URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2021, 07:57

S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO)

S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) LUMINĂ CU ECONOMIE. Municipalitatea vrea să preia de la Luxten iluminatul public pentru a-l moderniza pe bani europeni. „Trecerea iluminatului public pe corpuri de tip LED ar reduce cu 50% costurile cu energia electrică”, spune primarul Florin Birta
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a luat, zilele trecute, cea mai importantă decizie de la numirea sa în funcţie. Edilul va propune săptămâna viitoare Consiliului Local preluarea de către municipalitate a serviciului de iluminat public din oraş.

Cel mai vechi contract din arhiva municipalităţii, încheiat cu două decenii în urmă cu Luxten Lighting Company SA, expiră pe 28 iunie. "Am făcut o analiză şi este momentul să gestionăm iluminatul public din oraş în regie proprie", spune primarul.

Florin Birta, primarul OradieiDupă 20 de ani...

După două decenii în care sistemul de iluminat public fost concesionat de firma Luxten printr-un contract semnat în 2001 de fostul primar Petru Filip, municipalitatea se pregăteşte să îl dea, din 12 iulie, în grija Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea. "ADLO are experienţa necesară, pentru că gestionează deja sistemul de iluminat din parcurile industriale", spune primarul Florin Birta (foto).

Înfiinţată în 1993, de omul de afaceri canadian de origine română Zoltan Boszormeny, şi preluată în 2003 de un grup condus de Claudiu Nicolae Rădulescu, firma Luxten gestionează de la începutul anilor 2000 sistemele de iluminat public din marile oraşe, conduse la acea vreme de primari ai PDL, începând cu Capitala.

Contractul în valoare de peste 11 milioane dolari încheiat pentru Oradea, la care s-au făcut de-a lungul timpului 10 acte adiţionale, vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public. "Am discutat cu Luxten. Ne vom despărţi amiabil. Probabil vom prelua de la firmă trei sau patru electricieni, care cunosc reţeaua, şi atât", spune Birta.

Un business pentru Oradea

Potrivit evidenţelor municipalităţii, reţeaua orădeană de iluminat public măsoară 712 kilometri de cabluri, din care 442 kilometri aeriene şi 270 kilometri îngropate în subteran. Sistemul cuprinde 15.595 de stâlpi şi 24.428 de corpuri de iluminat.

De altfel, acestea din urmă au şi stat la baza deciziei. "În ultimii ani am primit tot felul de oferte din partea unor firme de iluminat care se ofereau să ne înlocuiască actualele lămpi de iluminat cu corpuri LED, mult mai economice, iar Primăria să le plătească din economia făcută. Am refuzat. Dacă tot există acest business, mai bine să îl facă oraşul", povesteşte Birta.

Afacerea ar fi cu atât mai rentabilă cu cât municipalitatea poate înlocui corpurile de iluminat pe fonduri nerambursabile. "Modernizarea sistemului de iluminat ne-ar costa undeva la 10 milioane de euro, bani pe care vrem să îi atragem din fonduri europene", zice Birta.

Edilul apreciază că trecerea sistemului de iluminat public orădean pe corpuri LED ar înjumătăţi consumul de energie electrică în valoare de 7 milioane lei pe an. "Practic, am avea în plus pentru investiţii 3,5 milioane lei anual".

Un alt proiect, în valoare de 5 milioane euro şi gândit pentru o etapă ulterioară, ar viza, odată cu îngroparea întregii reţele electrice, înlocuirea actualilor stâlpi de iluminat cu alţii mai mici, eleganţi şi distanţaţi, lucru care ar duce la noi economii. "Cu o investiţie de 15 milioane euro, am putea, în câţiva ani, să reducem costurile cu circa un milion de euro pe an", spune Birta.

Eduard Florea, director economic Cu personalul existent...

Conform reprezentanţilor municipalităţii, preluarea iluminatului public are doar avantaje. "Nu înfiinţăm altă firmă şi nu facem angajări masive, ci doar valorificăm mai bine personalul existent", spune directorul economic Eduard Florea (foto).

Potrivit acestuia, municipalitatea ar putea folosi la întreţinerea reţelei electricienii angajaţi la şcoli, spitale şi alte instituţii subordonate Primăriei, care nu au chiar tot timpul de lucru, şi ar exploata mai eficient utilajele din dotare. "În bugetul pe anul acesta a fost prinsă achiziţionarea a două autospeciale cu nacelă, în valoare de 85.000 euro fiecare, a unei autoutilitare şi a unui autoturism pentru desfăşurarea activităţii în bune condiţii", spune Florea.

ADLO n-ar trebui să întâmpine dificultăţi, în condiţiile în care se va ocupa doar de întreţinerea sistemului de iluminat. Problema iluminatului festiv de Crăciun şi Anul Nou ar urma să fie soluţionată, într-un fel sau altul, peste vară, iar lucrările de extindere a reţelelor în zonele proaspăt urbanizate vor fi atribuite prin licitaţie, pe criteriul celui mai mic preţ oferit.

În teorie, la cele mai mici costuri posibile, municipalitatea ar trebui să scoată la lumină cele mai mari avantaje. Rămâne de văzut, însă, cum se va descurca în practică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
centru versus cartiere
in centru, stalpi noi, LED, distantati, eleganti, mai silueti, si cabluri ingropate in subteran. In cartiere, licitatie cu cele mai mici preturi.
Postat 25 Martie 2021, 16:55 de unu
@Originals
Corect. Concurenta ar crea beneficii si plus valoare.
Postat 25 Martie 2021, 10:21 de Christa
Monopol.
Christa, monopolul public sau privat nu face altceva decât să creeze o poziție autoritară, neconcurențială, contrar principiilor europene. Sub aparenta bună administrare a unei singuri entități se creează o situație dominantă, din care cetățeanul nu are de câștigat. Avem deja monopol privat la gunoi, gaz, lumină, ce nu adus nimic bun pentru cetățean. Primăria mai găsește o găselniță, sub aparenta modernizare, de a încasa mai mult la buget. Experiența regiilor din subordine, apă, canal, termoficare, nu mă face să cred contrarul.
Postat 25 Martie 2021, 09:55 de User anonimizat
Una-i să vrei. Alta-i să poți.
Orădenii să se pregătească de revenirea la vremea crizelor energetice din vremea lui Ceaușescu. Atunci când, dacă mergeai pe majoritatea străzilor, altele decât cele din centru, trebuia să ai lanternă la tine.
Postat 25 Martie 2021, 09:20 de KP
mai e ceva
serviciul de salubritate , tot asa ar trebui.
Postat 25 Martie 2021, 08:51 de Christa
Monopol.
Că e public sau privat, nu tot monopol se numește!?
Postat 25 Martie 2021, 08:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON