URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 

„Să iubesc şi-apoi să mor!” Cântăreața Florica Duma plănuia noi proiecte, inclusiv alături de „Florici” (VIDEO)

„Să iubesc şi-apoi să mor!” Cântăreața Florica Duma plănuia noi proiecte, inclusiv alături de „Florici” (VIDEO) AU FOST PATRU. Folclorul bihorean a fost binecuvântat cu patru Florici: Ungur, Duma, Zaha şi Bradu. Prima a părăsit scena vieţii în 2011, iar cea de-a doua a plecat săptămâna trecută. Alaiul funerar a fost condus de Floricile rămase, Zaha şi Bradu. "Duma împletea buchetul celor patru Florici cu vitalitatea, armonia şi felul ei de a fi. Am fost toate patru deosebite în felul nostru şi de aceea i-a fost drag publicului de noi", povesteşte Florica Zaha
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când dansatorii înveşmântaţi în straie populare bihorene au prins să scoată sicriul din capela Haşaş, mulţimea bulucită sub copertină a început să aplaude. Întâi s-a auzit un chiuit de femeie, apoi un ritm ascuţit de higheghe a spart jelania popilor, punctat de fluierături bărbăteşti.

"Te-oi crăpa, lume, cu dor / Să iubesc şi-apoi să mor...", răsuna în difuzoarele ce străjuiau uşa capelei. Artişii şi fanii adunaţi la catafalc şi-au bătut palmele de parcă nu le-ar mai fi trebuit: Florica Duma a ieşit din scenă în aplauze...

Florica nu mai cântă...

Florica Duma a încetat din viaţă, la 70 ani, în dimineaţa zilei de 9 mai, pe un pat al Spitalului Judeţean. Cântăreaţa fusese internată, în stare gravă, în aprilie, la Terapie Intensivă. Cea care a făcut celebru chiuitul bihorean s-a stins fără să mai poată comunica în ultima săptămână cu prietenii şi apropiaţii. "După ultima operaţie a refuzat să-şi mai urmeze tratamentul. Spunea că s-a vindecat", povesteşte un apropiat.

De altfel, cântăreaţa nu şi-a acceptat niciodată boala. "A fost un caracter puternic, a ajutat foarte mulţi artişti tineri, a trăit o viaţă tumultuoasă, a ştiut să îşi ascundă durerea şi să prezinte lumii doar frumuseţea cântecelor sale", a povestit la catafalcul artistei directorul Ansamblului Profesionist Crişana, Leontin Ciucur.

"Prietenii mei sunt spectatorii"

Născută în noiembrie 1946 în satul Cărănzel din comuna Lăzăreni, Florica Duma a început să cânte de la 9 ani. Treptat, de la cântatul în borcan pentru amplificarea vocii, a ajuns să susţină concerte în ţară şi în străinătate, fiind foarte iubită în Italia. Colaborator al Filarmonicii de Stat, Ansambului Crişul, Radio-Televiziunii Române şi posturilor TV de profil, a făcut cunoscute cântece precum "Lică Sămădău", inspirată din nuvela "Moara cu noroc" a lui Slavici, dar şi "Tulai, Doamne", "Todoruţ", "Doina şi Lucaciu" şi multe altele.

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Timişoara, cântăreaţa s-a stabilit în Oradea în anii ’80, unde s-a dedicat carierei. Cânta viaţa satului bihorean, umbla cu punga de mâncare după ea ca să hrănească câinii străzii, ajuta tinerii artişti să se lanseze, dar nu s-a căsătorit niciodată. "Sunt pretenţioasă. N-am găsit pe nimeni care să mă iubească!", mărturisea ea într-un interviu. Succesul avea un preţ: "Sunt foarte singură pe lume. Prietenii mei sunt spectatorii. Pe scenă sunt în al nouălea cer..."

Crucea Floricilor

Florica Ungur, interpretă de muzică popularăCântăreaţa a întregit buchetul Floricilor Bihorului, alături de regretata Florica Ungur (foto) şi de colegele Florica Zaha şi Florica Bradu. Plânse şi cu năframă neagră, cele două doamne ale cântecului bihorean au şi deschis, împreună cu 18 preoţi, nesfârşitul alai care a condus-o pe Duma pe ultimul drum. În mulţime au fost şi dansatori în straie populare, solişti precum Viorica Bradea, Florica Ruja, Maria Sidea, Maria Militaru Blaj, Voichiţa Mihoc, Corina Szatmari, Cornel Borza, Ionel Ban şi mulţi alţii. Practic, cine are un nume în muzica populară bihoreană a ţinut să şi-l onoreze luându-şi rămas bun de la Florica Duma.

Florica Bradu, interpretă de muzică populară"A fost o persoană plină de viaţă, de optimism, temperamentală, sufletistă şi directă, cum am fost şi noi, celelalte. Ne-a unit acelaşi destin artistic şi am format acea cruce de patru Florici, toate cu credinţă puternică în Dumnezeu şi cu mare iubire de cântec", povestea, înlăcrimată, Florica Bradu (foto).

"Gata, revenim!"

Floricile Bihorului au ţinut legătura de-a lungul anilor şi chiar pregăteau un proiect comun.

Florica Zaha, interpretă de muzică populară"Ultima dată am văzut-o pe Florica Duma acum câteva zile. Era pe patul de spital. A lăcrimat când m-a văzut, eu i-am şters lacrima. Am întrebat-o dacă o doare ceva şi a dat din cap că nu. I-am spus că trebuie să se ţină tare, pentru că avem încă planuri împreună pentru un nou material", a spus, la rându-i, Florica Zaha (foto).

Florica Duma îşi lansase ultimul album în urmă cu un an şi jumătate şi adunase 154 de doine pentru un nou material muzical. Dar, mai presus de toate, cele trei Florici rămase plănuiau să cânte din nou împreună. "Am vorbit şi cu Florica Bradu şi am spus: «Gata, revenim!». Lumea dorea să mai facem cântări. Ne doream şi noi, numai că fiecare era ocupată pe segmentul ei", a povestit Zaha. N-a mai fost să fie. Florica Duma a plecat să cânte cu Florica Ungur...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON