URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2020, 13:02

România și Suedia au anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro

România și Suedia au anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România şi Suedia au pus, într-un final, capăt acordului bilateral încheiat în anul 2002 care i-a făcut pe magnații bihoreni Ioan şi Viorel Micula să primească sute de milioane de euro de la Statul Român și a adus și un infringement țării noastre, anunță Adevarul.ro.

„La data de 11 martie 2020 a ieşit din vigoare, prin acordul părţilor, cu efecte depline, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Stockholm la 29 mai 2002, ratificat prin Legea nr. 651/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 901 din 12 decembrie 2002”, arată un ordin semnat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Lucian Aurescu, publicat marţi în Monitorul Oficial.

Acordul româno-suedez mai prevedea, de asemenea, că aceia care au derulat investiţii în baza acestui tratat vor fi protejaţi timp de 20 de ani de la încetarea acestuia, astfel că ar fi putut cere despăgubiri până în anul 2042. Guvernul României şi Guvernul Suediei au decis să abroge şi această prevedere. „Pentru o mai mare acurateţe, părţile convin că articolul din acordul menţionat care extinde protejarea investiţiilor făcute înainte de data încetării va înceta, de asemenea, de la aceeaşi dată şi astfel nu va produce efecte juridice după această dată”, arată ordinul publicat în MO.

Adevărul.ro reaminteștre că în anul 2015, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva a cinci state, printre care şi România, şi le-a solicitat acestora să renunţe la tratatele bilaterale de investiţii încheiate în interiorul Uniunii Europene (UE). „Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru că toate statele membre se supun aceloraşi norme privind piaţa internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe bază de naţionalitate şi este incompatibilă cu legislaţia europeană“, anunţa la acea vreme Comisia.

Tratatul bilateral încheiat în 2002 între România şi Suedia a permis fraţilor Micula, cetăţeni suedezi şi acţionari ai European Drinks, să primească zeci de milioane de euro de la Statul Român. În 2005, fraţii Micula au dat Statul Român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL şi Scandic Distilleries SA în baza unui acord între cele două state.

În anul 2013, ICSID a dat dreptate celor doi şi a obligat România să le plătească 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa.

Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată era în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro).

Comisia Europeană a considerat, cum era de așteptat, că acestea au fost ajutoare de stat ilegale şi că ele trebuie recuperate de România. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă, Tribunalul anulând decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a despăgubirilor. În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment o mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro, scrie sursa citată.

La finalul lui 2019, fraţii Micula au câştigat şi în justiţia americană dreptul de a încasa despăgubiri de sute de milioane de dolari de la Statul Român. Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a recunoscut şi a confirmat, printr-o decizie din data de 11 septembrie, hotărârea arbitrală pronunţată de ICSID, din anul 2013, prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia.

Ulterior, tot la finalul lui 2019, Guvernul a decis să plătească suma de 912,5 milioane de lei către fraţii Micula, după ce aceştia au pus popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat. Plata acestei sume a dus la majorarea deficitului bugetar pe anul 2019.

La începutul lunii martie, în schimb, statul român a câştigat o a doua procedură de arbitraj cu fraţii Micula derulată la ICSID. Tribunalul arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei formulate de Ioan şi Viorel Micula. De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra în cadrul procedurii.

(Sursa: Adevarul.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sasi
Ei e cu PSD
Postat 08 Mai 2020, 10:34 de Sandu2100
deficit bugetar
... de la prietenii PNL...
Postat 08 Mai 2020, 09:34 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON