URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2018, 21:15

S-a deschis Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală în Oradea. Are cramă, terasă şi berar german (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să vezi cum se fabrică o bere adevărată? În Oradea s-a deschis vineri, în str. Traian Moșoiu nr. 3, Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală, cu cramă, terasă şi berar şcolit în vestitele ateliere nemţeşti.

În drum spre local, clienţii pot urmări întregul proces de producţie și savura o bere adevărată de la dozatorul legat direct la rezervoarele din camera de frig.

Bere și caritate

Pe terasa cu podele, bănci şi mese din lemn masiv reciclat, atmosfera a fost destinsă, iar invitaţii au făcut donaţii în contul băuturilor consumate, pentru că proprietarul berăriei s-a oferit să cumpere din sumele strânse aparate de joc pentru creșele din oraş.

"A fost o iniţiativă care a găsit o deschidere totală din partea antreprenorului şi mă bucur. Urnele vor rămâne aici în continuare. Clienţii vor fi informaţi că pot face donaţii, iar din sumele strânse sperăm să cumpărăm cât mai multe aparate de joc", a spus Arina Moş, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, prezentă la deschidere împreună cu viceprimarul oraşului, Florin Birta.

Între invitaţi s-a numărat şi primarul Salontei, Török László, dar şi antreprenori, avocaţi, medici, care au avut de ales între cele patru sortimente de bere ale manufacturii, toate fabricate doar din aceleaşi ingrediente naturale - hamei, drojdie, orz şi apă - dar cu gusturi total diferite.

În timp ce Blonda Aurul Românilor are gust tradiţional, de bere blondă, Weizen Varadinum are un iz de banană, Vienna Lager Şapte Regi are gust de grapefruit, iar Pale Ale Nincasa are iz de bere neagră. "Noi ne jucăm cu temperatura şi cu cantităţile. Nu adăugăm nimic altceva", a explicat berarul Markus Steinkamp.

Specializat în fabricarea berii artizanale în manufacturi din Germania, India şi Austria, Markus a ajuns la Oradea convins de proprietarul afacerii, Marc Zweig, austriac la origine, mutat în Republica Moldova, dar mai tot timpul pe drumuri din pricina afacerilor.

Un oraş viu

Până să se apuce de fabricat bere la Oradea, Marc a lucrat în salubritate. "Sunt birjar de deşeuri", zice plastic antreprenorul, în realitate nefiind chiar fitecine, ci administratorul uneia dintre cele mai mari firme de salubritate din România, care deţine 2,6% din piaţa de profil.

Atât că, după 20 de ani în domeniul salubrizării şi reciclării, austriacul s-a plictisit şi a decis să ia o pauză, timp în care să-şi împlinească un vis din studenţie. Aceea de a avea propria manufactură de bere. A făcut-o la Oradea pentru că îi place la nebunie oraşul. "Este un oraş viu, foarte interesant. Are aeroport internaţional, în câteva ore sunt la Bucureşti, Iaşi, şi în maxim 5 ore ajung cu maşina în Viena. E perfect", spune Marc.

Plus că, zice tot el, în Oradea piaţa era încă "virgină". "Şi nu numai în Oradea. În toată România, în prezent, sunt maxim 14 manufacturi de bere artizanală mai mari în Cluj, Sibiu, Timişoara. În rest, în România, nu mai există tradiţia producţiei de bere. În anii 70-80 erau peste 120 fabrici de bere, acum au fost lichidate, iar piaţa e acaparată de cei doi giganţi, Heineken şi Tuborg", arată Marc.

Teste... din greu

Amenajarea manufacturii a pornit anul trecut. S-au instalat conductele, s-au construit pereţii despărţitori pentru procesele tehnologice, s-a amenajat crama de la subsolul clădirii, terasa, iar în primăvara acestui an au început probele pentru instalaţii, dar şi producţia primelor sortimente de bere, încercate pe prietenii şi colaboratorii lui Marc. Şi au făcut-o temeinic, aparatele de măsură indicând în final un consum de "probă" de 1.400 litri de bere!

"Dacă erau 20-30 litri, poate m-ar fi iertat vameşii, s-ar fi înregistrat ca pierdere. Dar era prea mult. Ce să fac, am plătit dările", spune râzând proprietarul făbricuţei, referindu-se la faptul că, în calitate de producător de băuturi alcoolice, e obligat să plătească accize şi taxe.

Atelierele în care se fabrică berea sunt la vedere, chiar la intrarea în clădire, încăperile fiind separate de un perete cu geamuri mari de sticlă de coridorul care duce spre crama de la subsol şi terasa din curtea interioară. În acest fel, clienţii au posibilitatea să vadă întregul proces de producţie. "Nu avem ce să ascundem", spune proprietarul.

Bere cu gust de bere

Fabricarea unei şarje de bere e de durată şi respectă întocmai vestita Lege Germană a Purităţii berii (Deutsches Reinheitsgebot) din 1516 care spune clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apă, orz şi hamei.

"O bere curată este ca o mâncare sănătoasă. Nu e ca berea industrială, care are trecut pe ambalaj un termen de garanţie de 1 an. Asta e imposibil. Berea noastră stă în sticlă maxim 3 săptămâni. Dar e bere adevărată, cu gust de bere", zice berarul Markus (foto), care calculează la cel mai mic amănunt atât cantităţile cât şi temperatura de preparare.

"Dacă greşeşti, gustul se schimbă instant", spune neamţul care, pe lângă supravegherea procesului de producţie are şi sarcina de a-i şcoli ucenici în "alchimia" fabricării berii artizanale.

Asta pentru că, după manufactura din Oradea, proprietarul atelierului se gândeşte deja să amenajeze altele în Baia Mare, Satu Mare, Arad, Bucureşti, hotărât să-i reînveţe pe români gustul unei beri adevărate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON