URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
22 Aprilie 2020, 19:40

S-a decis: Bolnavii de COVID-19 din România, în stare critică, vor putea fi trataţi cu plasmă recoltată de la persoanele vindecate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată a acesteia la pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile de Terapie Intensivă.

Tratamentul cu plasmă cu anticorpi este folosit deja în mai multe ţări din lume, între care China, Statele ale Americii şi Israel.

În acest sens a fost emis un ordin semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Conform documentului, potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, vindecaţi şi externaţi.

"Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sange, este voluntară si neremunerată, în condiţiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice", se arată într-o informare oficială transmisă prin Grupul de comunicare strategică. 

Prin Centrele de Transfuzie

Concret, pentru selectarea pacienţilor vindecaţi, Centrele de Transfuzie Sanguină din ţară vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienţi COVID-19 în vederea identificării acestora, potenţiali donatori, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat. 

"Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare. Pacienţii vindecaţi pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare", se precizează în document. 

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguina nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereza sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total şi se va prepara plasma proaspat congelată şi concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sange total din Centrul de Transfuzie Sanguină.

La solicitarea spitalelor

Plasma obţinută prin plasmafereză va fi împărţită în unităţi separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spaţii dedicate la o temperatură adecvată.

Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează:
a.     Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV
b.    Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge şi donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecţie.

În urma testelor, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuţie şi administrare experimentală pentru pacienţi COVID-19.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2 din judeţul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui judeţ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Doar pentru pacienţii critici

Potrivit metodologiei, plasma se va administra doar pacienţilor critici infecţati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a.     se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.
b.    prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c.     sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)

Spitalele vor face o solicitare către Ministerul sănătăţii pentru includerea secţiilor sau compartimentelor A.T.I. în reţeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienţii critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate A.T.I. a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit informaţiilor oficiale, în acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel
Nu aveți nimic de comentat aici???
Postat 23 Aprilie 2020, 00:54 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON