URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 08:00

Scaldă în bani! Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu (FOTO)

Scaldă în bani! Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu (FOTO) FÂNTÂNA TINEREȚII. Posibilitățile de distracție, relaxare și tratament oferite de Băile Felix și Băile 1 Mai au făcut ca în ultimii doi ani media de vârstă a turiștilor să scadă cu 10 ani. „Vin tot mai multe familii cu copii care vor să se distreze, dar și să se bucure de calitățile curative ale apei geotermale”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când se lasă umbrele, centrul Băilor Felix zumzăie de turiști ieșiți la plimbare pe aleea pietonală proaspăt pavată sau veniți pur și simplu la poze lângă lacul cu nuferi. 

„După trei ani de investiții, singura concurență din România pentru Băile Felix pot fi doar Băile 1 Mai. În concediu am văzut toată țara și nicăieri n-am găsit ceva la fel aranjat”, spune, lipsit de modestie, primarul de Sânmartin, Cristian Laza. Și lucrările nici nu s-au terminat...

A venit vacanța!

Centrul stațiunii se umple seara de turiști revigorați de aerul umed și răcoros al pădurii. Platoul de lângă lacul cu nuferi e plin ochi și el. Băncile sunt ocupate de cupluri în vârstă, perechile tinere se fotografiază lângă apă, iar copiii aleargă exclamând „uiteee!” la vederea fiecărei spinări de pește. 

În bazar, comercianții ademenesc trecătoarele cu pălării și rochițe, la terase lăutarii se întrec în acorduri populare și de manele, în miros de mititei prăjiți, pe când la cele cu ștaif muzica se scurge din difuzoare în surdină. 

Atmosfera de vacanță șterge emoțiile ratelor, inflației, pandemiei și războiului. „Acum suntem în concediu. Vedem mai încolo ce-a fi”, spune Cosmin, un timișorean venit în vacanță cu soția și copilul.

„Parcă nu se mai termină” 

Trei din cinci turiști par să fie clienți fideli ai stațiunii. „Prețurile sunt cu 10% mai mari ca anul trecut. Poți lua un flacon mic de apă și cu 8 lei de la autoservire, dar și cu 3 lei din magazin”, spune Dorina din Brad. Femeia și-ar dori un hypermarket, dar Primăria le-a interzis accesul în stațiune, ca să protejeze micii comercianți.

O plăcintă costă 6-9 lei, în funcție de umplutură, un suc 3-8 lei, după producător, o bere între 4 și 10 lei, după ștaif, un hot-dog cam 6 lei, un gyros 15 lei, iar meniul zilei este între 25 și 30 lei. „Am fost și-n anii trecuți și-mi place că se investește. Sunt curioasă cum va arăta la anul”, zice Larisa (foto) din Oravița.

Șantierele provoacă însă și nemulțumiri. „Anul trecut se lucra, acum se lucrează, parcă nu mai termină... E enervant să te trezească muncitorii cu flexul dimineața la 7”, protestează un turist. 

Tot mai mulți 

Total împotriva curentului, comercianții sunt sceptici. „Degeaba e mai multă lume dacă nu cheltuie ca anul trecut”, spune Mario, care închiriază biciclete. „Oamenii nu mai sunt așa largi la buzunar. Au fost care nu m-au lăsat să le fac poză nici gratuit. «Mulțumesc, îmi fac cu telefonul»”, povestește fotograful Adi. La fel se întâmplă și la mâncare. „Lume mai multă, dar încasări mai mici”, zice o vânzătoare.

Totuși, Primăria Sânmartin se pregătește pentru cel mai bun an de după 1990. „Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în 2019, când în Băile Felix și Băile 1 Mai am avut 224.336 turiști. În 2020, când cu pandemia, s-au înjumătățit la 111.192. Apoi, anul trecut, am urcat la 201.176, iar anul acesta vom depăși cifrele din 2019”, zice primarul Cristian Laza (foto). Acestea sunt cifrele oficiale. Numărul real al turiștilor este măcar cu 10% mai mare...

Schimbarea la față

Adevărul e că ambele stațiuni s-au schimbat la față. Primăria a cheltuit peste 20 milioane euro din fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii de rețele și drumuri, asfaltarea a 60 de kilometri de șosea, amenajarea unui observator în satul Betfia, repunerea în funcțiune a celui mai vechi motor electric din România la bazinul cu valuri din Băile 1 Mai și multe altele.

Prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix”, finanțat prin Programul Operațional Regional, s-au investit 14,4 milioane lei în reabilitarea rețelelor și carosabilului de pe străzile Victoria și Primăverii, amenajarea unei artere pietonale și a unei piste pentru bicicliști, iar în centrul stațiunii urmează să fie amenajată, pe lângă toaleta deja construită, o piațetă cu o fântână arteziană. „Sperăm ca până în toamnă să terminăm”, spune primarul.

Investiții similare au fost demarate și în stațiunea învecinată, unde este în curs de finalizare proiectul privind „Reabilitarea și modernizarea stațiunii balneoclimaterice Băile 1 Mai” în valoare de 39,5 milioane lei, finanțat tot prin POR. Lucrările vizează reabilitarea rețelelor, carosabilului, trotuarelor și spațiilor verzi, precum și realizarea unei piste pentru bicicliști și dotarea cu mobilier urban. „Stratul final de asfalt se va turna în august, după care se vor amenaja spațiile verzi”, zice edilul. 

Din ștrand... complex acvatic 

Investițiile publice au fost dublate de cele ale operatorilor economici. „După construirea în 2015 a hotelului Lotus Therm, de 5 stele, care a costat 29 milioane euro, am investit în fiecare an măcar un milion de euro în reabilitarea spațiilor de cazare”, spune Florian Serac (foto), directorul SCT Felix, cel mai mare operator turistic din zonă. Cele 2.100 locuri de cazare oferite transformă stațiunea în cea mai mare destinație turistică după litoralul românesc.

Iar investițiile continuă. SCT Felix a început transformarea fostului ștrand Venus din Băile 1 Mai într-un complex acvatic cu 11 bazine, tobogane și terenuri de sport, cu 15 milioane euro. „Este cea mai mare investiție făcută vreodată în Băile 1 Mai și va fi dată în folosință la începutul sezonului următor”, anunță Serac.

2 x 5 stele! 

La rândul său, în plină pandemie, complexul President a investit circa 15 milioane euro în President Premium Medcenter, cel mai modern spital de recuperare din România, și a dat în folosință în iulie 2020 hotelul President Business, de 4 stele, în urma unei investiții de 3,8 milioane euro. „În prezent lucrăm la o pasarelă supraterană, astfel încât, din toamnă, clienții să aibă acces direct de la hotel la acvaparc, fără să mai iasă în frig”, spune directorul complexului, Dumitru Fechete (foto).

În plus, compania pregătește amenajarea unui corp de clădire de lux, cu bazine interioare și zonă de relaxare, și construirea primului hotel de 5 stele din lanțul President, ca alternativă la multi-premiatul Lotus Therm al SCT Felix. „Sunt proiecte pregătite în ultimii 3 ani, pentru care căutăm încă surse de finanțare”, zice Fechete.

Lipsa de previzibilitate

În ciuda gradului de ocupare de peste 90%, hotelierii au totuși emoții. La o cifră de afaceri de 40 milioane lei pe an, complexul President face un profit de circa 2 milioane lei, în prezent în scădere. „Muncim mai mult și câștigăm mai puțin. Mâncarea s-a scumpit în ultimul an cu 30%, curentul cu 380%, în timp ce noi abia dacă am crescut tarifele cu 10%”, spune Fechete. 

De altfel, indiferent că este vorba de inflație, de restricțiile impuse pentru limitarea pandemiei sau de războiul din Ucraina vecină, hotelierii reclamă lipsa de previzibilitate. „Nu e vorba doar de autoritățile centrale, ci și de cele locale. Tot anul trecut, la vânzarea pachetelor, le-am spus turiștilor că parcarea în Băile Felix este gratuită, iar acum Primăria a amplasat automate de taxare”, reclamă directorul SCT Felix, Florian Serac. Măsura, crede el, va afecta credibilitatea și profiturile hotelierilor. „Oamenilor n-o să le placă să plătească, pe lângă cazare și intrarea în ștrand, încă 15 lei pe zi pentru parcare”, zice Serac. Sau poate o vor face. Dacă se simt cu adevărat bine...


VALURI ȘI FESTIVALURI
S-a dus liniștea!

Schimbarea profilului turiștilor, de la pensionari veniți pentru tratament la tineri sub 40 de ani, a obligat Primăria Sânmartin să diversifice ofertele de distracție. În premieră, vara aceasta stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai găzduiesc câte un festival tot la două săptămâni. Evenimente precum Retro Summer Festival, Festivalul Național de Folk, Thermal Days din Băile Felix și Waves Festival din 1 Mai au atras deja zeci de mii de spectatori.

Obișnuiți cu liniștea stațiunii, locuitorii din Băile 1 Mai au reclamat larma concertelor. „Este revoltător să stai cu geamul închis și să auzi muzica de parcă ar fi la tine în salon”, reclama Ionuț Valentin Dinu, tatăl unui copil internat în Spitalul de Recuperare, în timpul Retro Summer Festival. Hotărât să facă plângere penală polițiștilor pentru că nu au închis show-ul abia după miezul nopții, în final omul s-a lăsat păgubaș. „Toată lumea, de la asistente la aparținători, m-a rugat să nu depun reclamație, așa că am renunțat”, zice el.

Deși nu este festival care să nu se lase cu plângeri, primarul Cristian Laza spune că nu va renunța la ele. „Trebuie să le oferim posibilități de distracție tinerilor. În fond, sunt doar cinci festivaluri pe sezon, dintre care au mai rămas de organizat doar două”. Pentru luna august sunt programate în Băile Felix Festivalul Național de Film (17-22 august) și Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii (26-28 august).

(Articol publicat în cadrul proiectului Eu Cohesion Funds Impact on People's Live)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
îmbucurător!!
Arată mult mai frumos decât în anii 80 când majoritatea erau srăini,ce-i drept,bătrâni din Finlanda și Israel.Dar ar fi mult mai interesant să fie atrași străini cum merg în Ungaria români,sârbi ucrainieni și polonezi.
Postat 05 August 2022, 14:42 de crisan
piata libera functioneaza
dupa buget si confort: "Poți lua flacon apă și cu 8 lei la autoservire, și cu 3 lei din magazin ...O plăcintă costă 6-9 lei, în funcție de umplutură, un suc 3-8 lei, după producător, o bere între 4 și 10 lei." Dar asta suna interesant si ar merita un articol din partea presei impreuna cu TurismFelixSA despre investitia majora care o fac: "investițiile continuă. SCT Felix a început transformarea fostului ștrand Venus din Băile 1 Mai într-un complex acvatic cu 11 bazine, tobogane și terenuri de sport, cu 15 milioane euro. „Este cea mai mare investiție făcută vreodată în Băile 1 Mai și va fi dată în folosință la începutul sezonului următor”, anunță Serac." Detali, curiozitati
Postat 04 August 2022, 18:52 de unu
::::::::::::::::
Kp. Asta ca să pricepi și tu. La referendum Sanmartin a spus DA! Informează-te. Orădenii nu s-au prezentat în număr suficient de mare la vot de aia a picat treaba.Acuma poți sa te bucuri sau nu, nu are importanta dar ideea e ca o comuna din activitatea economica desfășurată pe teritoriul ei primește infinit mai putini bani ca și cota parte din taxele încasate decât un oras.Chiar între orașe de diferit rang exista diferențe mari.Cat despre taxe stai flex. Tocmai ce vor sari în aer cu noul cod fiscal. În Oradea va creste cam cu 20 sau25 % pt ca da, deja exista taxe destul de mari dar în Sanmartin dc nu se schimba ceva în lege va exploda probabil cu minim 300%pt ca va fi un prag minim de impozitare al valori de piață al clădirilor iar Sanmartin cum de altfel cred toate comunele dar chiar și orașe (ca Timișoara spre exemplu) sunt mult sub acest prag minim deci va exista o majorare severa și rapida fără etapizari ceea ce evident nu bucura pe nimeni.
Postat 04 August 2022, 13:05 de Robert
Bani mai mulți pentru Sânmartin din turismul dezvoltat cu adevărat durabil.
Asta ca să priceapă tot orădeanul la ce a vrut să pună botul Bolojan, atunci când vroia unificarea prin absorbție a comunei cu Oradea. Sânmartinenii s-au prins ce prăduială visau liberalii și au spus "pas". Acum, când taxele, tarifele și impozitele în cartierul "Beverly Hills" sunt la nici jumătate față de ce are Oradea la margine de oraș, spre exemplu, locuitorii comunei au ajuns să râdă de orădeni.
Postat 04 August 2022, 10:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON