URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2020, 12:35

Revoluţia Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi (apropo, vedeţi la ce e utilă o majoritate clară într-un Consiliu Judeţean ori Local, dar şi în Parlament, dacă puterea e exercitată cu bună credinţă şi energic!) - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.

Pentru prima oară, alocarea banilor publici nu va mai depinde de obedienţa unui primar, ci de eficienţa lui. E cea mai transparentă decizie luată vreodată în administraţia noastră şi cea mai eficientă, aptă să oblige primarii comunelor şi oraşelor, dacă vor bani (şi toţi vor), să renunţe la (sau măcar să-şi reducă) metehnele care fac atât rău cetăţenilor.

Să nu se mai căciulească în faţa baronului pentru a căpăta bani. Să nu umple organigramele primăriilor cu clientelă de partid ori personală (apropo, mă gândesc ce-o fi în sufletul trândavilor din CJ care, nu puţini, îşi pregăteau refugii prin primării!). Să nu fie populişti, ci să conceapă proiecte de bugete cu taxe şi impozite realiste, pe care apoi să le şi încaseze, fără teama de a fi amendaţi la urne de frustraţi (apropo, iniţiativa lui Bolojan e cu atât mai lăudabilă cu cât vine în plină campanie electorală!).

Să nu mai ţină asistaţi pe care să-i scutească de orice responsabilitate, ci să-i pună să cureţe localităţile ca afară, dacă tot îi invidiem pe alţii pentru rânduiala lor. Să nu mai umfle salariile slujbaşilor dacă aceştia nu oferă servicii de calitate. Să nu înceapă lucrări (mai ales în ani electorali) ca apoi să le lase de izbelişte. Să tragă pentru bani europeni, cei care schimbă radical nu doar infrastructura localităţilor, ci şi viaţa localnicilor. Şi câte şi mai câte... Pe scurt, saltul de la politica de partid la politici publice, cum zic pretenţioşii. La administraţie efectivă, nu mimată.

Oamenii de peste tot care au urmărit "fenomenul Bolojan" au ajuns să-i invidieze pe bihoreni pentru şansa unui politician de această factură, dispus să-şi asume decizii fundamentale, nu panglicăreli, şi majoritatea realizează că modelul ar trebui multiplicat la nivelul întregii ţări, în fiecare judeţ, în fiecare oraş, în fiecare comună. Cum, însă, e limpede că Bolojan nu poate fi clonat, am putea totuşi să facem altceva, şi anume să punem presiune pe partide (pe toate, inclusiv pe-al lui Bolojan) ca să legifereze, pur şi simplu, regulile de bună administrare. Să le bage în Codul Administrativ, că tot e o însăilare fără fond, pentru că nu doar Bihorul, ci toată ţara are nevoie de ordine şi toată trebuie dezvoltată.

Eu, unul, asta aştept de la partidul pe care îl voi vota.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Orice e posibil intr-o tara in care madam garbovan a ajuns presedinta curtii de apel Cluj! Dar chiar si intr-un astfel de stat, e inexplicabil cum un ins ca bolojan, in loc sa fie in puscarie impreuna cu tovarasii lui, e sef la judet!?
Postat 24 Noiembrie 2020, 06:12 de ili3
gargara
OK. Inteleg ca la CJ au fost multe probeleme, clientela. Sunt si la primarii (nu parca n-ar fi si la Primaria Oradea). Insa nu pot tolera ideea ca Bolojan nu are nimic in comun cu cultura. Din surse stiu ca vrea sa reduca, fara motive obiective, numarul de angajati la Biblioteca Judeteana (cca 9 bibliotecari) si la Muzeul Tarii Cirsurilor (cca 12 muzografi). In conditiile in care aceste institutii tocmai ca au deficit de personal...
Postat 23 Noiembrie 2020, 14:56 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON