URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Mai 2014, 10:21

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie

Renovări pe datorie: Casa Poynar va avea faţadele reabilitate cu bani împrumutaţi proprietarilor de către Primărie ATENŢIE, CADE! Construită în 1907, Casa Poynar (str. Nicolae Grigorescu nr. 6) este într-o avansată stare de degradare de mai bine de două decenii. Chiar dacă este acoperită cu plase de protecţie, bucăţi de tencuială şi ornamente se desprind şi pun în pericol trecătorii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.

Fără dobânzi

Programul Primăriei prevede că reabilitarea a nouă clădiri monumente istorice din centrul oraşului se face printr-un parteneriat cu proprietarii. Mai precis, municipalitatea achită, din start, 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru restul sumei proprietarii pot primi împrumuturi fără dobândă tot de la Primărie, pe un termen de 5 ani.

"Rambursarea banilor începe de la data recepţiei finale, astfel că proprietarii vor plăti doar când lucrarea este deja executată, deci ştiu pentru ce plătesc. În plus, vor şti cu suficient timp înainte cât vor avea de plătit", explică Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, partener al Primăriei în derularea acestui program.

Pentru că finanţează lucrarea, Primăria este şi cea care o licitează. Din comisia de licitaţie fac parte, însă, şi reprezentanţii proprietarilor clădirii.

Un an de lucrări

Pentru ca programul să funcţioneze, este nevoie însă ca proprietarii să îşi dorească reabilitarea clădirilor pe care le deţin. Până acum, Primăria a obţinut acordurile proprietarilor din Casa Poynar, Palatul Stern şi Hotelul Crişul Repede, iar indicatorii tehnico-economici pentru Casa Poynar au şi fost aprobaţi de aleşii locali, la finele lunii aprilie. Astfel, în curând va fi lansată licitaţia pentru selectarea constructorului care va face lucrările. Pe lângă renovarea faţadei, muncitorii vor schimba şi acoperişul, şi vor reabilita, de asemenea, casa scării. Valoarea contractului va fi de cel mult 441.000 lei, iar durata execuţiei de 12 luni.

Pe lângă cele trei clădiri, din prima etapă a programului multianual al Primăriei mai fac parte Hotelul Parc, palatele Apollo şi Moskovits Miksa şi Casele Adorjan I şi II. Mai lipseşte ca şi proprietarii acestora să înţeleagă nevoia de a nu le lăsa în paragină şi de a se hotărî să treacă la renovare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ultracentral
,bun pentru privatizare,tzspe sute de mii de euro,s-au dus vremurile bune...acum in perimetrul ultracentral cred ca 60 -70%sunt praf,10-20 parasite,si ce mai ramane stau sa cada,in ritmu asta devine tot mai credibil ca vor ajunge 1$ ca in america,vor deveni o povara...traim si mai vedem
Postat 22 Mai 2014, 13:50 de afrasinei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON