URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Decembrie 2019, 10:40

Peste 190 de milioane euro intră în conturile fraţilor Micula: Premierul Ludovic Orban a anunţat că Statul va plăti datoriile către cei doi oameni de afaceri din Bihor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ludovic Orban a convocat de urgenţă, vineri dimineaţă, o şedinţă de Guvern pentru a discuta situaţia disputei cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, anunţând că Statul Român va plăti suma pentru care există un titlu executoriu în România, obţinut de cei doi oameni de afaceri, din fondul de rezervă al Guvernului. Este vorba despre 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro. 

De asemenea, Orban a vorbit şi despre situaţia disperată a ROMATSA, care riscă să-şi piardă certificatul de furnizor de servicii aeriene. 

Datorii vechi

Şedinţa de Guvern de vineri dimineaţă a fost convocată cu doar câteva ore înainte. În deschiderea ei, Ludovic Orban a spus că a convocat şedinţa dată fiind "situaţia în care ne găsim datorită unui titlu executoriu în baza unei decizii luate de o curte arbitrală, ICSID. Speţa o ştiţi: fraţii Micula împotriva Statului Român".

"Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea Arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige Statul Român să plătească 84 de milioane de dolari. Suntem la finalul anului 2019, până în prezent autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat şi o decizie a Comisiei Europene pe acest subiect şi multe alte demersuri în plan juridic", a spus premierul. 

Ludovic Orban le-a spus miniştrilor săi că situaţia este una "extrem de gravă". "Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă. La ora actuală, ROMATSA se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare. Condiţiile de acordare a certificatelor de furnizori de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiţii foarte stricte, iar ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar", a spus şeful executivului. 

Banii Romatsa, blocaţi

Ludovic Orban a vorbit cum s-a ajuns ca ROMATSA să nu mai aibă bani de funcţionare. "Ca urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis să nu permită Eurocontrol să finanţeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi ca urmare e reţinută după decizia instanţei din Belgia este de 278 de milioane (de lei - n.r.). Practic ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă, adevăratul suport pentru funcţionarea ei", a informat premierul. 

El a mai spus că următorul termen în procesul din Belgia este fixat pe 24 decembrie. "În cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să-şi păstreze certificatul de furnizor de servicii. ROMATSA practic dirijează traficul aerian acordând servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual", a declarat Orban. 

Statul Român, executat!

Pe de altă parte, fraţii Micula au obţinut un titlu executoriu în România pentru obţinerea banilor care le sunt datoraţi. Ca urmare a titlului executoriu, avocaţii celor doi oameni de afaceri încearcă să obţină suma din activele Statului din diferite companii. 

"A doua problemă majoră pe care o avem este apariţia unui titlu executoriu în România, în baza căruia practic au început să fie atacate companii profitabile ale Statului Român: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi alte companii. Executorul judecătoresc încearcă să obţină banii de oriunde poate obţine bani de la Statul Român şi se îndreaptă spre activele Statului Român. Gândiţi-vă că e posibilă o situaţie în care să poată să execute o companie românească - Nuclearelectrica, Romgaz sau Hidroelectrica - şi pur şi simplu să oblige vânzarea de acţiuni. Întotdeauna când se vând acţiuni în cursul unei executări, valoarea acţiunilor scade, Statul va pierde din ponderea pe care o deţine, scade valoarea de piaţă a companiei şi perturbările sunt extrem de grave", a spus premierul. 

Orban: "Am luat decizia de a plăti..."

În aceste condiţii, Ludovic Orban a spus că Guvernul a luat decizia de a plăti datoriile pe care le are faţă de fraţii Micula, care apar pe titlul executoriu. 

"Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. Aici trebuie să vă spun că există o decizie a unei instanţe din Statele Unite ale Americii care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană, practic cel care are de recuperat bani poate să se îndrepte către oricărui activ deţinut de Statul Român în orice ţară din lumea asta. Practic asta îţi şi dezvăluie toate activele deţinute pe Statul Român în alte ţări", a detaliat prim ministrul situaţia. 

Pe ordinea de zi a şedinţei a fost introdusă o Hotărâre de Guvern "pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în baza titlului executoriu, din fondul de rezervă bugetară". 

Ludovic Orban a anunţat că acest lucru va afecta "pe moment" fondul de rezervă al Guvernului şi, drept urmare, alocarea de bani către autorităţile locale. "Luni vom adopta o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale", a spus Ludovic Orban. 

Tot pe ordinea de zi a şedinţei de vineri dimineaţă a fost inclus un memorandum în ceea ce priveşte Cauza Micula şi procesele pe care Statul le are cu cei doi oameni de afaceri. 

191 de milioane euro, în conturile fraţilor Micula

Ulterior declaraţiilor premierului, reprezentanţii Guvernului au transmis că suma pe care Statul o va plăti fraţilor Micula este de 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro. Plata va fi făcută chiar vineri. 

"Bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii. (Cauza Micula)", au transmis reprezentanţii Guvernului. 

În total, instanţele internaţionale au stabilit că fraţii Micula ar trebui să primească din partea Statului suma de 395 de milioane euro (din care datoria iniţială a fost de 85 de milioane euro, restul reprezentând penalităţi).

Deocamdată, Guvernul achită, aşa cum a declarat Orban, suma pentru care există un titlu executoriu.

UPDATE, ora 12. Ioan  Micula: "Din câte ştiu sumele sunt mai mari"

Contactat de BIHOREANUL pe tema despăgubirilor anunţate de premierul Ludovic Orban, omul de afaceri Ioan Micula a refuzat să se pronunţe cu privire la continuarea demersurilor de executare silită a statului român.

"Din câte ştiu sumele sunt mai mari. Deocamdată noi nu ştim pentru că dânşii au discutat cu avocaţii noşti. După-amiază vom şti mai mult. Deocamdată nu vă pot spune nimic. Eu sunt într-o întâlnire acum", a declarat Micula.

Omul de afaceri a afirmat că discută cu reprezentanţii Statului Român prin avocaţi. "Nu noi discutăm. Discută avocaţii şi dânşii sunt îndrituiţi să vadă despre ce e vorba. Mie (n.r. în mod oficial) nu mi-a spus nimeni nici că (n.r. Statul Român) plăteşte, nici că nu plăteşte, nici despre ce sumă e vorba", a spus antreprenorul.

Ioan Micula a afirmat că va şti mai multe după ce se va consulta cu avocaţii firmei sau va vedea un extras de cont.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Oribil!!
Oribilă țară!!!
Postat 15 Decembrie 2019, 12:55 de AnaConda
"Asa pateste statul cand scuteste de datorii!"
uite ce punct de vedere interesant...cam ca in traditia populara cu "sarpele pe care l-ai incalzit la sin"
Postat 14 Decembrie 2019, 20:12 de excalibur
Socoteala escrocilor care si-au tras zonă defavorizată în jurul fabricii umor securiști de rit vechi ...
... nu invers, ca ceilalți fraieri de investitori, care și-a construit fabrici în zone defavorizate deha definite !?! Din cele 400 milioane Euro "câștigate" de "generalii" SIE la arbritaj, la Washington, au rămas, după plata datoriilor la impozite restante, CAS și CASS pentru angajați, dobânzi și penalități aferente ... vreo 190 milioane din care, după achitarea creditelor la bănci și la terți împrumutatori, o să rămână cam 50 milioane !?! 45 milioane trebuie date pentru recuperarea prejudiciului expertizat, din dosarul de evaziune fiscală început în 2018 și care stagnase tot anul curent !?! Rămân așadar cca. 5 milioane ca să țină în viață firmele până la finele anului 2020 și care se vor închide treptat, în timpul vieții PNL-iștilor care, în loc să dea bani la școli, grădinițe și pentru stimularea micilor afaceri care să dea impuls economiei de bază românești, a preferat să-i risipească pe plata "părinților fondatori" ai României post-decembriste, urmașii cu stele ai regimului Ceaușescu !?! Așa că, bucuria lui Victoraș Micula va fi scurtă ... pentru că va trebui să facă în continuare economii la prafurile de tras pe nas și să cumpere tot soiul de fake-uri !?!
Postat 14 Decembrie 2019, 11:45 de CrisDumi
Corectitudine!
Asa pateste statul cand scuteste de datorii!
Postat 14 Decembrie 2019, 10:09 de sorana
Bravo fraților Micula
Suma de bani frumușică, au luptat pt dreptul lor până la capăt, cei din guverne nu sau prea zbătut și asta este...sa le plateasca oamenilor datoria. Doar ca nimic nu e gratis băieți....Azi statl iti dă, dar tare ma tem ca va si lua....cu statul nu te pui zic si eu....statul are instituții de control iar până la urmă tot statul va fi pe plus fie ca va fi corect fie ca nu....
Postat 13 Decembrie 2019, 19:09 de Adrian_Preda
respect
Fara nici o gluma, afacerile sunt afaceri si ....asa se fac afacerile. Felicitari. Profitabilitate maxima, incasare buna si riscuri 0. Nu glumesc, este perfect si unii ar trebui sa ia lectii. Mai ales cei care se catara la guvern si parlament si habar nu au cu ce se mananca afacerile. Felicitari inca o data. Si ca revers celor ce au gresit ...mars la scoala si mana pe carte. Functia nu bate stiinta, nu bate logica sa fie clar.
Postat 13 Decembrie 2019, 17:08 de Christa
Suedezul
Foarte bine!! Acum au bani så plateasca inpoi societati suedeze ajutorul social de un deceniu, cu dobinda. Nu vad nici o taxa platita de respectivi in tara lor "nativa" Suedia. Or caut gresit or un gindac colorado se comporta la fel chiar daca are un euro sau un miliard de euro.
Postat 13 Decembrie 2019, 15:00 de Suedezul
Întrebare
Dar..oare ei și-au plătit toate datoriile la stat?!
Postat 13 Decembrie 2019, 12:10 de User anonimizat
Ctrl-Alt-delete
La fix a venit "guvernul meu" ca sa poata ras-plati fratii.Sa-i fie misiunea usoara...
Postat 13 Decembrie 2019, 10:51 de excalibur
...
Are tătuca cornel grijă de tot doar e liberal. Ceva dări la stat n-au? Doamne ferește.
Postat 13 Decembrie 2019, 10:51 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.585 RON
  • 1 EUR = 4.9704 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON