URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2020, 13:02

România și Suedia au anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro

România și Suedia au anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România şi Suedia au pus, într-un final, capăt acordului bilateral încheiat în anul 2002 care i-a făcut pe magnații bihoreni Ioan şi Viorel Micula să primească sute de milioane de euro de la Statul Român și a adus și un infringement țării noastre, anunță Adevarul.ro.

„La data de 11 martie 2020 a ieşit din vigoare, prin acordul părţilor, cu efecte depline, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Stockholm la 29 mai 2002, ratificat prin Legea nr. 651/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 901 din 12 decembrie 2002”, arată un ordin semnat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Lucian Aurescu, publicat marţi în Monitorul Oficial.

Acordul româno-suedez mai prevedea, de asemenea, că aceia care au derulat investiţii în baza acestui tratat vor fi protejaţi timp de 20 de ani de la încetarea acestuia, astfel că ar fi putut cere despăgubiri până în anul 2042. Guvernul României şi Guvernul Suediei au decis să abroge şi această prevedere. „Pentru o mai mare acurateţe, părţile convin că articolul din acordul menţionat care extinde protejarea investiţiilor făcute înainte de data încetării va înceta, de asemenea, de la aceeaşi dată şi astfel nu va produce efecte juridice după această dată”, arată ordinul publicat în MO.

Adevărul.ro reaminteștre că în anul 2015, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva a cinci state, printre care şi România, şi le-a solicitat acestora să renunţe la tratatele bilaterale de investiţii încheiate în interiorul Uniunii Europene (UE). „Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru că toate statele membre se supun aceloraşi norme privind piaţa internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe bază de naţionalitate şi este incompatibilă cu legislaţia europeană“, anunţa la acea vreme Comisia.

Tratatul bilateral încheiat în 2002 între România şi Suedia a permis fraţilor Micula, cetăţeni suedezi şi acţionari ai European Drinks, să primească zeci de milioane de euro de la Statul Român. În 2005, fraţii Micula au dat Statul Român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL şi Scandic Distilleries SA în baza unui acord între cele două state.

În anul 2013, ICSID a dat dreptate celor doi şi a obligat România să le plătească 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa.

Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată era în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro).

Comisia Europeană a considerat, cum era de așteptat, că acestea au fost ajutoare de stat ilegale şi că ele trebuie recuperate de România. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă, Tribunalul anulând decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a despăgubirilor. În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment o mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro, scrie sursa citată.

La finalul lui 2019, fraţii Micula au câştigat şi în justiţia americană dreptul de a încasa despăgubiri de sute de milioane de dolari de la Statul Român. Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a recunoscut şi a confirmat, printr-o decizie din data de 11 septembrie, hotărârea arbitrală pronunţată de ICSID, din anul 2013, prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia.

Ulterior, tot la finalul lui 2019, Guvernul a decis să plătească suma de 912,5 milioane de lei către fraţii Micula, după ce aceştia au pus popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat. Plata acestei sume a dus la majorarea deficitului bugetar pe anul 2019.

La începutul lunii martie, în schimb, statul român a câştigat o a doua procedură de arbitraj cu fraţii Micula derulată la ICSID. Tribunalul arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei formulate de Ioan şi Viorel Micula. De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra în cadrul procedurii.

(Sursa: Adevarul.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sasi
Ei e cu PSD
Postat 08 Mai 2020, 10:34 de Sandu2100
deficit bugetar
... de la prietenii PNL...
Postat 08 Mai 2020, 09:34 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON