URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2016, 11:23

S-a deschis: pasarela rutieră a CNADNR peste liniile CFR din zona Metro a fost dată în folosinţă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de marţi dimineaţă, la doi ani după începerea lucrărilor, şoferii pot circula pe pasarela rutieră construită în zona Metro peste calea ferată, scurtându-şi astfel deplasarea pe şoseaua de centură a Oradiei.

"Suntem în situaţia în care în sfârşit dăm drumul la circulaţie pe acest pasaj. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi, de la dl Neaga (n.r. – Narcis Neaga, fostul şef al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) şi dl. Homor (n.r. – Cătălin Homor, actualul director general al CNADNR) la dl. Cecan (n.r. – Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj) şi dl. Balog (n.r. – Octavian Balog, directorul Secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale)", a spus în faţa jurnaliştilor prefectul Claudiu Pop, cel care a inaugurat, practic, lucrarea.

Noua pasarelă face legătura, pe o lungime de 1,78 kilometri, între DN 1 (Calea Clujului) şi zona Metro peste liniile de cale ferată, podul propriu-zis având 75 metri lungime, două benzi de circulaţie pe sens şi o înălţime de 9 metri, astfel încât pe viitor să permită trecerea pe sub el a locomotivelor electrice.  

După speech-urile scurtate de ploaia rece şi căzută în rafale, panglica ce bara trecerea vehiculelor a fost îndepărtată întâi din dreptul intersecţiei cu sens giratoriu din zona Metro, primii şoferi care au traversat podul spre Calea Clujului fiind un clujean cu un Audi, iar apoi un arădean aflat la volanul unui camion cu remorcă. În câteva secunde, dinspre Clujului au trecut pe lângă Metro un bihorean la volanul unui TIR, iar apoi o autoutilitară de 3,5 tone înmatriculată în Ilfov.

Podul a fost deschis circulaţiei după o zi de la ultimele teste, făcute de 8 camioane grele de câte 30 tone care s-au deplasat şi au staţionat în opt puncte diferite pentru a se măsura aşa-numita "săgeată a grinzilor", adică deformarea structurii.

Supratraversarea din zona Metro a fost executată de SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj şi a costat 14,5 milioane lei (echivalentul a circa 3,5 milioane euro), fără TVA. Lucrarea include şi două sensuri giratorii, unul în curba dintre fostul CET II şi Metro, iar celălalt pe Calea Clujului, în dreptul fostului "borcan" al Poliţiei Rutiere.

Finalizarea lucrărilor trebuia realizată la 29 ianuarie, dar a fost amânată pentru că proiectul iniţial a prevăzut unul dintre piloni pe traseul unei magistrale de apă, astfel încât a trebuit realizată o deviere. De altfel, din acest motiv, recepţia va fi făcută abia în zilele următoare. "Dacă vor fi penalităţi, ele vor fi calculate la momentul respectiv", a precizat prefectul Claudiu Pop, care a insistat că "Guvernul şi-a făcut datoria" faţă de şoferii orădeni şi nu numai.

La fel, şeful Secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale, Octavian Balog, a considerat că "lucrarea este o bijuterie", adăugând că CNADNR mai are în derulare încă două investiţii pe şoseaua de centură a Oradiei, o supratraversare cu o bandă de circulaţie pe sens în dreptul străzii Nojoridului, şi o alta, tot cu o bandă pe sens, în dreptul străzii Ciheiului, ambele având ca termen de finalizare data de 14 noiembrie 2016, dar stadiul execuţiei fiind avansat, astfel încât ar fi posibilă darea lor în funcţiune încă în vară.

Cele trei pasarele ale CNADNR se adaugă celor două executate la comanda Primăriei Oradea peste DN 76 Oradea - Deva în capătul cartierului Nufărul şi peste DN 79 Oradea - Arad la capătul cartierului Ioşia. La finalul perioadei de garanţie, CNADNR intenţionează să predea cele trei pasarele Primăriei Oradea, care poate interveni mult mai rapid atât pentru lucrările de deszăpezire şi întreţinere, cât şi pentru cele de reparaţii curente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON