URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
06 Februarie 2019, 12:20

S-au „dezgheţat” gropile! Străzile din Oradea s-au umplut de gropi, spre revolta şoferilor, dar şi a pietonilor (FOTO)

S-au „dezgheţat” gropile! Străzile din Oradea s-au umplut de gropi, spre revolta şoferilor, dar şi a pietonilor (FOTO) TERMEN, O SĂPTĂMÂNĂ! La sfârşitul săptămânii trecute drumarii au început primele lucrări de plombare. "Dacă vremea ne va permite, într-o săptămână vom acoperi toate gropile", spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun. Lucrările au pornit deja pe străzi ca Matei Corvin, Calea Bihorului şi Podul Dacia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea parcă s-ar asfalta cu zahăr: odată cu gheaţa se topesc şi şoselele. Dezgheţul de săptămâna trecută a lăsat în urmă de trei ori mai multe gropi decât în iernile precedente.

"E mult mai rău decât în alţi ani. Acum tot oraşul e o groapă, începând din bulevardul Dacia şi din Ioşia până în Calea 1 Mai. Dacă nu eşti atent şi intri într-o baltă, rişti să loveşti baia de ulei şi ai ce plăti", povesteşte un taximetrist.

După gheaţă, gropi!

Zăpada a trecut, gropile rămân! Aproape că nu există stradă care să nu se fi umplut de cratere peste iarnă. "E plin de gropi, pe oriunde mergi", se plânge un şofer. "Sunt de trei ori mai multe gropi decât anul trecut. N-ai ce face, asta e calitatea asfaltului şi a asfaltărilor făcute pe ploaie", spune un taximetrist cu experienţă. Orădenii reclamă starea precară a drumurilor începând cu arterele mari, precum bulevardul Dacia, strada Independenţei şi Matei Corvin, până la străzile de legătură ca Pionierilor, Calea Bihorului, Henrik Ibsen.

Cele mai multe gropi au apărut pe porţiunile predispuse la îngheţ de pe Podul Dacia şi sub Podul Decebal, pe lângă gurile de canal dislocate sub trafic, precum şi de-a lungul liniilor de tramvai. "Sunt atât de multe gropi pline de apă încât ţi-e şi frică să mergi pe trotuar. La cum se circulă în Oradea, oricând te poate stropi cu zoaie un şofer neatent", reclamă o doamnă.

Chiar şi "ciuruite", străzile asfaltate sunt preferabile arterelor nemodernizate din cartierele noi, cum ar fi Grigorescu, Tineretului sau Veteranilor, unde retragerea zăpezilor a lăsat în urmă râuri de noroaie.

"Au apărut mai multe"

Florin Birta, viceprimar OradeaŞoferi şi ei, reprezentanţii municipalităţii admit starea proastă a multor şosele. "Într-adevăr, sunt mai multe gropi decât în alţi ani", zice viceprimarul Florin Birta (foto), coordonatorul Direcţiei Tehnice, care gestionează drumurile. "Ne-am confruntat cu o iarnă mai grea. A fost mai rece, a nins mai mult, iar maşinile de intervenţie au ieşit mai des în oraş pentru a dispersa material antiderapant".

Spre comparaţie, dacă iarna trecută RER Vest a folosit pentru deszăpezire 2.500 tone de sare, în sezonul actual a împrăştiat aproape 4.000 tone şi a comandat din Ungaria încă 1.000 tone. "Sarea care a topit zăpada şi episoadele frecvente de îngheţ şi dezgheţ, zi  - noapte, au făcut ca fisurile să crească de la o zi la alta. Apa dintr-o groapă îşi măreşte volumul când îngheaţă, deci dislocă din asfalt, iar gaura devine tot mai mare", zice Birta.

"O săptămână, cel mult două..."

În decembrie, municipalitatea a încheiat pentru întreţinerea străzilor un contract-cadru cu firmele Drumuri Bihor pentru partea de oraş de pe malul stâng al Crişului şi cu Drumuri Orăşeneşti pentru malul drept. În baza contractelor, în urmă cu două săptămâni Primăria le-a cerut celor două firme să înceapă plombarea străzilor imediat ce vremea va permite.

Săptămâna trecută drumarii şi-au repornit staţiile de producţie a asfaltului, iar în cursul zilei de joi au început primele plombări. Vineri, muncitorii lucrau pe străzile Lăpuşului, Meşteşugarilor şi Traian Blajovici de pe malul stâng al Crişului, respectiv pe străzile Calea Bihorului, Matei Corvin, Moldovei şi Traian Lalescu de pe malul drept. Oamenii aveau ordin să lucreze inclusiv în weekend. "Dacă vremea nu va fi defavorabilă, într-o săptămână, cel mult două, situaţia va reveni la normal", promite Birta.

Reparaţii în nocturnă

"Normalul" înseamnă, însă, condiţii de şantier. Practic, toţi operatorii de utilităţi, de la Compania de Apă şi Termoficare până la Electrica şi Distrigaz, au de acoperit gropile săpate peste iarnă pentru intervenţiile făcute la avarii. În plus, OTL urmează să scoată la licitaţie acoperirea şanţurilor formate de-a lungul liniilor de tramvai pe fondul vibraţiilor care au ajutat la infiltrarea apei pe lângă şine.

Chiar dacă licitaţia s-ar adjudeca mâine, totuşi lucrările vor dura. "Nu poţi lucra la linie ziua, ci doar când garniturile se retrag la depou. Asta înseamnă echipe de noapte, deci o productivitate mai mică. Când lucrezi noaptea la linia de tramvai, trebuie să ai grijă să nu tai şina când frezezi pe lângă ea, iar apoi să acoperi până dimineaţa toate săpăturile pe care le-ai făcut, ca să se poată relua circulaţia în condiţii de siguranţă", spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun.

Altfel spus, plombarea gropilor va dura până în primăvară. Când în oraş vor începe adevăratele săpături, odată cu deschiderea lucrărilor la proiectele europene...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Scortosul
De 10 ani nu a mai fost așa . Și se întâmplă peste tot unde sunt 4 anotimpuri
Postat 08 Februarie 2019, 00:28 de Sandu1206
scortosul
bla-bla La citirea programului de guvernare psd-alde guvernele Grindeanu, Tudose si Drãcilã au promis construirea a 2000 de gradinite. Pana acum au finalizat zero. Mai aveti cam 500 zile de mandat, deci trebuie sa inaugurati 4 pe zi. Asta e din programul "din scoarta-n scoatta". Macar la Oradea chiar se construieste si se face ceva,cu bine sau cu rau dar SE FACE #mincinosilor
Postat 06 Februarie 2019, 20:11 de tepes
Daca spune birta...
Daca spune birta sinugur e..... nu! Si asta e "meseriasul" primasului cu care ne mandrim!
Postat 06 Februarie 2019, 16:04 de scortosul
Matei Corvin
Impotentaq PMO de a gasi solutii pentru caminele de pe Matei Corvin o sa ajunga proverbiala. De doua ori pe an, primavata si toamne trebuie reparate caminle pe aceasta strada. Sa mai vorbim de sensul giratoriu de la capat? Acolo este un izvor pe care nimeni nu vrea sa-l capteze, infunde ca sa aiba annual de lucru cu repararea lui, va sa nu mai vorbim de panta accentuate spre exterior a sensului. Da no, ne mendrim cu echipa primasului ca ca ea nu e alta!
Postat 06 Februarie 2019, 16:02 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON