URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2018, 15:41

Ridicaţi-vă documentele! Peste 7.700 de bihoreni nu şi-au ridicat carnetele de muncă de la ITM

După şapte ani de la desfiinţarea cărţilor de muncă şi introducerea sistemului electronic de evidenţă a salariaţilor, 7.731 de bihoreni nu şi-au ridicat nici acum aceste documente din arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

"Veniţi să le ridicaţi!"

"În evidenţele noastre avem şi acum câteva mii de cărţi de muncă. Fac un apel către deţinătorii celor 7.731 de carnete de muncă, să vină să le ridice din arhiva ITM pentru că sunt documente extrem de importante", a declarat directorul ITM Bihor, Marius Rotar, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural în care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul în curs.

Deţinătorii cărţilor de muncă au nevoie de aceste documente deoarece atestă activitatea desfăşurată de salariat în domeniul privat, durata activităţii, salariul, vechimea în meserie şi specialitate, respectiv vechimea în muncă până la sfârşitul anului 2010. Prezentarea carnetului de muncă, în original, la Casa de Pensii sau la AJOFM este necesară indiferent că este necesară pentru calcularea pensiei sau stabilirea indemnizaţiei de şomaj.

Potrivit raportului în perioada 1 ianuarie 2016 – 22 octombrie 2018 ITM a eliberat 1.906 carnete de muncă din totalul de 9.637 de carnete existente în arhiva instituţiei la sfârşitul anului 2015.

Angajaţii ITM au notificat în scris 1.997 de titulari de carnete de muncă şi reprezentanţi legali ai agenţilor economici în vederea redistribuirii carnetelor de muncă foştilor sau actualilor salariaţi.

Munca la negru creşte cu 10%

În ceea ce priveşte activitatea de control, inspectorii ITM Bihor au făcut nu mai puţin de 4.000 de inspecţii în teren.

"Din cele 4.000 de controale efectuate în ultimul an, începân din ultimul trimestrul al anului 2017, am avut 2.347 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.620 de controale pentru măsurile de sănătate şi siguranţă în muncă", a afirmat directorul Rotar.

Potrivit statisticilor ITM, dacă în primele nouă luni ale anului 2017 au fost sancţionaţi pentru muncă fără forme legale un număr de 134 de agenţi economici, în aceeaşi perioadă din 2018 au fost sancţionaţi 148 de agenţi economici numărul celor sancţionaţi cunoscând o creştere cu 10%.

Spre exemplu, numai în ultimul trimestru din 2018 s-au efectuat 489 de controale pentru combaterea muncii la negru în urma cărora au fost identificate 524 de angajaţi fără acte iar 51 de angajatori au fost amendaţi cu circa 1,6 milioane lei.

Anul acesta au fost depistaţi doi angajatori bihoreni cu recidivă în munca fără forme legale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON