URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
02 Noiembrie 2018, 21:15

S-a deschis Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală în Oradea. Are cramă, terasă şi berar german (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să vezi cum se fabrică o bere adevărată? În Oradea s-a deschis vineri, în str. Traian Moșoiu nr. 3, Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală, cu cramă, terasă şi berar şcolit în vestitele ateliere nemţeşti.

În drum spre local, clienţii pot urmări întregul proces de producţie și savura o bere adevărată de la dozatorul legat direct la rezervoarele din camera de frig.

Bere și caritate

Pe terasa cu podele, bănci şi mese din lemn masiv reciclat, atmosfera a fost destinsă, iar invitaţii au făcut donaţii în contul băuturilor consumate, pentru că proprietarul berăriei s-a oferit să cumpere din sumele strânse aparate de joc pentru creșele din oraş.

"A fost o iniţiativă care a găsit o deschidere totală din partea antreprenorului şi mă bucur. Urnele vor rămâne aici în continuare. Clienţii vor fi informaţi că pot face donaţii, iar din sumele strânse sperăm să cumpărăm cât mai multe aparate de joc", a spus Arina Moş, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, prezentă la deschidere împreună cu viceprimarul oraşului, Florin Birta.

Între invitaţi s-a numărat şi primarul Salontei, Török László, dar şi antreprenori, avocaţi, medici, care au avut de ales între cele patru sortimente de bere ale manufacturii, toate fabricate doar din aceleaşi ingrediente naturale - hamei, drojdie, orz şi apă - dar cu gusturi total diferite.

În timp ce Blonda Aurul Românilor are gust tradiţional, de bere blondă, Weizen Varadinum are un iz de banană, Vienna Lager Şapte Regi are gust de grapefruit, iar Pale Ale Nincasa are iz de bere neagră. "Noi ne jucăm cu temperatura şi cu cantităţile. Nu adăugăm nimic altceva", a explicat berarul Markus Steinkamp.

Specializat în fabricarea berii artizanale în manufacturi din Germania, India şi Austria, Markus a ajuns la Oradea convins de proprietarul afacerii, Marc Zweig, austriac la origine, mutat în Republica Moldova, dar mai tot timpul pe drumuri din pricina afacerilor.

Un oraş viu

Până să se apuce de fabricat bere la Oradea, Marc a lucrat în salubritate. "Sunt birjar de deşeuri", zice plastic antreprenorul, în realitate nefiind chiar fitecine, ci administratorul uneia dintre cele mai mari firme de salubritate din România, care deţine 2,6% din piaţa de profil.

Atât că, după 20 de ani în domeniul salubrizării şi reciclării, austriacul s-a plictisit şi a decis să ia o pauză, timp în care să-şi împlinească un vis din studenţie. Aceea de a avea propria manufactură de bere. A făcut-o la Oradea pentru că îi place la nebunie oraşul. "Este un oraş viu, foarte interesant. Are aeroport internaţional, în câteva ore sunt la Bucureşti, Iaşi, şi în maxim 5 ore ajung cu maşina în Viena. E perfect", spune Marc.

Plus că, zice tot el, în Oradea piaţa era încă "virgină". "Şi nu numai în Oradea. În toată România, în prezent, sunt maxim 14 manufacturi de bere artizanală mai mari în Cluj, Sibiu, Timişoara. În rest, în România, nu mai există tradiţia producţiei de bere. În anii 70-80 erau peste 120 fabrici de bere, acum au fost lichidate, iar piaţa e acaparată de cei doi giganţi, Heineken şi Tuborg", arată Marc.

Teste... din greu

Amenajarea manufacturii a pornit anul trecut. S-au instalat conductele, s-au construit pereţii despărţitori pentru procesele tehnologice, s-a amenajat crama de la subsolul clădirii, terasa, iar în primăvara acestui an au început probele pentru instalaţii, dar şi producţia primelor sortimente de bere, încercate pe prietenii şi colaboratorii lui Marc. Şi au făcut-o temeinic, aparatele de măsură indicând în final un consum de "probă" de 1.400 litri de bere!

"Dacă erau 20-30 litri, poate m-ar fi iertat vameşii, s-ar fi înregistrat ca pierdere. Dar era prea mult. Ce să fac, am plătit dările", spune râzând proprietarul făbricuţei, referindu-se la faptul că, în calitate de producător de băuturi alcoolice, e obligat să plătească accize şi taxe.

Atelierele în care se fabrică berea sunt la vedere, chiar la intrarea în clădire, încăperile fiind separate de un perete cu geamuri mari de sticlă de coridorul care duce spre crama de la subsol şi terasa din curtea interioară. În acest fel, clienţii au posibilitatea să vadă întregul proces de producţie. "Nu avem ce să ascundem", spune proprietarul.

Bere cu gust de bere

Fabricarea unei şarje de bere e de durată şi respectă întocmai vestita Lege Germană a Purităţii berii (Deutsches Reinheitsgebot) din 1516 care spune clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apă, orz şi hamei.

"O bere curată este ca o mâncare sănătoasă. Nu e ca berea industrială, care are trecut pe ambalaj un termen de garanţie de 1 an. Asta e imposibil. Berea noastră stă în sticlă maxim 3 săptămâni. Dar e bere adevărată, cu gust de bere", zice berarul Markus (foto), care calculează la cel mai mic amănunt atât cantităţile cât şi temperatura de preparare.

"Dacă greşeşti, gustul se schimbă instant", spune neamţul care, pe lângă supravegherea procesului de producţie are şi sarcina de a-i şcoli ucenici în "alchimia" fabricării berii artizanale.

Asta pentru că, după manufactura din Oradea, proprietarul atelierului se gândeşte deja să amenajeze altele în Baia Mare, Satu Mare, Arad, Bucureşti, hotărât să-i reînveţe pe români gustul unei beri adevărate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5369 RON
  • 1 EUR = 4.9702 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON