URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Una dintre marile teme abordate de ceva vreme în Oradea este problema demolărilor. Poporul, încă traumatizat de epoca Ceauşescu, tinde să bage în aceeaşi oală demolarea unei clădiri, care prin soluţii ingenioase ar fi putut fi salvată cu raderea de pe faţa pământului a unor coşmelii pline cu mizerii şi şobolani. În această problemă spinoasă, deputatul Szabó Ödön vine cu o idee care mie mi se pare de bun-simţ...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?










De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
02 Noiembrie 2018, 21:15

S-a deschis Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală în Oradea. Are cramă, terasă şi berar german (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să vezi cum se fabrică o bere adevărată? În Oradea s-a deschis vineri, în str. Traian Moșoiu nr. 3, Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală, cu cramă, terasă şi berar şcolit în vestitele ateliere nemţeşti.

În drum spre local, clienţii pot urmări întregul proces de producţie și savura o bere adevărată de la dozatorul legat direct la rezervoarele din camera de frig.

Bere și caritate

Pe terasa cu podele, bănci şi mese din lemn masiv reciclat, atmosfera a fost destinsă, iar invitaţii au făcut donaţii în contul băuturilor consumate, pentru că proprietarul berăriei s-a oferit să cumpere din sumele strânse aparate de joc pentru creșele din oraş.

"A fost o iniţiativă care a găsit o deschidere totală din partea antreprenorului şi mă bucur. Urnele vor rămâne aici în continuare. Clienţii vor fi informaţi că pot face donaţii, iar din sumele strânse sperăm să cumpărăm cât mai multe aparate de joc", a spus Arina Moş, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, prezentă la deschidere împreună cu viceprimarul oraşului, Florin Birta.

Între invitaţi s-a numărat şi primarul Salontei, Török László, dar şi antreprenori, avocaţi, medici, care au avut de ales între cele patru sortimente de bere ale manufacturii, toate fabricate doar din aceleaşi ingrediente naturale - hamei, drojdie, orz şi apă - dar cu gusturi total diferite.

În timp ce Blonda Aurul Românilor are gust tradiţional, de bere blondă, Weizen Varadinum are un iz de banană, Vienna Lager Şapte Regi are gust de grapefruit, iar Pale Ale Nincasa are iz de bere neagră. "Noi ne jucăm cu temperatura şi cu cantităţile. Nu adăugăm nimic altceva", a explicat berarul Markus Steinkamp.

Specializat în fabricarea berii artizanale în manufacturi din Germania, India şi Austria, Markus a ajuns la Oradea convins de proprietarul afacerii, Marc Zweig, austriac la origine, mutat în Republica Moldova, dar mai tot timpul pe drumuri din pricina afacerilor.

Un oraş viu

Până să se apuce de fabricat bere la Oradea, Marc a lucrat în salubritate. "Sunt birjar de deşeuri", zice plastic antreprenorul, în realitate nefiind chiar fitecine, ci administratorul uneia dintre cele mai mari firme de salubritate din România, care deţine 2,6% din piaţa de profil.

Atât că, după 20 de ani în domeniul salubrizării şi reciclării, austriacul s-a plictisit şi a decis să ia o pauză, timp în care să-şi împlinească un vis din studenţie. Aceea de a avea propria manufactură de bere. A făcut-o la Oradea pentru că îi place la nebunie oraşul. "Este un oraş viu, foarte interesant. Are aeroport internaţional, în câteva ore sunt la Bucureşti, Iaşi, şi în maxim 5 ore ajung cu maşina în Viena. E perfect", spune Marc.

Plus că, zice tot el, în Oradea piaţa era încă "virgină". "Şi nu numai în Oradea. În toată România, în prezent, sunt maxim 14 manufacturi de bere artizanală mai mari în Cluj, Sibiu, Timişoara. În rest, în România, nu mai există tradiţia producţiei de bere. În anii 70-80 erau peste 120 fabrici de bere, acum au fost lichidate, iar piaţa e acaparată de cei doi giganţi, Heineken şi Tuborg", arată Marc.

Teste... din greu

Amenajarea manufacturii a pornit anul trecut. S-au instalat conductele, s-au construit pereţii despărţitori pentru procesele tehnologice, s-a amenajat crama de la subsolul clădirii, terasa, iar în primăvara acestui an au început probele pentru instalaţii, dar şi producţia primelor sortimente de bere, încercate pe prietenii şi colaboratorii lui Marc. Şi au făcut-o temeinic, aparatele de măsură indicând în final un consum de "probă" de 1.400 litri de bere!

"Dacă erau 20-30 litri, poate m-ar fi iertat vameşii, s-ar fi înregistrat ca pierdere. Dar era prea mult. Ce să fac, am plătit dările", spune râzând proprietarul făbricuţei, referindu-se la faptul că, în calitate de producător de băuturi alcoolice, e obligat să plătească accize şi taxe.

Atelierele în care se fabrică berea sunt la vedere, chiar la intrarea în clădire, încăperile fiind separate de un perete cu geamuri mari de sticlă de coridorul care duce spre crama de la subsol şi terasa din curtea interioară. În acest fel, clienţii au posibilitatea să vadă întregul proces de producţie. "Nu avem ce să ascundem", spune proprietarul.

Bere cu gust de bere

Fabricarea unei şarje de bere e de durată şi respectă întocmai vestita Lege Germană a Purităţii berii (Deutsches Reinheitsgebot) din 1516 care spune clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apă, orz şi hamei.

"O bere curată este ca o mâncare sănătoasă. Nu e ca berea industrială, care are trecut pe ambalaj un termen de garanţie de 1 an. Asta e imposibil. Berea noastră stă în sticlă maxim 3 săptămâni. Dar e bere adevărată, cu gust de bere", zice berarul Markus (foto), care calculează la cel mai mic amănunt atât cantităţile cât şi temperatura de preparare.

"Dacă greşeşti, gustul se schimbă instant", spune neamţul care, pe lângă supravegherea procesului de producţie are şi sarcina de a-i şcoli ucenici în "alchimia" fabricării berii artizanale.

Asta pentru că, după manufactura din Oradea, proprietarul atelierului se gândeşte deja să amenajeze altele în Baia Mare, Satu Mare, Arad, Bucureşti, hotărât să-i reînveţe pe români gustul unei beri adevărate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON