URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Octombrie 2018, 15:41

Ridicaţi-vă documentele! Peste 7.700 de bihoreni nu şi-au ridicat carnetele de muncă de la ITM

După şapte ani de la desfiinţarea cărţilor de muncă şi introducerea sistemului electronic de evidenţă a salariaţilor, 7.731 de bihoreni nu şi-au ridicat nici acum aceste documente din arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

"Veniţi să le ridicaţi!"

"În evidenţele noastre avem şi acum câteva mii de cărţi de muncă. Fac un apel către deţinătorii celor 7.731 de carnete de muncă, să vină să le ridice din arhiva ITM pentru că sunt documente extrem de importante", a declarat directorul ITM Bihor, Marius Rotar, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural în care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul în curs.

Deţinătorii cărţilor de muncă au nevoie de aceste documente deoarece atestă activitatea desfăşurată de salariat în domeniul privat, durata activităţii, salariul, vechimea în meserie şi specialitate, respectiv vechimea în muncă până la sfârşitul anului 2010. Prezentarea carnetului de muncă, în original, la Casa de Pensii sau la AJOFM este necesară indiferent că este necesară pentru calcularea pensiei sau stabilirea indemnizaţiei de şomaj.

Potrivit raportului în perioada 1 ianuarie 2016 – 22 octombrie 2018 ITM a eliberat 1.906 carnete de muncă din totalul de 9.637 de carnete existente în arhiva instituţiei la sfârşitul anului 2015.

Angajaţii ITM au notificat în scris 1.997 de titulari de carnete de muncă şi reprezentanţi legali ai agenţilor economici în vederea redistribuirii carnetelor de muncă foştilor sau actualilor salariaţi.

Munca la negru creşte cu 10%

În ceea ce priveşte activitatea de control, inspectorii ITM Bihor au făcut nu mai puţin de 4.000 de inspecţii în teren.

"Din cele 4.000 de controale efectuate în ultimul an, începân din ultimul trimestrul al anului 2017, am avut 2.347 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.620 de controale pentru măsurile de sănătate şi siguranţă în muncă", a afirmat directorul Rotar.

Potrivit statisticilor ITM, dacă în primele nouă luni ale anului 2017 au fost sancţionaţi pentru muncă fără forme legale un număr de 134 de agenţi economici, în aceeaşi perioadă din 2018 au fost sancţionaţi 148 de agenţi economici numărul celor sancţionaţi cunoscând o creştere cu 10%.

Spre exemplu, numai în ultimul trimestru din 2018 s-au efectuat 489 de controale pentru combaterea muncii la negru în urma cărora au fost identificate 524 de angajaţi fără acte iar 51 de angajatori au fost amendaţi cu circa 1,6 milioane lei.

Anul acesta au fost depistaţi doi angajatori bihoreni cu recidivă în munca fără forme legale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON