URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2018, 15:38

Ziua Oradiei a început cu o şedinţă festivă a Consiliului Local în Casa memorială Aurel Lazăr, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat Declarația de Independență

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Oradiei a început, vineri, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local în Casa memorială Aurel Lazăr, în prezenţa ministrului Culturii, George Ivaşcu, a unor oficialităţi locale și județene, preoţi, veterani de război, şefi ai instituţiilor descentralizate, dar şi reprezentanți ai partidelor politice.

Întrunirea s-a desfăşurat chiar în salonul în care, pe 12 octombrie 1918, într-o şedinţă secretă convocată de Aurel Lazăr, se adopta Declaraţia de Autodeterminare a Românilor din Ardeal şi Ungaria, cunoscută şi sub numele de “Declaraţia de la Oradea”, care a fost citită în Parlamentul din Budapesta şi a stat la baza Rezoluţiei de la Alba Iulia.

Şedinţa prezidată de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost una scurtă, de o jumătate de oră. Aceasta a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi cu un mesaj adresat românilor de Aurel Lazăr, interpretat de un actor şi difuzat pe un ecran amplasat pe peretele salonului.

A urmat o rugăciune „pentru orădeni şi români”, a episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, respectiv o scurtă prezentare a evenimentului desfăşurat în urmă cu un secol, dar şi o descriere a marelui politician, făcute de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

"Comitetul de iniţiativă s-a întrunit în această casă pentru a decide, cu foarte mare hotărâre, despărţirea de Imperiul austro-ungar. A fost o declaraţie de independenţă asumată în primul rând de clasa politică, iar apoi de către masele populare şi elita intelectuală a Transilvaniei. Aurel Lazăr şi-a asumat curajul de a găzdui această întâlnire aici, în casa lui. Nu a ezitat nicio clipă să fie coordonatorul acestui Comitet de iniţiativă şi să-şi asume rolul de lider al Comitetului Naţional Român, cel puţin pentru ziua de 12 octombrie 1918. Dar dacă privim ce s-a întâmplat în continuare, până în 1 decembrie 1918, vedem că el a fost un lider al lumii româneşti din această perioadă de timp, omul politic cel mai important al lumii româneşti din Transilvania, care a decis şi impulsionat prin atitudinea lui această realizare a României mari", a explicat Chiriac.

În finalul şedinţei, cei prezenţi au depus coroane la statuia lui Aurel Lazăr, din strada cu același nume, după care au pornit, la pas, pe pietonala Republicii, spre Piaţa Unirii, unde festivităţile continuă.

După încheierea paradei militare, în jurul orei 17, în Piaţa Unirii va avea loc un concert folcloric extraordinar, cu intrare liberă, în cadrul căruia vor urca pe scenă artişti consacraţi precum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea, precum şi dansatorii şi interpreţii Ansamblului Profesionist Crişana.

Tot vineri, 12 octombrie, de la ora 20, la Teatrul de Stat Regina Maria va avea loc un recital de pian şi vioară, susţinut de Alexandru Tomescu şi Mircea Sînziana cu o vioară Stradivarius. Preţul biletelor este de 10 lei, acestea fiind puse în vânzare începând de miercuri, 10 octombrie, la casieria Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu e bine!
Prea multă popime,prea mulți neoprotestanți,prea multă religie,prea multă teatralitate și falsitate,prea multe fețe hâda.Pata de culoare,piticotul de miniministru Ivașcu a mai salvat din penibilul situației. Prea multă militărie,(apropos ce caută jandarmeria ,cu j mic) la o astfel de manifestare,ce caută caraghioșii de rezerviști ,beneficiari de pensii speciale,în realitate niște nulității umane,alcoolici notorii,care-au servit patria mai mult la popotă și la șprițuri,în timp ce soldații erau în lan sau pe șantierele patriei. Primare!! dacă asta-i înțeles tu prin centenar,tind să cred din ce in ce mai mult,și o spun cu regret, că “admiratorii” tai de pe acest site,și nu numai,te-au cam dibuit ce hram porți.
Postat 12 Octombrie 2018, 22:04 de altoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON