URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2012, 17:46

Salvamontiştii au refăcut marcajele în zonele montane din Bihor

Salvamont-Salvaspeo Bihor a finalizat o amplă campanie de refacere a marcajelor din reţeaua de trasee turistice montane din judeţul Bihor. În unele cazuri acestea au fost înlocuite total, iar în altele doar parţial, astfel încât, potrivit vicepreşedintelui executiv Adrian Marin, la acest moment toate traseele sunt corespunzător semnalizate.

Semne refăcute 

Intervenţiile au fost făcute atât în urma constatărilor făcute de patrulele Salvamont, cât şi în urma sesizărilor din partea turiştilor şi a primăriilor privind lipsa de orientare, dispariţia unor de semne de marcaj, tăbliţe indicatoare şi informative.

"Lucrările au constat în principal în refacerea semnelor de marcaj aplicate pe arbori, schimbarea tăbliţelor indicatoare deteriorate de intemperii, suplimentarea cu tăbliţe indicatoare acolo unde au apărut probleme de orientare, amplasarea unor stâlpi cu indicatoare acolo unde nu mai există arbori, degajarea potecilor de arbori doborâţi de furtună", se arată într-un comunicat transmis de Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Reprezentanţii Salvamont au anunţat şi că amenajările de siguranţă, precum cabluri de sprijin, balustrade din lanţ, amenajări tip via ferrata, au fost completate, remediate, înlocuite şi chiar extinse acolo unde a fost cazul.

Totodată, salvamontiştii anunţă că au anulat din nou marcajele de pe traseele desfiinţate în anii '90, deoarece, iniţial, procedura de acoperire a vopselelor fusese făcută cu voluntari ai Administraţiei Parcului Apuseni, care au folosit vopsele de calitate inferioară, care au fost spălate de ploi şi ninsori.

Trasee noi

De asemenea, în zonele montane din judeţ au apărut patru trasee noi, care leagă arealul complexului de schi "Piatra Grăitoare" de la Băiţa-Vârtop cu unele obiective turistice naturale, acestea fiind de asemenea marcate şi semnalizate corespunzător.

Traseele au ca scop punerea în circuitul public a zonei Cărpinet-Băiţa-Poiana-Criştior, una pitorească şi uşor accesibilă dar mai puţin cunoscută. "Cel mai important punct de atracţie natural este reprezentat de complexul de cascade cunoscut sub numele de Cascada Sf. Treime la care se adaugă complexul monahal Mânăstirea Călugări", se mai arată în informarea Salvamont.

În urma acestei campanii, salvamontiştii au constatat încă o dată că multe dintre marcaje au fost distruse de turişti, fie că a fost vorba de tăierea copacilor marcaţi, dispariţia ori distrugerea parţială a unor indicatoare, vandalizarea acestora, unele fiind folosite drept ţintă de armă de foc.

"În afara de faptul că aceste acţiuni contravin legii şi sunt sancţionabile contravenţional şi chiar penal, cea mai gravă consecinţă o reprezintă pericolul de rătăcire la care sunt expuşi turiştii care abordează traseele respective", avertizează salvamontiştii.

Pe de altă parte, în urmă cu două luni, BIHOREANUL a atras atenţia asupra faptului că traseele turistice din Bihor erau prost evidenţiate. În luna septembrie, un tânăr şi-a pierdut viaţa într-o prăpastie de 100 de metri din Cetăţile Ponorului, după ce a urmat o potecă abruptă, săpată de apă pe versant, care s-a sfârşit brusc, iar dacă zona ar fi fost marcată corespunzător tragedia ar fi putut fi evitată.

Ziarul nostru a prezentat atunci o realitate ignorată atât de amatorii de drumeţii, cât şi de autorităţi: potecile erau prost marcate, iar amenajările care ar fi trebuit să le asigure protecţia erau vechi şi deteriorate. O bună perioadă de timp, autorităţile nu au investit în refacerea lor, ci doar şi-au pasat problema de la una la alta.

Detalii pe această temă, în articolul: Turism pe risc: traseele montane din Bihor sunt pericol public!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari Salvamont !
Felicitari Salvamont si felicitari mie ca am donat cei 2% din impozit pentru Salvamont. Ar merita de 10 ori mai mult decat am donat!
Postat 16 Noiembrie 2012, 14:37 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON