URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2023, 14:28

Sărbători cu bine, nu cu deșeuri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care vrem linişte şi clipe frumoase alături de familie. Dar şi multe, multe cadouri, fără de care magia sărbătorilor nu este completă!

Toate jucăriile şi darurile vin ambalate, de multe ori cu 2-3 straturi de hârtie şi carton, plastic, folie de aluminiu şi alte materiale, care cresc cantitatea de deşeuri pe care o generăm. În perioada sărbătorilor de iarnă, RER Vest colectează aproape de două ori mai multe deşeuri decât în mod obişnuit. 

Pe lângă emoţia generată de dăruirea şi primirea cadourilor, felul în care scăpăm de hârtia de împachetat, cutiile din carton, punguţele pentru cadouri, folia cu bule face diferenţa între un comportament sustenabil şi unul nechibzuit. Regulile colectării separate sunt simple: cartonul de la cutii, pungile pentru cadouri şi hârtia de împachetat se depozitează în sacul albastru (la case) ori în igluul albastru de la blocuri. În containerele sau sacii galbeni trebuie să ajungă folia cu bule de aer sau plasticul de pe cutiile cu jucării. 

Un alt cadou pe care ni-l facem de sărbători este bradul. Dacă avem unul artificial, ar trebui să-l folosim cât mai mulţi ani cu putinţă, pentru că el nu se poate recicla, aşa că, odată aruncat, ajunge la depozitul ecologic.

De sărbători, oferim familiilor noastre şi multă mâncare, iar, din nefericire, cantităţi deloc de neglijat devin gunoaie. Dacă nu putem evita acest scenariu, trebuie să ţinem cont şi că nu tot ce punem pe masa de Crăciun sau de Anul Nou poate ajunge în pubela maro, destinată deşeurilor biodegradabile. Aici sunt acceptate doar resturile cu origine vegetală (legume, fructe, zaţ de cafea, rămurele mărunţite, coji de nucă şi de ouă, rumeguş), aşa că mâncărurile care conţin carne, lactate sau ouă se aruncă în pubela neagră (deşeuri reziduale). Soluţia ideală? Să fim cumpătaţi şi să cumpărăm doar alimentele pe care le vom mânca. 

Sărbători cu linişte şi cu deşeuri puţine şi depozitate corespunzător!

Laura Dărăban-Breb
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu credem... :)
Majoritatea pseudojurnalistilor (deci nici macar mediocri, da ?) esueaza in sinecuri bine platite, mai ales daca si postura lor de panseluta au avut grija sa pupe bine poala popii si a diriguitorilor.
Postat 15 Decembrie 2023, 22:40 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON