 de elevi se înghesuie pe 27 metri pătraţi.

Încercând să detensioneze situaţia, viceprimarul Ovidiu Mureşan a arătat că locul de servire a mesei în clădirea din strada Stănişoarei este total inadecvat, motiv pentru care municipalitatea caută un alt amplasament mai potrivit. La fel, clasa de limbă maghiară de aici ar putea fi mutată la una dintre instituţiile de învăţământ din zona centrală.

Intervenţia viceprimarului nu a liniştit însă temerile reprezentanţilor UDMR. Consilierul Huszar Istvan a arătat că transferul imobilului în administrarea Colegiului "Mihai Eminescu" ar avea ca efect, pe viitor, limitarea numărului de clase în limba maghiară.

"În cazul în care această clădire se va lua de la această şcoală, al cărei elev am fost timp de opt ani, în anul următor şcoala nu va mai putea înscrie copii, având în vedere că nu mai are clădirea", a declarat Huszar.

Pentru că discuţiile, tot mai înverşunate, au început să alunece pe o pantă periculoasă, primarul Ilie Bolojan a intervenit încercând să tempereze spiritele. Edilul s-a declarat din capul locului lipsit de orice interes politic şi i-a îndemnat pe consilieri să se liniştească. "Discuţiile au început să se poarte într-o anumită cheie şi nu mi se pare normal", a spus Bolojan, care nu s-a ferit să apostrofeze Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pentru că a aprobat clase de elevi la şcoli supraaglomerate în vreme ce alte imobile zac nefolosite. "Iată ce se întâmplă dacă Inspectoratul Şcolar ia decizii ilogice. Nu e logic să avem săli goale la unele şcoli, dar să plătim chirii pentru altele", a spus edilul.

Primarul s-a adresat direct consilierului liberal Daniel Negrean, şeful IŞJ, precizând totuşi că nu i se poate imputa această situaţie moştenită de-a lungul anilor.

Pentru că discuţiile în contradictoriu ar fi continuat în mod cert, cu atât mai mult cu cât în sală erau prezenţi inclusiv părinţi şi dascăli ai elevilor şcolii "Szacsvay Imre", preşedintele de şedinţă, Octavian Dan a supus proiectul de hotărâre la vot punând capăt polemicilor. Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi, în opoziţia reprezentanţilor UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
si astia ca si pirandele cu gagii
stai, ca s-au dus si parintii si dascalii. elevii, n-au mers si ei la "gargara" ?
Postat 24 Octombrie 2012, 07:08 de ungurime
asta e obrazul udemeristilor
nesimtirea crasa, obrazul ca si talpa bocancului, caracteristica udmeristilor.
Postat 24 Octombrie 2012, 06:49 de com
normal
la ce te poti astepta bun de la udemeristi ? pe astia i-a incalzit bolojan la san, patru ani. bine ca macar, consilierii romani au votat cum trebuie, in ceasul al doisprezecelea. degeaba a incercar biro, sa faca circ.
Postat 24 Octombrie 2012, 05:36 de Oradean
CET-ul si iarna care vine !
,,Electrocentrale SA a ajuns la fundul sacului cu bani. Consilierii locali sunt chemaţi, marti, să-şi dea acordul pentru vânzarea a 646.357 certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aşa numitele certificate verzi, pentru a face rost de banii necesari începerii încălzirii în acest sezon rece. În contul banilor încasaţi, societatea de termoficare ar putea cumpăra aproximativ 5.000 de tone de păcură, cantitate ce ar acoperi consumul din perioada octombrie – decembrie 2012. Economiştii Primăriei estimează costul unui certificat la 7,5 – 7,8 euro, conform nivelului bursei din luna octombrie. Edilii susţin iniţiativa, mai ales că creditorii au deschis procedura de insolvenţă împotriva societăţii. CET are datorii de peste 91,5 milioane lei la Maestro Trading, Complexul Energetic Oltenia – furnizori de cărbune, la Primarom Exim SRL Zalău, furnizor de păcură şi la Unicom Tranzit SA, pentru servicii de transport. „Pentru noi prioritară este pornirea încălzirii în acest sezon rece. Sigur că vom găsi şi variante de a plăti aceste datorii istorice, dar oraşul nu câştigă nimic dacă aceste certificate verzi ajung la masa credală”, spune viceprimarul Mircea Mălan.\'\' Articol din bihon.ro
Postat 23 Octombrie 2012, 20:01 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON