URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Iunie 2014, 17:17

Să vină locatarii! Primăria a finalizat lucrările la centrul social din Episcopia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii şi-au strâns uneltele, e timpul să intre la lucru medicii şi fizioterapeuţii. Primăria finalizat reabilitarea, modernizarea şi extinderea clădirii care va găzdui centrul social din Episcopia Bihor. Cofinanţat din fonduri europene, proiectul în valoare de 3,6 milioane lei a presupus lucrări de construire şi achiziţa de dotări specifice unui centru modern destinat persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de vârstă, dar şi bătrânilor fără aparţinător.

"Conform statisticilor oficiale, în judeţul Bihor există peste 20.500 de persoane cu handicap, din care 800 de persoane cu îngrijitor. Existenţa centrului va face posibil ca şi aceşti îngrijitori să aibă unde duce măcar o dată pe an, în condiţii de confort şi siguranţă, persoana pe care o au în grijă, indiferent că merg în concediu sau au probleme de rezolvat", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Situat în imediata vecinătate a gării Episcopia, într-o clădire ocupată înainte de grăniceri, centrul social are 48 de locuri. Cele două niveluri ale clădirii sunt deservite de un lift iar camerele şi băile au fost adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale.

"Unele cade de baie sunt concepute special cu un fel de uşă în perete pentru ca îngrijitorul să poată duce mai uşor la duş o persoană cu handicap locomotor", a spus vicele.

Lucrările, executate de firma Eurociv Cons, au costat în total 2 milioane lei, sumă la care s-a mai adăugat achiziţia de mobilier şi aparatură specială în valoare de încă 48.400 lei. În urma licitaţiilor, din valoarea totală a proiectului de 3,6 milioane lei municipalitatea a cheltuit cu lucrările, diriginţia de şantier şi dotările doar 70% din sumele puse la dispoziţie.

Odată lucrările finalizate, soarta centrului va fi stabilită în săptămânile viitoare, acesta urmând să devină funcţional cel târziu în iulie. "Există mai multe ipoteze de lucru. Prima variantă este ca municipalitatea să gestioneze centrul prin intermediul Admnistraţiei Sociale Comunitare Oradea, lucru care presupune cheltuieli consistente din partea bugetului local şi nu ne încântă în mod deosebit. Cea de-a doua variantă, spre care înclinăm mai mult, este să găsim un partener, fundaţie sau altceva, care să îşi asume desfăşurarea activităţii", a spus Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului în condiţiile în care noul centru social va avea circa 22 de angajaţi iar cei 48 de rezindenţi vor fi persoane cu nevoi speciale, cheltuielile de funcţionare ale aşezământului se vor ridica la circa 250.000 lei lunar. În acest context municipalitatea are nevoie de un partener puternic care să le poată susţine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Din 2016 incolo o sa fie director de centru Malan!
Cu peste 2.000 Euro lunar, ca nimeni nu-i da altfel atatia bani in meseria lui!
Postat 07 Iunie 2014, 22:10 de tree
nedumerire
250 000 lunar ???!!!!!! adică 5 200 pe asistat pe lună ? N-am înțeles, e vorba de Monte Carlo ?
Postat 07 Iunie 2014, 10:30 de Florin Balint
Cade e căzi!
.
Postat 06 Iunie 2014, 19:48 de Pond
"Nevinovăţia" municipalităţii orădene în raport de viaţă cu "munca în zadar" !?!
Făcând socoteala poţi să înţelegi la ce sunt buni banii europeni !?! Adică peste 17.000 Euro la fiecare beneficar, care cu totul fac 48 !?! Dacă mai pui şi cei 22 de angajaţi, fiecare cu un salariu brut, plus angajator, de cca. 860.000 Euro în total pe cei 5 ani de monitorizare europeană a rezultatelor, ajungi să vezi că un boschetar poate fi bogat fără să muincească măcar o zi din viaţa lui, pentru că primeşte un cadou de cca. 35.000 Euro "de căciulă", ca să admire la bătrâneţe peisajul, nefiind capabil să se "autoguverneze" !?!
Postat 06 Iunie 2014, 19:47 de Carp III
@Vali
Bai Vali, tu stii cat costa caviarul si sampania de calitatae????
Postat 06 Iunie 2014, 19:21 de tot eu
vreau loc de munca
unde depunem CV sa muncim ?!?!!
Postat 06 Iunie 2014, 18:55 de anda
250.000 lei lunar ?
250.000 lei lunar ? cred ca e o gresala, sunt cam 56 000 euro lunar, n-are cum sa fie atat.
Postat 06 Iunie 2014, 18:31 de Vali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON