URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2021, 07:57

S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO)

S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) LUMINĂ CU ECONOMIE. Municipalitatea vrea să preia de la Luxten iluminatul public pentru a-l moderniza pe bani europeni. „Trecerea iluminatului public pe corpuri de tip LED ar reduce cu 50% costurile cu energia electrică”, spune primarul Florin Birta
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
S-au luminat! După 20 de ani, Primăria Oradea renunță la monopolul Luxten asupra iluminatului public (FOTO) (Sursa foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a luat, zilele trecute, cea mai importantă decizie de la numirea sa în funcţie. Edilul va propune săptămâna viitoare Consiliului Local preluarea de către municipalitate a serviciului de iluminat public din oraş.

Cel mai vechi contract din arhiva municipalităţii, încheiat cu două decenii în urmă cu Luxten Lighting Company SA, expiră pe 28 iunie. "Am făcut o analiză şi este momentul să gestionăm iluminatul public din oraş în regie proprie", spune primarul.

Florin Birta, primarul OradieiDupă 20 de ani...

După două decenii în care sistemul de iluminat public fost concesionat de firma Luxten printr-un contract semnat în 2001 de fostul primar Petru Filip, municipalitatea se pregăteşte să îl dea, din 12 iulie, în grija Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea. "ADLO are experienţa necesară, pentru că gestionează deja sistemul de iluminat din parcurile industriale", spune primarul Florin Birta (foto).

Înfiinţată în 1993, de omul de afaceri canadian de origine română Zoltan Boszormeny, şi preluată în 2003 de un grup condus de Claudiu Nicolae Rădulescu, firma Luxten gestionează de la începutul anilor 2000 sistemele de iluminat public din marile oraşe, conduse la acea vreme de primari ai PDL, începând cu Capitala.

Contractul în valoare de peste 11 milioane dolari încheiat pentru Oradea, la care s-au făcut de-a lungul timpului 10 acte adiţionale, vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public. "Am discutat cu Luxten. Ne vom despărţi amiabil. Probabil vom prelua de la firmă trei sau patru electricieni, care cunosc reţeaua, şi atât", spune Birta.

Un business pentru Oradea

Potrivit evidenţelor municipalităţii, reţeaua orădeană de iluminat public măsoară 712 kilometri de cabluri, din care 442 kilometri aeriene şi 270 kilometri îngropate în subteran. Sistemul cuprinde 15.595 de stâlpi şi 24.428 de corpuri de iluminat.

De altfel, acestea din urmă au şi stat la baza deciziei. "În ultimii ani am primit tot felul de oferte din partea unor firme de iluminat care se ofereau să ne înlocuiască actualele lămpi de iluminat cu corpuri LED, mult mai economice, iar Primăria să le plătească din economia făcută. Am refuzat. Dacă tot există acest business, mai bine să îl facă oraşul", povesteşte Birta.

Afacerea ar fi cu atât mai rentabilă cu cât municipalitatea poate înlocui corpurile de iluminat pe fonduri nerambursabile. "Modernizarea sistemului de iluminat ne-ar costa undeva la 10 milioane de euro, bani pe care vrem să îi atragem din fonduri europene", zice Birta.

Edilul apreciază că trecerea sistemului de iluminat public orădean pe corpuri LED ar înjumătăţi consumul de energie electrică în valoare de 7 milioane lei pe an. "Practic, am avea în plus pentru investiţii 3,5 milioane lei anual".

Un alt proiect, în valoare de 5 milioane euro şi gândit pentru o etapă ulterioară, ar viza, odată cu îngroparea întregii reţele electrice, înlocuirea actualilor stâlpi de iluminat cu alţii mai mici, eleganţi şi distanţaţi, lucru care ar duce la noi economii. "Cu o investiţie de 15 milioane euro, am putea, în câţiva ani, să reducem costurile cu circa un milion de euro pe an", spune Birta.

Eduard Florea, director economic Cu personalul existent...

Conform reprezentanţilor municipalităţii, preluarea iluminatului public are doar avantaje. "Nu înfiinţăm altă firmă şi nu facem angajări masive, ci doar valorificăm mai bine personalul existent", spune directorul economic Eduard Florea (foto).

Potrivit acestuia, municipalitatea ar putea folosi la întreţinerea reţelei electricienii angajaţi la şcoli, spitale şi alte instituţii subordonate Primăriei, care nu au chiar tot timpul de lucru, şi ar exploata mai eficient utilajele din dotare. "În bugetul pe anul acesta a fost prinsă achiziţionarea a două autospeciale cu nacelă, în valoare de 85.000 euro fiecare, a unei autoutilitare şi a unui autoturism pentru desfăşurarea activităţii în bune condiţii", spune Florea.

ADLO n-ar trebui să întâmpine dificultăţi, în condiţiile în care se va ocupa doar de întreţinerea sistemului de iluminat. Problema iluminatului festiv de Crăciun şi Anul Nou ar urma să fie soluţionată, într-un fel sau altul, peste vară, iar lucrările de extindere a reţelelor în zonele proaspăt urbanizate vor fi atribuite prin licitaţie, pe criteriul celui mai mic preţ oferit.

În teorie, la cele mai mici costuri posibile, municipalitatea ar trebui să scoată la lumină cele mai mari avantaje. Rămâne de văzut, însă, cum se va descurca în practică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
centru versus cartiere
in centru, stalpi noi, LED, distantati, eleganti, mai silueti, si cabluri ingropate in subteran. In cartiere, licitatie cu cele mai mici preturi.
Postat 25 Martie 2021, 16:55 de unu
@Originals
Corect. Concurenta ar crea beneficii si plus valoare.
Postat 25 Martie 2021, 10:21 de Christa
Monopol.
Christa, monopolul public sau privat nu face altceva decât să creeze o poziție autoritară, neconcurențială, contrar principiilor europene. Sub aparenta bună administrare a unei singuri entități se creează o situație dominantă, din care cetățeanul nu are de câștigat. Avem deja monopol privat la gunoi, gaz, lumină, ce nu adus nimic bun pentru cetățean. Primăria mai găsește o găselniță, sub aparenta modernizare, de a încasa mai mult la buget. Experiența regiilor din subordine, apă, canal, termoficare, nu mă face să cred contrarul.
Postat 25 Martie 2021, 09:55 de User anonimizat
Una-i să vrei. Alta-i să poți.
Orădenii să se pregătească de revenirea la vremea crizelor energetice din vremea lui Ceaușescu. Atunci când, dacă mergeai pe majoritatea străzilor, altele decât cele din centru, trebuia să ai lanternă la tine.
Postat 25 Martie 2021, 09:20 de KP
mai e ceva
serviciul de salubritate , tot asa ar trebui.
Postat 25 Martie 2021, 08:51 de Christa
Monopol.
Că e public sau privat, nu tot monopol se numește!?
Postat 25 Martie 2021, 08:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON