URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2023, 14:28

Sărbători cu bine, nu cu deșeuri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care vrem linişte şi clipe frumoase alături de familie. Dar şi multe, multe cadouri, fără de care magia sărbătorilor nu este completă!

Toate jucăriile şi darurile vin ambalate, de multe ori cu 2-3 straturi de hârtie şi carton, plastic, folie de aluminiu şi alte materiale, care cresc cantitatea de deşeuri pe care o generăm. În perioada sărbătorilor de iarnă, RER Vest colectează aproape de două ori mai multe deşeuri decât în mod obişnuit. 

Pe lângă emoţia generată de dăruirea şi primirea cadourilor, felul în care scăpăm de hârtia de împachetat, cutiile din carton, punguţele pentru cadouri, folia cu bule face diferenţa între un comportament sustenabil şi unul nechibzuit. Regulile colectării separate sunt simple: cartonul de la cutii, pungile pentru cadouri şi hârtia de împachetat se depozitează în sacul albastru (la case) ori în igluul albastru de la blocuri. În containerele sau sacii galbeni trebuie să ajungă folia cu bule de aer sau plasticul de pe cutiile cu jucării. 

Un alt cadou pe care ni-l facem de sărbători este bradul. Dacă avem unul artificial, ar trebui să-l folosim cât mai mulţi ani cu putinţă, pentru că el nu se poate recicla, aşa că, odată aruncat, ajunge la depozitul ecologic.

De sărbători, oferim familiilor noastre şi multă mâncare, iar, din nefericire, cantităţi deloc de neglijat devin gunoaie. Dacă nu putem evita acest scenariu, trebuie să ţinem cont şi că nu tot ce punem pe masa de Crăciun sau de Anul Nou poate ajunge în pubela maro, destinată deşeurilor biodegradabile. Aici sunt acceptate doar resturile cu origine vegetală (legume, fructe, zaţ de cafea, rămurele mărunţite, coji de nucă şi de ouă, rumeguş), aşa că mâncărurile care conţin carne, lactate sau ouă se aruncă în pubela neagră (deşeuri reziduale). Soluţia ideală? Să fim cumpătaţi şi să cumpărăm doar alimentele pe care le vom mânca. 

Sărbători cu linişte şi cu deşeuri puţine şi depozitate corespunzător!

Laura Dărăban-Breb
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu credem... :)
Majoritatea pseudojurnalistilor (deci nici macar mediocri, da ?) esueaza in sinecuri bine platite, mai ales daca si postura lor de panseluta au avut grija sa pupe bine poala popii si a diriguitorilor.
Postat 15 Decembrie 2023, 22:40 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON