URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2020, 09:03

Restricţiile pandemiei. Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită în Oradea fără public

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită fără public, vineri, pe platoul de lângă Biserica Romano Catolică Olosig cu ocazia împlinirii a 150 de la naşterea acestuia.

"Nu am putut invita orădenii"

Ceremonia s-a ţinut în cadru restrâns, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de COVID-19.

"Nu am avut ce face. Date fiind restricţiile, nu am putut invita orădenii să ia parte la eveniment. În urmă cu un an, când am comandat statuia pentru a fie dezvelită la împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui arhitect, nu ştiam că în aceste zile ne vom confrunta cu o pandemie de coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

De altfel, edilul a ţinut să elogieze contribuţia arhitectului orădean la imaginea oraşului, pe propria pagină de Facebook.

"La început de secol XX, când oraşul era într-o perioadă de dezvoltare, iar comunitatea maghiară şi cea evreiască îşi aduceau contribuţia la patrimoniul oraşului nostru, a realizat proiecte cât alţii în mai multe vieţi, cu toate că a trăit doar 42 de ani", a scris Bolojan.

Primarul a enumerat o parte din bijuteriile arhitecturale orădene care poartă semnătura lui Rimanóczy Kálmán junior. "Gândiţi-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul Primăriei, Casa veneţiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo şi multe alte clădiri. A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea", a transmis edilul.

Se va numi Piaţa Rimanóczy...

Ilie Bolojan a promis că, în semn de respect, va cere să zona din jurul statuii să poarte numele arhitectului.

"Voi propune Consiliului Municipal ca zona delimitată de Casa de Pensii, clădirea serviciilor comunitare, fosta policlinică şi Biserica Romano-Catolică Olosig să se numească Piaţa Rimanóczy. Este potrivit ca oamenii care au marcat istoria oraşului şi cei care îşi fac datoria acolo unde sunt să fie respectaţi, indiferent de etnia, confesiunea lor sau epoca în care au trăit", a scris primarul.

Decedat la doar 42 de ani (1870-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene. Urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor, arhitectul s-a remarcat inclusiv ca antreprenor prin construcţia palatului Stern.

Statuia arhitectului a fost realizată de sculptorul clujean Alexandru Păsat, pentru suma de 400.000 lei.

Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană şi statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON