URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Noiembrie 2018, 11:54

S-a făcut mălaiul! Fermierii bihoreni au parte de cea mai mare producţie de porumb din istorie

S-a făcut mălaiul! Fermierii bihoreni au parte de cea mai mare producţie de porumb din istorie PRODUCŢII RECORD. După un an agricol ciudat, cu ploi prelungite alternate de perioade secetoase, fermierii bihoreni au parte de o recoltă de porumb record. „De când facem agricultură n-am avut aşa recoltă bogată. Noi ne-am închis cu 13,5  - 14 tone la hectar”, spune patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Combinele au intrat în lanurile de porumb la începutul lunii septembrie. În unele locuri nu au ajuns la capăt nici acum!

„Recoltatul porumbului este finalizat în proporţie de peste 80%. Lucrările ar putea fi gata, dar mulţi fermieri preferă să îl lase în câmp până îşi negociază un preţ bun de vânzare. Recolta este atât de bună că hambarele sunt pline şi mulţi nu au unde o depozita”, spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Mai mult decât Franţa!

Fermierii români au reuşit o recoltă cum n-a văzut Parisul! Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb (AGPM) din Franţa a anunţat luna trecută o producţie românească de circa 15 milioane tone de porumb, cu mult peste cele 11,8 milioane de tone cât vor recolta fermierii francezi, principalii furnizori europeni. Inundaţiile din primăvară urmate în vară de secetă au diminuat randamentul agricultorilor francezi, de la 10,3 tone la hectar în 2017 la 9,3 tone anul acesta.

Încântat de cifre, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a grăbit să declare România drept lider european la producţia de porumb, spre iritarea profesioniştilor. „Nu este normal să ne lăudăm că am ajuns primii în UE, când România cultivă porumb pe 2,6 milioane de hectare, în comparaţie cu Franţa, care cultivă porumb pe mai puţin de 1 milion de hectare. Hai să ne lăudăm când e cazul să ne lăudăm, nu aşa, comparând mere cu pere”, a ripostat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Nicolae Sitaru (foto). Dar totuşi, un sâmbure de adevăr există...

Porumb mai ieftin, motorină mai scumpă!

Fermierii bihoreni se confruntă cu o recoltă de porumb istorică. Recoltele diferă în funcţie de zonă, precipitaţii şi tehnologiile folosite, dar oricum sunt peste aşteptări. Producţiile încep de la 8 tone la hectar în zona Cefa, cu un potenţial modest. „Din 800 de hectare, câte cultiv, am pus porumb doar pe 50 hectare, pentru că nu e cel mai bun pământ pentru aşa ceva, dar tot am scos 8 tone la hectar. La câţiva kilometri, în Berechiu şi Sânnicolau, unii au scos şi 12 tone la hectar”, spune fermierul Florian Rus.

Deşi iese pe plus, agricultorul spune că n-a făcut cea mai bună afacere. „În urmă cu patru ani motorina era 4 lei litrul şi am dat kilogramul de porumb cu 1 leu. Acum motorina e 6 lei litrul, iar porumbul l-am dat cu 58 de bani kilogramul”, spune Rus.

„Ca niciodată!”

În schimb, marii fermieri care au investit consistent în seminţe şi îngrăşăminte, vorbesc de producţii record. „Avem ferme unde închidem, ca niciodată, pe producţii de 14 tone la hectar. Fermierii care au investit în tehnologie şi i-au dat pământului tot ce îi trebuie nu cred că au închis sub 10 tone la hectar”, zice patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ (foto), care lucrează 3.200 hectare în zona Diosig. O parte din producţie a vândut-o în Germania, la „un preţ corect”, de 0,55 - 0,62 lei pe kilogram, iar o alta a depozitat-o.

De altfel, marii fermieri preferă însilozarea decât să înstrăineze producţia. Ioan Cuc, cel mai mare fermier din judeţ, care lucrează 8.000 hectare, şi-a adunat recolta în silozurile cu o capacitate de 40.000 tone pe care le deţine. „Una este să vinzi direct din combină şi alta să usuci şi să depozitezi porumbul până găseşti contracte mai bune”, explică el. Fermierul spune că preţul actual, de 50 - 60 bani pe kilogram, este bun, dar preferă să vândă la unul şi mai bun. Mai ales că viitorul an agricol se anunţă dificil...

Pământul ca asfaltul...

Agricultorii se plâng de condiţiile dificile de înfiinţare a viitoarelor recolte. Cea mai caldă şi secetoasă lună octombrie din ultimii 60 de ani a uscat pământul ca asfaltul. „Seceta cruntă, cum n-am mai prins până acum, ne va crea probleme mari la culturile de grâu şi rapiţă”, avertizează Dan Corbuţ.

Aratul în condiţiile unui sol uscat creşte şi cu 50% consumul de motorină al utilajelor şi ridică exponenţial costurile de mentenanţă a culturilor, pentru că plugurile se defectează. „Iarna bate la uşă şi de două luni n-a plouat deloc. Terenul este beton, aşa că avem consumuri mari de combustibil şi la piese de schimb. Am rupt trei pluguri până acum”, afirmă Ioan Cuc (foto).

Fermierii încă mai socotesc dacă efortul financiar este justificat. „Începând din august am semănat rapiţă, iar din septembrie grâu. Cu seceta asta, rapiţa e răsărită doar ici şi acolo, iar de grâu nici nu mai vorbesc. După ce vor da ploile vom fi nevoiţi să întoarcem o parte din culturi şi să semănăm altceva pe terenurile pe care n-a ieşit nimic”, spune fermierul. Aşa e în agricultură: un an bun e urmat de un an mai slab, iar ce câştigi la porumb pierzi la grâu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON