URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 10:21

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie ATENŢIE, CADE! Construită în 1907, Casa Poynar (str. Nicolae Grigorescu nr. 6) este într-o avansată stare de degradare de mai bine de două decenii. Chiar dacă este acoperită cu plase de protecţie, bucăţi de tencuială şi ornamente se desprind şi pun în pericol trecătorii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.

Fără dobânzi

Programul Primăriei prevede că reabilitarea a nouă clădiri monumente istorice din centrul oraşului se face printr-un parteneriat cu proprietarii. Mai precis, municipalitatea achită, din start, 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru restul sumei proprietarii pot primi împrumuturi fără dobândă tot de la Primărie, pe un termen de 5 ani.

"Rambursarea banilor începe de la data recepţiei finale, astfel că proprietarii vor plăti doar când lucrarea este deja executată, deci ştiu pentru ce plătesc. În plus, vor şti cu suficient timp înainte cât vor avea de plătit", explică Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, partener al Primăriei în derularea acestui program.

Pentru că finanţează lucrarea, Primăria este şi cea care o licitează. Din comisia de licitaţie fac parte, însă, şi reprezentanţii proprietarilor clădirii.

Un an de lucrări

Pentru ca programul să funcţioneze, este nevoie însă ca proprietarii să îşi dorească reabilitarea clădirilor pe care le deţin. Până acum, Primăria a obţinut acordurile proprietarilor din Casa Poynar, Palatul Stern şi Hotelul Crişul Repede, iar indicatorii tehnico-economici pentru Casa Poynar au şi fost aprobaţi de aleşii locali, la finele lunii aprilie. Astfel, în curând va fi lansată licitaţia pentru selectarea constructorului care va face lucrările. Pe lângă renovarea faţadei, muncitorii vor schimba şi acoperişul, şi vor reabilita, de asemenea, casa scării. Valoarea contractului va fi de cel mult 441.000 lei, iar durata execuţiei de 12 luni.

Pe lângă cele trei clădiri, din prima etapă a programului multianual al Primăriei mai fac parte Hotelul Parc, palatele Apollo şi Moskovits Miksa şi Casele Adorjan I şi II. Mai lipseşte ca şi proprietarii acestora să înţeleagă nevoia de a nu le lăsa în paragină şi de a se hotărî să treacă la renovare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ultracentral
,bun pentru privatizare,tzspe sute de mii de euro,s-au dus vremurile bune...acum in perimetrul ultracentral cred ca 60 -70%sunt praf,10-20 parasite,si ce mai ramane stau sa cada,in ritmu asta devine tot mai credibil ca vor ajunge 1$ ca in america,vor deveni o povara...traim si mai vedem
Postat 22 Mai 2014, 13:50 de afrasinei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON