URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2020, 09:02

4,5 milioane de euro trebuie să plătească frații Micula în urma procesului pierdut la Tribunalul de Arbitraj Internațional. Ce spune Ministerul Finanțelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma sentinţei date de Tribunalul de Arbitraj Internaţional, conform căreia fraţii Ioan şi Viorel Micula au pierdut procesul intentat României, Ministerul Finanţelor a clarificat situaţia sâmbătă seară, printr-un comunicat care arată că magnaţii bihoreni trebuie să plătească statului român aproximativ 4,5 milioane de euro, la care se vor adăuga dobânzi, şi că acest proces este total diferit faţă de primul, câştigat de oamenii de afaceri, care au şi executat silit companiile strategice de stat şi pentru care Guvernul a plătit 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro.

"Statul român a câştigat la finalul săptămânii cel de-al doilea proces intentat de reclamanţii loan Micula, Viorel Micula şi cele 10 societăţi din grupul controlat de aceştia la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii prin care au cerut României despăgubiri de 2,36 miliarde euro. Tribunalul intenaţional a stabilit, totodată, că reclamanţii trebuie să plătească României cheltuielile de arbitraj în procent de 75%, respectiv suma aproximativă de 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate", arată comunicatul postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Documentul detaliază situaţia, arătând că fraţii Micula au susţinut în demersul lor că, în special după aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, România a permis şi facilitat existenţa şi dezvoltarea unor importante pieţe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislaţia fiscală care permitea colectarea taxelor şi impozitelor în domeniul producerii alcoolului şi au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de către Societatea Naţională a Apelor Minerale) care au condus la creşterea costurilor pentru extragerea acesteia.

De această dată, însă, Tribunalul internaţional de arbitraj a constatat că aceştia nu au dreptate şi că România nu şi-a încălcat obligaţia de a asigura "un tratament corect şi echitabil şi obligaţia de protecţie deplină şi securitate" a investiţiei acestora.

"Obiectul acestui litigiu reprezintă o speţă total diferită faţă de primul proces intentat de familia Micula şi câtigat de reclamanţi în urmă cu şase ani. Principala critică formulată în primul diferend viza facilităţile fiscale acordate de statul român şi apoi eliminate sau reduse", precizează Ministerul de Finanţe.

Comunicatul mai arată şi că, în 2013, Curtea de arbitraj a reţinut că România a redus în mod justificat facilităţile acordate admiţând că aderarea României la Uniunea Europeană era de interes naţional. Totuşi, Curtea a decis în 2013 definitiv împotriva României, motivând că principiul Tratamentului Corect şi Echitabil a fost încălcat sub două aspecte. "Plata despăgubirilor decise de Curtea de Arbitraj în urmă cu şase ani a fost efectuată la finele anului trecut, când au fost astfel deblocate conturile unor instituţii ale statului român pe care reclamanţii le-au blocat în vederea executării creanţelor", consemnează Ministerul Finanţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Prostie in forma continuata
Nu stim daca,in mod deliberat,citim stiri de genul: Romania a cistigat,fratii tre' sa plateasca 4 mil.euro. Romania primeste 4 mil.€ dupa ce a pierdut 400mil.€ mai alaltaieri.Stirea bomba e ca ,cu putin noroc,era sa fie executata cu 2 miliarde de €.Daca judecam drept,cu mare noroc,caci fratii au oleaca dreptate si aci,un litru de alcool pur costa 100 lei,caci poarta in spate mega-accizele statului unitar roman.
Postat 08 Martie 2020, 10:02 de excalibur
Epic.
La circa 150 mii dobândă pe an îs curios cât vor rostogoli datoria fomiștii ăștia.
Postat 08 Martie 2020, 09:46 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON