URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Noiembrie 2012, 17:46

Salvamontiştii au refăcut marcajele în zonele montane din Bihor

Salvamont-Salvaspeo Bihor a finalizat o amplă campanie de refacere a marcajelor din reţeaua de trasee turistice montane din judeţul Bihor. În unele cazuri acestea au fost înlocuite total, iar în altele doar parţial, astfel încât, potrivit vicepreşedintelui executiv Adrian Marin, la acest moment toate traseele sunt corespunzător semnalizate.

Semne refăcute 

Intervenţiile au fost făcute atât în urma constatărilor făcute de patrulele Salvamont, cât şi în urma sesizărilor din partea turiştilor şi a primăriilor privind lipsa de orientare, dispariţia unor de semne de marcaj, tăbliţe indicatoare şi informative.

"Lucrările au constat în principal în refacerea semnelor de marcaj aplicate pe arbori, schimbarea tăbliţelor indicatoare deteriorate de intemperii, suplimentarea cu tăbliţe indicatoare acolo unde au apărut probleme de orientare, amplasarea unor stâlpi cu indicatoare acolo unde nu mai există arbori, degajarea potecilor de arbori doborâţi de furtună", se arată într-un comunicat transmis de Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Reprezentanţii Salvamont au anunţat şi că amenajările de siguranţă, precum cabluri de sprijin, balustrade din lanţ, amenajări tip via ferrata, au fost completate, remediate, înlocuite şi chiar extinse acolo unde a fost cazul.

Totodată, salvamontiştii anunţă că au anulat din nou marcajele de pe traseele desfiinţate în anii '90, deoarece, iniţial, procedura de acoperire a vopselelor fusese făcută cu voluntari ai Administraţiei Parcului Apuseni, care au folosit vopsele de calitate inferioară, care au fost spălate de ploi şi ninsori.

Trasee noi

De asemenea, în zonele montane din judeţ au apărut patru trasee noi, care leagă arealul complexului de schi "Piatra Grăitoare" de la Băiţa-Vârtop cu unele obiective turistice naturale, acestea fiind de asemenea marcate şi semnalizate corespunzător.

Traseele au ca scop punerea în circuitul public a zonei Cărpinet-Băiţa-Poiana-Criştior, una pitorească şi uşor accesibilă dar mai puţin cunoscută. "Cel mai important punct de atracţie natural este reprezentat de complexul de cascade cunoscut sub numele de Cascada Sf. Treime la care se adaugă complexul monahal Mânăstirea Călugări", se mai arată în informarea Salvamont.

În urma acestei campanii, salvamontiştii au constatat încă o dată că multe dintre marcaje au fost distruse de turişti, fie că a fost vorba de tăierea copacilor marcaţi, dispariţia ori distrugerea parţială a unor indicatoare, vandalizarea acestora, unele fiind folosite drept ţintă de armă de foc.

"În afara de faptul că aceste acţiuni contravin legii şi sunt sancţionabile contravenţional şi chiar penal, cea mai gravă consecinţă o reprezintă pericolul de rătăcire la care sunt expuşi turiştii care abordează traseele respective", avertizează salvamontiştii.

Pe de altă parte, în urmă cu două luni, BIHOREANUL a atras atenţia asupra faptului că traseele turistice din Bihor erau prost evidenţiate. În luna septembrie, un tânăr şi-a pierdut viaţa într-o prăpastie de 100 de metri din Cetăţile Ponorului, după ce a urmat o potecă abruptă, săpată de apă pe versant, care s-a sfârşit brusc, iar dacă zona ar fi fost marcată corespunzător tragedia ar fi putut fi evitată.

Ziarul nostru a prezentat atunci o realitate ignorată atât de amatorii de drumeţii, cât şi de autorităţi: potecile erau prost marcate, iar amenajările care ar fi trebuit să le asigure protecţia erau vechi şi deteriorate. O bună perioadă de timp, autorităţile nu au investit în refacerea lor, ci doar şi-au pasat problema de la una la alta.

Detalii pe această temă, în articolul: Turism pe risc: traseele montane din Bihor sunt pericol public!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari Salvamont !
Felicitari Salvamont si felicitari mie ca am donat cei 2% din impozit pentru Salvamont. Ar merita de 10 ori mai mult decat am donat!
Postat 16 Noiembrie 2012, 14:37 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON