URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Mai 2020, 09:03

Restricţiile pandemiei. Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită în Oradea fără public

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită fără public, vineri, pe platoul de lângă Biserica Romano Catolică Olosig cu ocazia împlinirii a 150 de la naşterea acestuia.

"Nu am putut invita orădenii"

Ceremonia s-a ţinut în cadru restrâns, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de COVID-19.

"Nu am avut ce face. Date fiind restricţiile, nu am putut invita orădenii să ia parte la eveniment. În urmă cu un an, când am comandat statuia pentru a fie dezvelită la împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui arhitect, nu ştiam că în aceste zile ne vom confrunta cu o pandemie de coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

De altfel, edilul a ţinut să elogieze contribuţia arhitectului orădean la imaginea oraşului, pe propria pagină de Facebook.

"La început de secol XX, când oraşul era într-o perioadă de dezvoltare, iar comunitatea maghiară şi cea evreiască îşi aduceau contribuţia la patrimoniul oraşului nostru, a realizat proiecte cât alţii în mai multe vieţi, cu toate că a trăit doar 42 de ani", a scris Bolojan.

Primarul a enumerat o parte din bijuteriile arhitecturale orădene care poartă semnătura lui Rimanóczy Kálmán junior. "Gândiţi-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul Primăriei, Casa veneţiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo şi multe alte clădiri. A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea", a transmis edilul.

Se va numi Piaţa Rimanóczy...

Ilie Bolojan a promis că, în semn de respect, va cere să zona din jurul statuii să poarte numele arhitectului.

"Voi propune Consiliului Municipal ca zona delimitată de Casa de Pensii, clădirea serviciilor comunitare, fosta policlinică şi Biserica Romano-Catolică Olosig să se numească Piaţa Rimanóczy. Este potrivit ca oamenii care au marcat istoria oraşului şi cei care îşi fac datoria acolo unde sunt să fie respectaţi, indiferent de etnia, confesiunea lor sau epoca în care au trăit", a scris primarul.

Decedat la doar 42 de ani (1870-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene. Urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor, arhitectul s-a remarcat inclusiv ca antreprenor prin construcţia palatului Stern.

Statuia arhitectului a fost realizată de sculptorul clujean Alexandru Păsat, pentru suma de 400.000 lei.

Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană şi statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON