URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 16:01

La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)

Cele mai ample festivităţi dedicate Zilei Oradiei de până acum s-au mutat în Piaţa Unirii, care, după cum se ştie, a fost împodobită cu steaguri şi ghirlande tricolore, precum şi cu bannere cu portretele unor personaje de vază care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, în urmă cu 100 de ani. Sute de orădeni au venit la manifestări.

Printre suprizele pregătite de Primăria Oradea pentru locuitorii oraşului se numără pachete cu un tricolor de mână, un tricolor de maşină şi un calendar dedicat Centenarului. Au fost pregătite 8.000 de pachete, care au fost împărţite, de tinere îmbrăcate în costume naţionale, în mai multe puncte de intrare în Piaţa Unirii.

La eveniment sunt prezenţi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, Vasile Blaga, fost copreşedinte PNL, prefectul Ioan Mihaiu, dar şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea. Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, nu participă la aceste festivităţi, pe care UDMR nu le consideră prilej de aniversare. De altfel, niciun alt lider de formaţiune maghiară nu a fost văzut la momentele festive.

După o slujbă de Te Deum, primarul Ilie Bolojan a ţinut un discurs în care a vorbit despre contextul istoric în care s-a semnat, pe 12 octombrie 1918, Declaraţia de autodeterminare la Oradea. De asemenea, edilul a vorbit şi despre Marea Unire. "Cred că trebuie să ne gândim cu recunoştinţă şi cu respect la cei care au luat aceste decizii şi care au condus comunitatea românească din Transilvania", a spus Bolojan. 

Edilul a explicat că bannerele cu portretele unor oameni precum Iuliu Maniu, Ion I.C. Brătianu şi Aurel Lazăr au fost afişate pe clădirile din oraş tocmai "în semn de respect pentru cei care au bătut un cui pentru România Mare". 

"La 100 de ani cred că se cuvine să fim mândri că suntem români şi să demonstrăm că ţara noastră poate avea un viitor luminos. Dumnezeu să aibă în pază România. La mulţi ani, dragii mei! La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România!", a spus, a final, primarul. 

Vezi mai jos discursul primarului Bolojan!

Apoi, în faţa orădenilor a vorbit George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, reprezentant al Guvernului la Ziua Oradiei. "Suntem aici să spunem înaintaşilor noştri că nu am uitat, că nu am rătăcit calea. Oricât de agitată şi de dezbinată e societatea de astăzi, nimeni nu poate pune sub semnul întrebării Marea Unire şi România Mare ce-a urmat", a spus Ivaşcu.

În discursul său, ministrul a lăudat Oradea. "Dragii mei, dacă v-aţi putea vedea oraşul o clipă cu ochii unui călător proaspăt sosit, cred că l-aţi iubi şi mai mult", a spus acesta. 

Apoi, înainte de ceremonia depunerii de coroane, Nicolae Furdui Iancu a interpretat cântece patriotice (video 2), moment în care mai mulţi orădeni prezenţi în Piaţa Unirii au fluturat steagurile tricolore şi au cântat împreună cu acesta.

În premieră, după ce a depus o coroană la statuia lui Mihai Viteazul, în timp ce alte oficialităţi depuneau coroane, primarul Ilie Bolojan a ieşit din cadrul oficial şi a făcut un tur al Pieţii Unirii, dând mâna cu orădenii veniţi să vadă festivităţile (video 3).

Edilul le-a spus "la mulţi ani" şi le-a mulţumit fiecăruia în parte că au venit să sărbătorească Ziua Oraşului. La rândul lor, orădenii au fost încântaţi de gestul primarului, mulţumindu-i şi urându-i sănătate.

Festivităţile din Piața Unirii au continuat cu o paradă militară, realizată cu personalul şi tehnica din dotare ale diverselor structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi cu militari profesionişti ai Garnizoanei Oradea şi militari invitaţi din Zalău.

Între maşinile prezente în paradă s-a numărat şi o autospecială TEL620 din dotarea SRI destinată misiunilor de control tehnic antiterorist şi intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică.

Ca o surpriză pentru cei prezenţi, imediat după aceasta, pe cerul Oradiei au fost lansate artificii colorate, în roşu, galben şi albastru. Orădenii au fost plăcut impresionaţi de aceste artificii de zi şi au aplaudat momentul.

Vezi mai jos momentul paradei militare, dar și focul de artificii!

În Piața Unirii au fost amenajate standuri și căsuțe la care se vând mititei, sărmăluțe și bogracs, ce pot fi savurate la mesele și scaunele din lemn special aduse de organizatori.

Chiar dacă festivităţile s-au încheiat mai repede decât plănuit, concertul folcloric n-a început la ora 17, ci abia după încă vreo 15 minute. Pe scenă au urcat, în faţa câtorva sute de orădeni, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ionuţ Fulea. Alături de ei au pefrormat dansatorii şi interpreţii Ansamblului Profesionist Crişana.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an la 12 octombrie Ziua oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document a fost citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, şi 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea a fost eliberată de armatele române de sub ocupaţia horthistă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@ sandu
Mai zilele trecute se smiorcăia unu pe aici că te "jignesc" cu postările mele. Pai chiar așa am ajuns? Înțeleg că la nivelul tău intelectual nu trebuie sa fie mari așteptări.. dar totuși.. ești de răsu' CURcilor!
Postat 15 Octombrie 2018, 09:52 de User anonimizat
Bihoreanoradean
In concluzie LA MULȚI ANI ORADEA
Postat 14 Octombrie 2018, 00:11 de Sandu1206
!!!
Băi, nu-i adevărat... Încă avem mașini ARO în armată; noa, astea, da, dotări!
Postat 13 Octombrie 2018, 15:25 de Shogun
Bihoreanoradean
Tâmpitule, ăla e camion, ăstalalt e autobuz care sa rupt nu sa stricat , vai și amar de prostia pe care o ții pe umeri. La fel era traficul dacă se strica mașina ta.
Postat 13 Octombrie 2018, 12:40 de Sandu1206
!!!
@Neutryno: "si tu "? Adicătelea și alții? Mă...ce să zic...ultima mea spitalizare(prima a fost exact pe aceeași temă) fu în 1990! Pe vremea aia molarii ziși de minte se scoteau numai în spital! Deci corect....era la mansardă! Eu nu fusei internat pe la CFR. Ce să zic....norocul meu...ghinionul altora! PS: că tot veni vorba ...mulțumirile mele dr. Romanul...medic de excepție!
Postat 13 Octombrie 2018, 11:43 de soricel
@ sandu
Frumos exemplu de la Ploiesti ciobane.. Da de camionul RER care săptămâna asta a stat defect pe podul din Ioșia cateva ore de ce nu spui nimic??? Coada de mașini era de la sensul cu Sântandrei până în Cazaban (pe ambele benzi)... Daca vrei mai gasim exemple de Oradea. Vrei?
Postat 13 Octombrie 2018, 11:29 de User anonimizat
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3797700
#SORICEL#****. VEzi cE FAiN e La Ploiesti. Mai comentezi despre Oradea
Postat 12 Octombrie 2018, 23:51 de Sandu1206
soricelule si tu ai ceva baiuri
Poate chiar o boala, dar la mansarda.
Postat 12 Octombrie 2018, 19:56 de Neutryno
Corecție
Urat
Postat 12 Octombrie 2018, 18:38 de soricel
!!!
I-au urât sănătate? Da "dă " ce? E bolnav cumva? Da, de putere!
Postat 12 Octombrie 2018, 18:37 de soricel
Poporul geto-dac in zi de sarbatoare
Glorie si recunostiinta eterna tuturor celor care au luptat si s-au jertfit pt apararea si pastrarea gliei, credintei, culturii si limbii strabune, pt unitatea si fericirea neamului nostru multimilenar.
Postat 12 Octombrie 2018, 17:57 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON