Locuiţi pe una dintre arterele principale ale oraşului? Verificaţi-vă cutia poştală! Primăria va notifica de luna viitoare proprietarii clădirilor neîngrijite cu privire la supraimpozitarea lor cu 100%. Iar acesta e doar începutul...
De anul viitor impozitul va creşte din nou, iar suprataxarea clădirilor degradate se va extinde la tot oraşul. "În prima jumătate a anului 2016 Poliţia Locală va încheia notele tehnice de constatare a stării de degradare a fiecărui imobil, iar din 2017 vor fi supraimpozitate toate clădirile neîngrijite din oraş", promite directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu.
Degradare cu suprataxare
Consiliul Local a adoptat Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor abandonate pe 21 decembrie, iar o săptămână mai târziu l-a şi pus în aplicare. Întrunit în şedinţă extraordinară pe 29 decembrie, când toată lumea umbla după şampanie, aleşii orădenilor au hotărât dublarea impozitului pe proprietate pentru 163 imobile situate pe arterele aglomerate.
Peste 500 de familii care deţin clădiri în centru, pe străzi precum Primăriei sau Tudor Vladimirescu, pe principalele bulevarde ca Dacia, Decebal şi Republicii, sau pe principalele căi de acces cum sunt Calea Aradului, Borşului, Mareşal Averescu sau Matei Corvin, urmează să fie notificate că datorează un impozit de două ori mai mare.
Proprietarii fie contestă în instanţă nota de constatare a stării de degradare încheiată de Poliţia Locală, fie îşi reabilitează casele, caz în care din 2017 pot cere scutirea totală de impozit, fie nu fac nimic, cu riscul ca din 2017 să plătească şi mai mult. La alegere!
Între suprataxare şi scutire
Impozitul pe clădirile lăsate în paragină va creşte an de an până la limita maximă permisă de 500%. "Orădenii care anul acesta au datorat un impozit dublat, anul viitor vor plăti triplu, iar apoi şi mai mult, după cum va stabili Consiliul Local", avertizează Adriana Lipoveanu (foto).
Anul acesta, Poliţia Locală va inventaria toate clădirile cu probleme, va încheia note de constatare a stării tehnice necorespunzătoare şi va notifica proprietarii cu privire la neregulile constatate, pentru a fi suprataxaţi. În schimb, orădenii care, odată somaţi, îşi repară clădirile vor putea cere scutirea de impozit pe 5 ani.
De prevederile Regulamentului, cu bune şi rele, beneficiază doar proprietarii clădirilor care nu sunt monumente istorice. Acestea sunt deja scutite de impozit tocmai pentru ca proprietarii să aibă din ce să le repare. În aceeaşi situaţie sunt şi imobilele "de stat". "Clădirile proprietatea statului şi cele monument nu pot fi suprataxate. Acestea sunt scutite de impozit, iar orice înmulţire cu zero dă tot zero", spune primarul Ilie Bolojan. Asta nu înseamnă că municipalitatea va tolera existenţa stării de degradare, deoarece va forţa reabilitarea prin amenzi sau executând lucrările în locul proprietarilor şi instituind ipoteci pe apartamente pentru a-şi recupera cheltuielile.
"La noi în clădire, 40% dintre proprietari sunt de acord cu reabilitarea şi vor beneficia din partea Primăriei de un grant de 20% din costul lucrărilor, iar 60% nu sunt de acord, aşa că Primăria le va reabilita partea lor şi le va pune ipotecă până la rambursarea întregii sume", explică Daniela Pusta, unul din proprietarii din Palatul Apollo.
"Omul de rând n-are bani!"
Indiferent că Primăria vrea să stimuleze reabilitarea prin supraimpozitare sau prin acordarea de granturi, lucrurile se reduc, până la urmă, la disponibilitatea financiară a proprietarului. "Primăria a făcut regulamentul cu supraimpozitarea fără să ţină cont că omul n-are bani", se plânge un proprietar.
De aceeaşi părere este şi deţinătorul a 7 apartamente din strada Tudor Vladimirescu nr. 25. "Statul s-a folosit 50 de ani de proprietatea bunicilor mei fără să bată un cui. Acum mi-a retrocedat doar apartamentele pe care nu le-a putut vinde şi mă obligă să le reabilitez!", reclamă Janos Tarsoly. Bărbatul susţine că nu are din ce plăti un supraimpozit de 4.000 lei pe 2016 şi cu atât mai puţin reabilitarea clădirii. "Numai repararea acoperişului m-ar costa 11.000 euro. Dacă aveam banii ăştia, făceam lucrarea demult, nu aşteptam după Primărie".
Iar în situaţia sa sunt, probabil, sute de alţi orădeni. Care dacă nu au avut de unde face rost de bani să îşi repare casele, vor trebui să găsească fonduri să-şi plătească impozitele...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.