Cine nu îşi reabilitează proprietăţile îşi scutură conturile bancare. Consiliul Local Oradea a aprobat săptămâna trecută supraimpozitarea cu 500% a 400 de imobile aflate în diferite stadii de degradare. De aproape două ori mai multe decât anul trecut!
"Începând din 2019 vor fi supraimpozitate, în premieră, clădiri într-o stare necorespunzătoare din tot oraşul, nu doar din zona centrală, dar şi siturile industriale abandonate", explică primarul Ilie Bolojan.
Oraşul taxă
Primăria nu crede în lacrimi! Municipalitatea apasă pedala suprataxărilor la maximum. Consiliul Local a aprobat 400 de hotărâri pentru supraimpozitarea clădirilor nereabilitate, în doar 26 de minute. Una la 3,6 secunde! În condiţiile în care reprezentanţii PNL şi UDMR au votat proiectele în bloc, reprezentanţii PSD nici nu s-au deranjat să ia cuvântul. Oricum ar fi vorbit degeaba. Dominat de liberali, Consiliul Local a decis încă din 2015 supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină, iar numărul imobilelor vizate a crescut de la an la an.
"Am votat împotrivă de fiecare dată. Nu suntem de acord cu supraimpozitările şi majorările de taxe. Oradea este oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din vestul ţării, în condiţiile în care veniturile salariale sunt sub media pe regiune", a declarat ulterior şedinţei PSD-istul Adrian Negrea (foto).
Liderul grupului PSD din Consiliu, Liviu Sabău Popa, spune că Primăria ar trebui să fie mai reţinută: "Întâi să reabiliteze Palatul administrativ al oraşului şi abia apoi să ceară orădenilor să îşi repare faţadele. E uşor să dai sancţiuni, dar mai greu să dai exemplu".
Întâi casele, apoi fabricile
Primarul Ilie Bolojan (foto) nu cedează. "Am început acest proces în anul 2016, pornind de la 142 de imobile, şi, întinzându-ne treptat spre limita intravilanului, am ajuns în 2017 la 255 de imobile, în 2018 la 269, iar pentru anul viitor vor fi 400 de clădiri. Din acestea, 236 provin din pachetul de anul trecut, iar diferenţa o reprezintă imobilele identificate anul acesta", explică edilul.
Chiar dacă în acest an au ieşit de pe "lista neagră" 33 de clădiri, 15 prin finalizarea reabilitării şi 18 prin demararea lucrărilor, numărul imobilelor care vor fi supraimpozitate în 2019 este în creştere. După ce a epuizat zona centrală, municipalitatea a extins raza de aplicare a taxei pe ruină la tot oraşul şi a luat "la ochi", în premieră, inclusiv siturile industriale.
Peste 100 de clădiri, reprezentând cam 30% din totalul imobilelor care vor fi suprataxate anul viitor, sunt situri industriale. Pe lista neagră figurează, între altele, sediul Interoil din strada Lotrului, Rovex din strada Griviţei, Premagro din strada Fabricilor şi mai multe clădiri deţinute de Mobila Alfa, Simbac şi Sinteza pe Şoseaua Borşului.
Proprietarii siturilor abandonate vor avea o sarcină fiscală cât se poate de dificilă. "Nu avem cifre exacte, dar de la un impozit de circa 20.000 euro pe an proprietarii acestor imobile vor ajunge să plătească 120.000 euro pe an", zice edilul.
"Ştiau că urmează să fie supraimpozitaţi!"
Reprezentanţii municipalităţii nu au nicio empatie faţă de proprietarii ruinelor. "Ştiau de mult că urmează să fie supraimpozitaţi dacă nu iau nicio măsură. Pe unii i-am somat prima dată în urmă cu doi ani. Dacă voiau, aveau timp să îşi repare imobilele", spune directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi (foto), ai cărui subordonaţi au identificat ruinele în teren.
Primarul Bolojan afirmă că agenţii economici nu au nicio scuză să-şi ţină clădirile degradate. "Cele mai multe fabrici au fost cumpărate pe bani de nimic prin procesul de privatizare. Majoritatea proprietarilor s-au intabulat pe ele gratuit în baza HG 834 din 1991. Primăria le-a dat nu doar terenul de sub clădiri, ci şi curţile, pe ideea că vor investi şi vor face economia să duduie, lucru care nu s-a întâmplat", spune edilul.
Bolojan e cu atât mai pornit cu cât terenuri pe care oraşul le-a cedat firmelor cu două decenii în urmă le recuperează acum pe bani grei. "După ce am dat gratuit firmelor Transgex şi CIAC terenul din strada Barcăului şi l-au lăsat în paragină ani de zile, acum l-am răscumpărat pe banii orădenilor ca să putem amenaja un parc".
"Oraşul iese pe zero"
În ciuda liniei dure, edilul susţine că municipalitatea nu aleargă după bani cu orice preţ. "Scopul nu este de a aduna bani. Dacă îşi face balanţa încasărilor, oraşul abia dacă iese pe zero. Fiecare clădire reabilitată este scutită 5 ani de impozit şi fiecare ban încasat susţine programul de reabilitare a faţadelor".
Bolojan e convins că supraimpozitarea siturilor industriale abandonate va determina proprietarii să ia măsuri. "Unii vor încerca să vândă amplasamentele, alţii vor căuta asociaţi ca să le reabiliteze, alţii vor deschide afaceri, dar important este că aceste situri vor fi revitalizate". De altfel, în cazul a 60 din cele 400 de clădiri care vor fi supraimpozitate proprietarii au făcut deja demersuri pentru reabilitarea lor.
Culmea, "taxa pe ruină" este susţinută inclusiv de asociaţiile patronale. "Oraşul a fost nevoit să investească 20 milioane euro în Parcul industrial I din Şoseaua Borşului, în vreme ce zeci de amplasamente aparţinând unor firme în faliment aşteaptă să fie reintroduse în circuitul economic", argumentează preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.
Potrivit acestuia, cel mai bun exemplu este fosta Întreprindere Înfrăţirea. "Un spaţiu central lăsat multă vreme în degradare a fost transformat într-un pol de dezvoltare, care aduce un plus de valoare zonei", spune Dan.
La mai mare!
Supraimpozitările care vor fi aplicate din 2019 nu se limitează însă la taxa pe ruină. Municipalitatea a plusat pe toate direcţiile. Astfel, vor plăti impozite majorate proprietarii a 19 amplasamente ţinute fără construcţii în zona centrală, iar până la sfârşitul anului se va stabili prin dispoziţie a primarului numărul exact al celor aproximativ 40 de proprietari care deţin amplasamente neconstruite pe arterele principale, precum şi cei circa 1.000 care vor fi suprataxaţi pentru că nu s-au racordat la reţeaua de canalizare din faţa propriilor case.
De asemenea, numărul contribuabililor care vor fi supraimpozitaţi cu 500% pentru terenurile neîngrijite va creşte de la 69 la 80, iar cel al deţinătorilor de spaţii comerciale neutilizate care vor fi supraimpozitaţi cu 50% va urca de la 17 la 20.
Consiliul Local a luat această hotărâre în ciuda faptului că un grup de comercianţi au obţinut în instanţă suspendarea HCL 827/2017, care sancţionează spaţiile ţinute închise. Juriştii Primăriei susţin că măsura se aplică exclusiv firmelor care au fost parte în proces, în mod individual. Iar cine nu şi-a apărat interesele în instanţă este bun de plată. Şi acum, şi la anul...
EXEMPLUL BOLOJAN
Epidemie de taxe în Alianţa Vestului
Exemplul primarului Ilie Bolojan de a suprataxa clădirile deteriorate începând din anul 2016 a fost preluat treptat de primarii din zonă, reuniţi recent în Alianţa Vestului. Astfel, primarul de Cluj, Emil Boc, a avut o iniţiativă similară încă din 2017, cel din Timişoara, Nicolae Robu, din acest an, iar cel de Arad, Gheorghe Falcă, de anul viitor.
Mai mult, de la anul, 2.000 de timişoreni vor fi supraimpozitaţi cu 500% pentru a fi determinaţi să îşi reabiliteze imobilele. Primarii liberali din AVE par să vorbească aceeaşi limbă. "Fac un nou apel la proprietari să găsească banii necesari ca să treacă la reabilitarea clădirilor. Tot vor face cheltuieli, plătind un impozit de 6 ori mai mare, şi tot vor trebui să treacă la reabilitare", a declarat Nicolae Robu presei locale. Parcă citând din Bolojan...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.