URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2020, 11:37

Decizie şoc: Fraţii Micula au pierdut procesul cu România! Tribunalul internaţional de arbitraj a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie şoc a Tribunalului internaţional de arbitraj de la Washington, în cazul magnaţilor bihoreni Ioan şi Viorel Micula. Instanţa internaţională a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri, după cum a anunţat consorţiul firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces. Astfel, "fraţii Micula ar fi fost obligaţi să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces", după cum anunţă, sâmbătă, G4media.ro.

Conform sursei citate, decizia tribunalului, emisă pe 5 martie 2020, încheie un arbitraj iniţiat de reclamanţi în 2014, în baza acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Ce a decis Tribunalul

Concret, arată G4media.ro, în cadrul arbitrajului, magnaţii bihoreni au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, nereuşind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală.

Totuşi, instanţa a hotărât că fraţii nu au demonstrat că România nu a reuşit să-şi aplice legile privind impozitarea în ceea ce priveşte băuturile spirtoase, ci a constatat că "România s-a angajat în eforturi "serioase şi vizibile" pentru a-şi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul”. România "a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă", arată decizia Tribunalului.

Pe de altă parte, notează sursa citată, instanța a decis că nu are competenţă pentru a examina afirmaţiile referitoare la regimul de stabilire a preţurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare în 2003, a acordului dintre România şi Suedia.

Proces complex, implicații neclare

Deocamdată nu sunt clare implicațiile noii hotărâri și nici care va fi abordarea reprezentanților statului sau a oamenilor de afaceri bihoreni.

Căutat de BIHOREANUL pe marginea noii decizii, omul de afaceri Ioan Micula nu a răspuns, sâmbătă, la telefon.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorţiu format din firmele de avocatură "Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP" din Bucureşti şi "LALIVE" din Geneva, Elveţia, care a câştigat numeroase procese cu miză pentru statul român.

"Suntem foarte mulţumiţi de rezultatul dosarului, care arată că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România. Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente şi informaţii cu privire la lupta României împotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanţial şi procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiţii. Suntem foarte încântaţi de faptul că efortul semnificativ al specialiştilor în domeniul arbitrajului şi dreptului fiscal de a explica detaliile de fapt şi de drept necesare tribunalului arbitral a dus la o hotărâre în care poziţia României a avut succes. De asemenea, suntem foarte bucuroşi că aceasta este cea de a patra victorie a echipelor Lalive şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP în apărarea României în arbitraje investiţionale", a declarat Crenguţa Leaua, din cadrul LDDP, citată de G4media.

Echipele de avocaţi au fost formate din dr. Crenguţa Leaua, dr. Gheorghe Matei, Mihaela Maravela, Marius Grigorescu, prof. Ştefan Deaconu, Raluca Popa şi Sofia Cozac din cadrul LDDP şi de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen, Sam Moss, Alptug Tokeser, Juliette Asso şi Tessa Hayes din cadrul LALIVE.

Un proces de durată

După cum BIHOREANUL a mai scris, în 2013, statul român a pierdut un proces intentat de Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, la Tribunalul internaţional de la Washington. Procesul priveşte ajutoarele de stat pe care ar fi fost îndreptăţiţi să le încaseze magnaţii bihoreni, dat fiind că au investit într-o zonă defavorizată. Comisia Europeană a decis, însă, că ajutorul este ilegal şi a interzis României să plătească suma, fapt care a dat naştere mai multor acţiuni în instanţă.

Potrivit deciziei finale, din 2013, România trebuia să plătească 85 milioane de euro drept despăgubiri, din cauză că a anulat o serie de facilităţi oferite celor doi investitori. Dar, de atunci, suma s-a "rostogolit", ajungând la 394,9 milioane de euro, cu dobânzi şi penalităţi. În încercarea să-şi recupereze banii, fraţii Micula au dat în judecată statul român la mai multe instanţe, inclusiv în Luxemburg, Suedia, Marea Britanie şi SUA și s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa.

În decembrie 2019, Guvernul Orban a decis să le plătească fraţilor Micula 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro, din fondul de rezervă al Guvernului, după ce Romatsa se afla în situaţia disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigaţie aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

UPDATE: Procese diferite. Suma de plată: 4,5 milioane de euro!

Ministerul Finanțelor a clarificat situaţia sâmbătă seară, printr-un comunicat care arată că magnaţii bihoreni trebuie să plătească statului român aproximativ 4,5 milioane de euro, la care se vor adăuga dobânzi. De asemenea, reprezentanții MF subliniază că acest proces este total diferit faţă de primul, câştigat de oamenii de afaceri, care au şi executat silit companiile strategice de stat şi pentru care Guvernul a plătit suma menționată.

Citiți detalii în articolul „4,5 milioane de euro trebuie să plătească frații Micula în urma procesului pierdut la Tribunalul de Arbitraj Internațional. Ce spune Ministerul Finanțelor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
PE BANII POPORULUI
ACEI 85 DE MILIOANE DE EURO DIN 2013 , DUPÂ O,,ROSTOGOLIRE,, PANA-N 2020 , AU DEVENIT 394 DE MILIAOANE DE EURO , CARE NU SUNT ALTCEVA DECAT SPÂGI , CONTRUBUTII , ACHITÂRI SI RESTITUIRI CÂTRE ,,BÂIETII DESTEPTI ,, SECURISTI , POLITICIENNI , AFACERISTI ALE ACELOR MOMENTE PESEDISTE PRIELNICE , DE JEFUIRE A POPORULUI SI AL STATULUI ROMAN ,CU CONCURSUL PLIN DE MIZERII SI MURDÂRII ALE SUEDEZILOR ,FRATII MICULA(EI RENUNTAND LA CETÂTENIA ROMANÂ , DIN EXCES DE PATRIOTISM ???? ),RESTUL FIIND PRAF IN OCHII BIHORENILOR , CURIOSILOR SI ALE ALTORA . NU VOI INTELEGE NICIODATÂ DE CE PNL-UL S-A GRÂBIT SÂ-I PLÂTEASCÂ PE MICULESTI CU SUMA IN CAUZÂ ,TOCMAI ACUM SI DE CE DIN FONDUL DE REZERVÂ AL ROMANIEI PENTRU DEZASTRE SI CALAMITÂTI ? EXISTA SI POSIBILITATEA DE-AI PLÂTI PE MICULESTI CU ACESTÂ SUMÂ ESALONAT , PE 10-15ANI ! INTERESE SI TOT FELUL ,,INTERESE,, IAR POPORUL DUCÂ-SE-N MÂ-SA ,SI TARA DE RAPÂ .
Postat 09 Martie 2020, 11:04 de ADAM-BELLA
Tinas
Eu am înțeles că face prostul, și tu nu o faci.
Postat 08 Martie 2020, 00:40 de Sandu2100
PCR transpartinic. Ep.: O decizie firească.
I. ”Potrivit deciziei finale, din 2013, România trebuia să plătească 85 milioane de euro drept despăgubiri, din cauză că a anulat o serie de facilități oferite celor doi investitori. Dar, de atunci, suma s-a "rostogolit", ajungând la 394,9 milioane de euro, cu dobânzi și penalități.” 1. Lacomul mult pierde. Ca și fraierul. În cazul de fată, Statul român, cam ”obez” şi bine PCR-izat, dar ”conectat” eficient la buzunarul cetățeanului român, de bună credință și onest; 2. Dacă reclamanții s-ar fi mulțumit cu suma de 85 mil. euro + cheltuieli de judecată, aș mai fi înțeles. Se știe doar că euro se tot întărește din 2013 încoace. II. ”În decembrie 2019, Guvernul Orban a decis să le plătească fraților Micula 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro, din fondul de rezervă al Guvernului, după ce Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.” 1. Când îi văd pe unii ca: tov. ”Petrov”, MRU, Bocuţ (...de la Securitate), Orban Ludovic, Câţu, ”faraon” Ilie și mulți alți (secu-)politicieni ca ei, îmi aduc aminte de Perioada fanariotă a două, din cele trei, Ţări Române; 2. O întrebare decentă pentru alegătorul român, onest, de bună credință şi patriot: Pe când un Președinte al României de talia lui Ștefan cel Mare, respectiv un Prim-ministru al României de talia Reginei Maria? Întrebare adresată și soborului de generali non-MApN din jurul actualului locatar de la Palatul Cotroceni; 3. Pe vremea când ”faraon” Ilie era încă novice în ale politicii, acesta se ducea, nu foarte rar, dimineața (Să ia ”lumină”?), pe str. Bicazului, la un nr. par. 4. Oare DNA-ul de ce vede traficul de influență doar la cei de la ”Ciuma roşie”? Cu mici excepții. III. ”Deocamdată nu sunt clare implicațiile noii hotărâri și nici care va fi abordarea reprezentanților statului sau a oamenilor de afaceri bihoreni.” 1. Ba sunt clare, ”Bihorel”: Banii înapoi! Mai ales că și Comisia Europeană a decis, că ajutorul este ilegal și a interzis României să plătească suma. Dar cum unora (”Cu praf de stele pe umăr”?) nu le-a plăcut cu ”Ciuma roșie” la Palatul Victoria .... PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3 Tv]. Şi de (mega)”lipitorile” la buzunarul cetățeanului român, de bună credință. Ca și de cei care manipulează copii împotriva părintelui lor responsabil. Şi preacu()vioasa Gabi de Cucuceni (FMF-UO) ştie de ce!
Postat 07 Martie 2020, 23:02 de stefan
@sandu 3221o
Cred ca ai inteles bine......pnl ia doar 1ooooo euro restul de 400 milioane le-au luat prieteni tai...hai nu ma dezamagiiiiiiiiiiiiiii hahahah
Postat 07 Martie 2020, 22:15 de Tinas
Balamuc
Nu mai conteaza cine cistiga sau pierde.Nici cine are dreptate.Se prefigureaza o noua tactica de dizolvare a statului roman al lui burebista: Procesele pierdute la curtile de arbitraj internationale.Au venit peste romania lui ceausescu,asa gri cum era ea,strigind PRIVATIZARE.Au luat titei,distributie energie,gaze,banci cu o reteta simpla:coruptie&privatizare.Acuma cind vaca e stoarsa,mulsa,o transam la tribunal: "pretenţiile de 9 miliarde de lei" fac 2 mld.€.Ce tupeu sa ai sa ceri atitia bani? pentru ce? pentru ca mai face cite un amarit palinca la caldare? Asta e doar inceputul,urmeaza gabriel resources cu rosia montana.Apropo judecatorii ,porcurorii,grefierii is tot in greva?
Postat 07 Martie 2020, 21:47 de excalibur
Tinas
Adevărat că fac pe prostul
Postat 07 Martie 2020, 21:08 de Sandu2100
@sandu 3221o
Hhahah In sfarsit ai spus ceva care merita luat in considerare...in rest faci pe prostul/a doar pt. a face raiting...Brava...
Postat 07 Martie 2020, 20:42 de Tinas
PNL a dat
PNL a luat
Postat 07 Martie 2020, 20:16 de Sandu2100
Kid ...
... se pare că amândoi am estimat greșit suma !?! Câțu, panarama aia care avea cu Orban posibilitatea - menționată în prima decizie a curții de arbitraj că se poate eșalona pe 3+1/2 ani - zice acum că, a doua decizie înseamnă 4,5 milioane USD (nu 100.000 și nici 140.000), cu dobândă adăugată de 2,91% din 2014 încoace !?! Acești bani reprezintă cheltuielile de arbitraj ale României în acest al doilea proces ... sumă totală conform facturilor celor două case de avocatură care au reprezentat România, una de la noi și alta din Elveția !?! Așadar "germenii" vor fi executați pentru echivalentul a 5.000.000 Euro (aproximativ) ... după ce pică "experimentele" liberale de guvernare și vom avea un executiv stabil, responsabil și matur !?!
Postat 07 Martie 2020, 19:34 de CrisDumi
@ dumi
140.000 EUR. Cam atat inseamna, nu 100.000 EUR. Bani de seminte fata de ce au incasat si vor incasa chemical brothers. Restul comentariului ramane valabil totusi. Din pacate!
Postat 07 Martie 2020, 14:53 de Kid
DanD ...
... bați câmpii întrebând ceva ce nu pricepi ?!? Ca să te lămurești: ... nu a câștigat Statul Român, ci au pierdut "germenii" Micula cu firmelor cu tot, acest proces la ICSID, care e altul decât cel cu aproape 400.000.000 USD și care a însemnat "restituiri" ale Statului Român către "adevărații băieți deștepți", cei care sunt de fapt "patronii" reali ai fraților "chimici" !?! Asta înseamnă că România trebuie să recupereze contravaloarea celor 75% din cheltuielile de judecată ... ceea ce înseamnă maxim 100.000 Euro !?!
Postat 07 Martie 2020, 12:03 de CrisDumi
Cam ambiguu articolul
Adica ce sunt cei 9 mld lei? Ce legatura au cu cei 85 mil euro? Statul roman a platit datoria pentru declocarea conturilor Romatsa...integral? Adica toti cei 394,9 mil euro? Daca da, ce se intampla acum, fratii inapoiaza 75% din suma aia sau nu au nicio legatura cei 9 mld lei cu cei 394,9 mil euro?
Postat 07 Martie 2020, 11:54 de DanD
Minunat.
Bine că s-au grăbit liberalii lor să-i plătească odată ajunși la putere, ce-o să se facă acum dacă trebuie să recupereze banii!? Ăștia îs pe datorii de când or venit cu o damigeană de apă colorată din Suedia.
Postat 07 Martie 2020, 11:52 de oradeaveche
Printre primele decizii ale guvernării PNL, din noiembrie 2019 ...
... a figurat cea de plată a 400.000.000 USD către "germenii" Micula !?! Banii s-au dat de pe o zi pe alta, din Fondul de Rezervă pentru Dezastre și Calamități, cu toate că termenul convenit de plată, urmare primei decizii ICSID ... era 11 martie 2020 !?! În 5 martie, același ICSD într-un alt proces, a decis definitiv că "germenii" au niște pretenții după chipul și asemănarea lor ... adică nelegale sau, după cum se spune în termeni corecți, ilegale de drept și pe fond !?! Așa că, cei 100.000 Euro cheltuieli de judecată trebuie restituite Statului Român de către "germeni" !?! Cum știu deja ce lucrează Guvernul PNL, în mod sigur banii datorați Statului Român vor fi eșalonați pe termen mediu, adică pe vreo 5 ani în prima fază, după care vor fi reeșalonați pe termen lung ... ca să se recupereze în următorul guvern liberal post-Johannis, adică never-never-never !?!
Postat 07 Martie 2020, 11:52 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON