URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
08 Martie 2016, 11:23

S-a deschis: pasarela rutieră a CNADNR peste liniile CFR din zona Metro a fost dată în folosinţă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de marţi dimineaţă, la doi ani după începerea lucrărilor, şoferii pot circula pe pasarela rutieră construită în zona Metro peste calea ferată, scurtându-şi astfel deplasarea pe şoseaua de centură a Oradiei.

"Suntem în situaţia în care în sfârşit dăm drumul la circulaţie pe acest pasaj. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi, de la dl Neaga (n.r. – Narcis Neaga, fostul şef al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) şi dl. Homor (n.r. – Cătălin Homor, actualul director general al CNADNR) la dl. Cecan (n.r. – Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj) şi dl. Balog (n.r. – Octavian Balog, directorul Secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale)", a spus în faţa jurnaliştilor prefectul Claudiu Pop, cel care a inaugurat, practic, lucrarea.

Noua pasarelă face legătura, pe o lungime de 1,78 kilometri, între DN 1 (Calea Clujului) şi zona Metro peste liniile de cale ferată, podul propriu-zis având 75 metri lungime, două benzi de circulaţie pe sens şi o înălţime de 9 metri, astfel încât pe viitor să permită trecerea pe sub el a locomotivelor electrice.  

După speech-urile scurtate de ploaia rece şi căzută în rafale, panglica ce bara trecerea vehiculelor a fost îndepărtată întâi din dreptul intersecţiei cu sens giratoriu din zona Metro, primii şoferi care au traversat podul spre Calea Clujului fiind un clujean cu un Audi, iar apoi un arădean aflat la volanul unui camion cu remorcă. În câteva secunde, dinspre Clujului au trecut pe lângă Metro un bihorean la volanul unui TIR, iar apoi o autoutilitară de 3,5 tone înmatriculată în Ilfov.

Podul a fost deschis circulaţiei după o zi de la ultimele teste, făcute de 8 camioane grele de câte 30 tone care s-au deplasat şi au staţionat în opt puncte diferite pentru a se măsura aşa-numita "săgeată a grinzilor", adică deformarea structurii.

Supratraversarea din zona Metro a fost executată de SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj şi a costat 14,5 milioane lei (echivalentul a circa 3,5 milioane euro), fără TVA. Lucrarea include şi două sensuri giratorii, unul în curba dintre fostul CET II şi Metro, iar celălalt pe Calea Clujului, în dreptul fostului "borcan" al Poliţiei Rutiere.

Finalizarea lucrărilor trebuia realizată la 29 ianuarie, dar a fost amânată pentru că proiectul iniţial a prevăzut unul dintre piloni pe traseul unei magistrale de apă, astfel încât a trebuit realizată o deviere. De altfel, din acest motiv, recepţia va fi făcută abia în zilele următoare. "Dacă vor fi penalităţi, ele vor fi calculate la momentul respectiv", a precizat prefectul Claudiu Pop, care a insistat că "Guvernul şi-a făcut datoria" faţă de şoferii orădeni şi nu numai.

La fel, şeful Secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale, Octavian Balog, a considerat că "lucrarea este o bijuterie", adăugând că CNADNR mai are în derulare încă două investiţii pe şoseaua de centură a Oradiei, o supratraversare cu o bandă de circulaţie pe sens în dreptul străzii Nojoridului, şi o alta, tot cu o bandă pe sens, în dreptul străzii Ciheiului, ambele având ca termen de finalizare data de 14 noiembrie 2016, dar stadiul execuţiei fiind avansat, astfel încât ar fi posibilă darea lor în funcţiune încă în vară.

Cele trei pasarele ale CNADNR se adaugă celor două executate la comanda Primăriei Oradea peste DN 76 Oradea - Deva în capătul cartierului Nufărul şi peste DN 79 Oradea - Arad la capătul cartierului Ioşia. La finalul perioadei de garanţie, CNADNR intenţionează să predea cele trei pasarele Primăriei Oradea, care poate interveni mult mai rapid atât pentru lucrările de deszăpezire şi întreţinere, cât şi pentru cele de reparaţii curente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON