URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2021, 09:37

S-a hotărât! Iluminatul public din Oradea va fi administrat de ADLO

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iluminatul public din Oradea va fi administrat începând din iulie de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea. Hotărârea a fost luată miercuri de Consiliul Local Oradea cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce consilierii UDMR au votat împotrivă, iar social-democraţii s-au abţinut de la vot.

"Om vedea ce-o fi..."

După cum BIHOREANUL a mai scris, compania care administrează reţelele electrice din parcurile industriale va prelua această activitate ca urmare a încetării contractului încheiat de municipalitatea orădeană cu firma Luxten.

"Vom mandata ADLO să gestioneze această activitate. Va trebui să cumpărăm două nacele pentru intervenţii şi probabil să preluăm doi sau trei electricieni de la Luxten", a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Argumentele edilului nu i-au convins, însă, pe consilierii locali ai opoziţiei. "Un proiect aşa de important nu se aduce la cunoştinţa consilierilor locali cu 24 de ore înainte de vot", a protestat udemerista Pető Dalma.

La rândul său, social-democratul Adrian Madar a afirmat că o astfel de hotărâre nu poate fi luată pe baza unui studiu de oportunitate "de două-trei pagini", fără o analiză a implicaţiilor financiare. "Varianta de lucru cu «om vedea ce-o fi» iese din contextul unui contract de o asemenea importanţă", a protestat Madar.

Modernizare pe fonduri europene...

Consilierii PNL au adoptat hotărârea în forma prezentată de municipalitate, la cererea primarului Birta, care a arătat că ADLO trebuie să se pregătească pentru preluarea sistemului de iluminat. Potrivit edilului, Primăria îşi doreşte administrarea sistemului în regim propriu pentru a putea moderniza iluminatul public cu ajutorul unor finanţări comunitare.

"Vrem să accesăm fonduri europene pentru a schimba actualele corpuri de iluminat cu cele de tip LED şi a reduce cu cel puţin 50% cantitatea de energie electrică pe care o consumăm. Într-un an, sistemul de iluminat public din Oradea consumă curent de 7 milioane lei, ceea ce înseamnă că am face o economie de 3,5 milioane lei pe an", a spus Birta.

Teren la schimb

Consiliul Local a mai aprobat miercuri un schimb de terenuri între Lidl România şi Primăria Oradea.

Compania va oferi oraşului 6.800 metri pătraţi de teren fără construcţii din zona străzilor Constantin Brâncoveanu – Oneştilor, în schimbul a 8.320 metri pătraţi situaţi în zona Ceyrat, lângă cimitirul municipal.

Suprafeţele de teren au fost calculate astfel încât să aibă o valoare egală, de 3,9 milioane lei.

Schimbul a fost iniţiat la propunerea Lidl, care îşi doreşte amenajarea unui magazin în zona Ceyrat.

Municipalitatea nu a decis încă destinaţia terenului liber de construcţii din strada Oneştilor 19 pe care îl va primi la schimb. "Vom vedea ce vom implementa aici", a spus Birta.

Se amână cu o lună...

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai hotărât, la propunerea Direcţiei Economice, prelungirea termenului până la care orădenii pot cere reîncadrarea în categoria terenuri agricole a unor amplasamente care au şi construcţii, din data de 31 martie pentru 30 aprilie.

Termenul a fost decalat şi în ceea ce-i priveşte și pe orădenii care şi-au depus deja cererile, dar trebuie să le completeze cu documente justificative.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, circa 1.100 de orădeni au fost notificaţi la sfârşitul anului trecut că proprietăţile lor vor fi reîncadrate din categoria teren agricol în curţi-construcţii, taxată de cinci ori mai scump, cu 1 leu pe metrul pătrat pe an. Dintre aceştia, 294 de contribuabili au cerut introducerea unei părţi din amplasament în circuitul agricol, conform situaţiei din teren.

Păsuirea este necesară orădenilor pentru a-şi argumenta cererea cu documente, iar municipalităţii pentru verificarea actelor.

Prima din patru...

Tot miercuri, Consiliul Local a acceptat în mod oficial donaţia făcută de firma Horbach în luna septembrie a anului trecut. Compania a donat oraşului un spaţiu verde cu pistă pentru biciclete de tip pump track (n.r. traseu cu suişuri şi coborâşuri pentru iubitorii de adrenalină) amenajat în zona sensului giratoriu de la intersecţia Calea Aradului cu Calea Sântandreiului, în vecinătatea parcării magazinului Jumbo. Valoarea donaţiei se ridică la 454.600 lei, cu TVA inclus.

Având în vedere că o parte din spaţiu este acoperit cu plante întreţinute cu ajutorul unui sistem de irigare, conducerea municipalităţii l-a trecut în administrarea Companiei de Apă Oradea. "Vom mai construi trei astfel de piste în Oradea. În momentul de faţă sunt în licitaţie", a promis primarul Birta.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au aprobat acordarea unui spaţiu pentru Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor. AUR va avea, începând de luna aceasta, sediu în strada Iuliu Maniu 64. Contractul de închiriere va fi încheiat pe 3 ani şi 9 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@comentatorul de mai jos
Probabil pentru ca trebuie sa fie o institutie partenera cu municipalitatea care sa participe si cofinanteze proiectul pe fonduri europene pentru modificarea pe LED. Ce ai zis tu cu administrarea in parcurile industriale e inca un argument, dar nu principalul ma gandesc (PS, offtopic: Inteleg reclama pentru grupul zgarie-norilor, oameni frumosi acolo, dar sunt si cu pareri diferite, si e discutabil ca o persoana sa isi asume rol de purtator de cuvant pentru zeci de oameni care poate nu sunt de-acord)
Postat 02 Aprilie 2021, 17:40 de unu
schiumburi de terenuri
imi place sa fac cumparaturi la Lidl, e nevoie de supermarket in zona Ceyrat, dar nu vad rostul la un schimb de terenuri unde oferi teren public necesar pentru extinderea cimitirului, cu destinatie clara si evident, de folos primariei, pentru un teren mai mic, de valoare egala, pe care nu ai nici planuri si nici idei la ce o sa il folosesti.
Postat 02 Aprilie 2021, 17:36 de unu
ADLO vs iluminat
Conform site oficial ADLO "Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA este o companie publică al cărei acționar majoritar este Primăria Oradea. Principalele noastre activități sunt administrarea parcurilor industriale din oraș și atragerea de investitori. De asemenea, asigurăm legătura între investitorii privați și instituțiile de învățământ și sprijinim investitorii străini și locali în relația cu instituțiile publice." AS DORII SA INTLEG DE CE o activitatea precum iluminatul public va fi gestionata de aceasta institutie? Inteleg ca si ea e o companie publica, inteleg ca din ratiuni practice gestioneaza reteaua de iluminat din parcurile industriale, DAR are aceasta institutie capacitatea si know-how-ul de a gestiona reteaua de iluminat din restul orasului? Cauta in Google "skyscrapercity Oradea" daca iti pasa de orasul tau, Oradea! Cu stima, Grupul_Skyscrapercity_Oradea_Csoport
Postat 02 Aprilie 2021, 15:52 de Grupul_Skyscrapercity_Oradea_C
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON