URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2014, 10:21

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie ATENŢIE, CADE! Construită în 1907, Casa Poynar (str. Nicolae Grigorescu nr. 6) este într-o avansată stare de degradare de mai bine de două decenii. Chiar dacă este acoperită cu plase de protecţie, bucăţi de tencuială şi ornamente se desprind şi pun în pericol trecătorii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.

Fără dobânzi

Programul Primăriei prevede că reabilitarea a nouă clădiri monumente istorice din centrul oraşului se face printr-un parteneriat cu proprietarii. Mai precis, municipalitatea achită, din start, 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru restul sumei proprietarii pot primi împrumuturi fără dobândă tot de la Primărie, pe un termen de 5 ani.

"Rambursarea banilor începe de la data recepţiei finale, astfel că proprietarii vor plăti doar când lucrarea este deja executată, deci ştiu pentru ce plătesc. În plus, vor şti cu suficient timp înainte cât vor avea de plătit", explică Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, partener al Primăriei în derularea acestui program.

Pentru că finanţează lucrarea, Primăria este şi cea care o licitează. Din comisia de licitaţie fac parte, însă, şi reprezentanţii proprietarilor clădirii.

Un an de lucrări

Pentru ca programul să funcţioneze, este nevoie însă ca proprietarii să îşi dorească reabilitarea clădirilor pe care le deţin. Până acum, Primăria a obţinut acordurile proprietarilor din Casa Poynar, Palatul Stern şi Hotelul Crişul Repede, iar indicatorii tehnico-economici pentru Casa Poynar au şi fost aprobaţi de aleşii locali, la finele lunii aprilie. Astfel, în curând va fi lansată licitaţia pentru selectarea constructorului care va face lucrările. Pe lângă renovarea faţadei, muncitorii vor schimba şi acoperişul, şi vor reabilita, de asemenea, casa scării. Valoarea contractului va fi de cel mult 441.000 lei, iar durata execuţiei de 12 luni.

Pe lângă cele trei clădiri, din prima etapă a programului multianual al Primăriei mai fac parte Hotelul Parc, palatele Apollo şi Moskovits Miksa şi Casele Adorjan I şi II. Mai lipseşte ca şi proprietarii acestora să înţeleagă nevoia de a nu le lăsa în paragină şi de a se hotărî să treacă la renovare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ultracentral
,bun pentru privatizare,tzspe sute de mii de euro,s-au dus vremurile bune...acum in perimetrul ultracentral cred ca 60 -70%sunt praf,10-20 parasite,si ce mai ramane stau sa cada,in ritmu asta devine tot mai credibil ca vor ajunge 1$ ca in america,vor deveni o povara...traim si mai vedem
Postat 22 Mai 2014, 13:50 de afrasinei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON