URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2016, 15:40

Renovare cu de-a sila: Peste 500 de familii din Oradea vor plăti impozite dublate pentru că deţin imobile părăginite

Renovare cu de-a sila: Peste 500 de familii din Oradea vor plăti impozite dublate pentru că deţin imobile părăginite N-AM! Proprietarii locuinţelor din strada Tudor Vladimirescu nr. 25 vor datora anul acesta un impozit dublu fiindcă, în loc să le repare, au lipit pe geamuri avertismentul "Atenţie, cade calcanul!". Oamenii se plâng, însă, că vor fi taxaţi degeaba. "N-am putut face reparaţii că n-am avut bani. Dacă îmi dublează impozitul n-o să pot nici atât!", zice un locatar. Între timp, orice trecător s-ar putea trezi cu bucăţi din faţadă în cap...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuiţi pe una dintre arterele principale ale oraşului? Verificaţi-vă cutia poştală! Primăria va notifica de luna viitoare proprietarii clădirilor neîngrijite cu privire la supraimpozitarea lor cu 100%. Iar acesta e doar începutul...

De anul viitor impozitul va creşte din nou, iar suprataxarea clădirilor degradate se va extinde la tot oraşul. "În prima jumătate a anului 2016 Poliţia Locală va încheia notele tehnice de constatare a stării de degradare a fiecărui imobil, iar din 2017 vor fi supraimpozitate toate clădirile neîngrijite din oraş", promite directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu.

Degradare cu suprataxare

Consiliul Local a adoptat Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor abandonate pe 21 decembrie, iar o săptămână mai târziu l-a şi pus în aplicare. Întrunit în şedinţă extraordinară pe 29 decembrie, când toată lumea umbla după şampanie, aleşii orădenilor au hotărât dublarea impozitului pe proprietate pentru 163 imobile situate pe arterele aglomerate.

Peste 500 de familii care deţin clădiri în centru, pe străzi precum Primăriei sau Tudor Vladimirescu, pe principalele bulevarde ca Dacia, Decebal şi Republicii, sau pe principalele căi de acces cum sunt Calea Aradului, Borşului, Mareşal Averescu sau Matei Corvin, urmează să fie notificate că datorează un impozit de două ori mai mare.

Proprietarii fie contestă în instanţă nota de constatare a stării de degradare încheiată de Poliţia Locală, fie îşi reabilitează casele, caz în care din 2017 pot cere scutirea totală de impozit, fie nu fac nimic, cu riscul ca din 2017 să plătească şi mai mult. La alegere!

Între suprataxare şi scutire

Impozitul pe clădirile lăsate în paragină va creşte an de an până la limita maximă permisă de 500%. "Orădenii care anul acesta au datorat un impozit dublat, anul viitor vor plăti triplu, iar apoi şi mai mult, după cum va stabili Consiliul Local", avertizează Adriana Lipoveanu (foto).

Anul acesta, Poliţia Locală va inventaria toate clădirile cu probleme, va încheia note de constatare a stării tehnice necorespunzătoare şi va notifica proprietarii cu privire la neregulile constatate, pentru a fi suprataxaţi. În schimb, orădenii care, odată somaţi, îşi repară clădirile vor putea cere scutirea de impozit pe 5 ani.

De prevederile Regulamentului, cu bune şi rele, beneficiază doar proprietarii clădirilor care nu sunt monumente istorice. Acestea sunt deja scutite de impozit tocmai pentru ca proprietarii să aibă din ce să le repare. În aceeaşi situaţie sunt şi imobilele "de stat". "Clădirile proprietatea statului şi cele monument nu pot fi suprataxate. Acestea sunt scutite de impozit, iar orice înmulţire cu zero dă tot zero", spune primarul Ilie Bolojan. Asta nu înseamnă că municipalitatea va tolera existenţa stării de degradare, deoarece va forţa reabilitarea prin amenzi sau executând lucrările în locul proprietarilor şi instituind ipoteci pe apartamente pentru a-şi recupera cheltuielile.

"La noi în clădire, 40% dintre proprietari sunt de acord cu reabilitarea şi vor beneficia din partea Primăriei de un grant de 20% din costul lucrărilor, iar 60% nu sunt de acord, aşa că Primăria le va reabilita partea lor şi le va pune ipotecă până la rambursarea întregii sume", explică Daniela Pusta, unul din proprietarii din Palatul Apollo.

"Omul de rând n-are bani!"

Indiferent că Primăria vrea să stimuleze reabilitarea prin supraimpozitare sau prin acordarea de granturi, lucrurile se reduc, până la urmă, la disponibilitatea financiară a proprietarului. "Primăria a făcut regulamentul cu supraimpozitarea fără să ţină cont că omul n-are bani", se plânge un proprietar.

De aceeaşi părere este şi deţinătorul a 7 apartamente din strada Tudor Vladimirescu nr. 25. "Statul s-a folosit 50 de ani de proprietatea bunicilor mei fără să bată un cui. Acum mi-a retrocedat doar apartamentele pe care nu le-a putut vinde şi mă obligă să le reabilitez!", reclamă Janos Tarsoly. Bărbatul susţine că nu are din ce plăti un supraimpozit de 4.000 lei pe 2016 şi cu atât mai puţin reabilitarea clădirii. "Numai repararea acoperişului m-ar costa 11.000 euro. Dacă aveam banii ăştia, făceam lucrarea demult, nu aşteptam după Primărie".

Iar în situaţia sa sunt, probabil, sute de alţi orădeni. Care dacă nu au avut de unde face rost de bani să îşi repare casele, vor trebui să găsească fonduri să-şi plătească impozitele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
???
@CHRIS : Ponta a fost la DNA Oradea în calitate de martor ! Deci ce comentariu aș putea scrie ? De identificat nu mă identific cu nimeni, am propria personalitate ! Iar de mers cu Grigore la bere nu mă duc din două motive 1. Nu îmi place berea 2. Nu pe mine m-a invitat !
Postat 12 Ianuarie 2016, 14:07 de TDS
@tds
daca tu te identifici cu alde grigore nu mai am ce sa iti spun decat sa dai curs cererii lui de a merge la bere. veti avea ce sa va povestiti, iar daca incepi cu impactul intrati in prelungiri, dar sa respecti intocmai invitatia lui. uita-te ce comentarii poate scrie pe aici. apropos, nici un comment la faptul ca prietenul si mentorul tau ponta a fost la dna oradea? nu pot sa cred.
Postat 12 Ianuarie 2016, 13:43 de User anonimizat
MDA
@hateretards: Mă gândesc că era mai potrivit să-i răspunzi lui Grigore. Omul te-a invitat la o bere și tu nu ai nici o reacție ?
Postat 12 Ianuarie 2016, 12:59 de TDS
motiv
@TDS: Poate acum ai inteles de ce am ales acest nume de utilizator. Trebuia ceva care sa va reprezinte ;)
Postat 12 Ianuarie 2016, 12:56 de hateretards
Hahaha
Retardatuleeee..vii la o bere?***..berea e la gard...!Sictir bolnavule,id-ul tau zice tot,sictir ...!
Postat 12 Ianuarie 2016, 12:38 de grigore
CREȘTE NUMĂRUL
@hateretards: Observ că în viziunea ta suntem tot mai mulți retardați ! Eu, platona, pinonel, acum grigore...La mai mulți !
Postat 12 Ianuarie 2016, 12:33 de TDS
ignore grigore
Retardatul grigore trebuie ignorat pentru ca nivelul lui de inteligenta este prea scazut ca sa fie bagat in seama. Omul nu poate mai mult si trebuie sa intelegem asta. Asta se intampla cand parintii stau prin birturi in loc sa isi educe plozii.
Postat 12 Ianuarie 2016, 11:36 de hateretards
@GRIGORE
draga grigore, cu IQ-ul tau subunitar nu poti mai mult oricat ti-ai dori.
Postat 12 Ianuarie 2016, 09:01 de User anonimizat
Chris..adeptul tzaranului face spume si clabuci....
Chris-pingaresti fraiere.... esti pr-ul tzaranului...(***)
Postat 12 Ianuarie 2016, 08:30 de grigore
@GRIGORE
grigorica, mai bine du-te si cumpara fc bihor ca sa ai activitate deoarece aluneci deja in derizoriu cu comentariile tale. sincer in locul admin-ului ti-as bloca contul.
Postat 12 Ianuarie 2016, 07:41 de User anonimizat
Mai exista propietatea?
De cind un idiot de taran are decizie asupra proprietatii mele?Vii si cu nationalizarea mey liberal cu grade mari?Te faci stapin pe casa mea?Pe mostenirea de la parintii mei?Sa te bata Dumnezeu de taran spoit...!
Postat 12 Ianuarie 2016, 07:17 de grigore
Sicario
Am putea intelege masuri coercitive pentru proprietarii cladirilor care prezinta riscuri pentru inhabitanti,sau care vin in conflict cu protectia mediului (cotete,fose,haznale) dar sa declansezi represalii pentru ca proprietatea privata a cuiva agreseaza simtul estetic al unei administratii impostoare si efemere este un abuz mascat in noul cod fiscal care permite suprataxarea cladirilor degradate cu pina la 6 ori.Deci,asta e doar inceputul...de 2x.E o cruciada impotriva unei populatii vindute si ipotecate.Va fi o afacere in toata regula: impuneri,executari silite,exproprieri in final. Pentru asta se pune in miscare o intreaga structura : {Impozitul pe clădirile lăsate în paragină va creşte an de an până la limita maximă permisă de 500%. "Orădenii care anul acesta au datorat un impozit dublat, anul viitor vor plăti triplu, iar apoi şi mai mult, după cum va stabili Consiliul Local" } In citiva ani pierzi imobilul...vom calatori inapoi in timp, iobagia nu e departe . Si totul se va face "by the book" ca in finalul filmului Sicario : "Muta-te intr-un oras mic, unde legile inca au sens...aici e tara lupilor" (You should move to a small town, where the rule of law still exists. You will not survive here. You are not a wolf. And this is the land of wolves now.)
Postat 11 Ianuarie 2016, 21:09 de excalibur
ooooo, ce schimbate de luc!
Dar tot va recunoastem!
Postat 11 Ianuarie 2016, 21:01 de ADINA
Foarte bine
Domnul Tarsoly aka 7 case ma rog apartamente...
Postat 11 Ianuarie 2016, 20:06 de vlad_oradea
Cetatenii oradeni "de bine",i-au pozitie,precum suricatele
.."La noi în clădire, 40% dintre proprietari sunt de acord ..60% nu...explica Daniela Pusta, unul din proprietarii din Palatul Apollo ".Proprietara Daniela Pusta, este tot odata si un cetatean oradean "de bine", altfel fosta angajata a Institutiei Arh.Sef,o necunoscuta. Domnule viceprimar Malan,sa va verificati si domnia voastra posta,poate cine stie ...va "premiati" de unul singur, pentru ca altfel prietena Lipoveanu ,va ipotecheaza imobilul si s-ar putea sa-l"doneze"... Primariei Oradea, obicei incetatenit de ceva vreme de administratia oradeana.Nu aveti bani suficienti ?Vindeti-o ! Fondurile Europene pentru reabilitarea cladirilor declarate Monument Istoric ,nu intereseaza, nu aduc beneficiu.... primariei.Deci,ai o proprietate,ai o mostenire si nu ai bani ? "Vinde-o. Vinde tot ce ai si afara din Oradea. Nu merge piata imobiliara ? Nu ne interreseaza! Vrei sa lasi mai departe mostenirea , copiilor? Nu ne intereseaza. Ei,da ce,primaria Oradea e "moasa comunala"? Cu ce bani vom plati,din bugetul local, proiectele cu finantare europeana nefinalizate ?
Postat 11 Ianuarie 2016, 19:31 de platona
7 apartamete
Adica ala are 7 apartamente in centru si nu isi permite sa le reabiliteze? Bah, tu esti prost? Vinde-le dracului daca nu iti permiti sa le intretii. Te mai si lauzi ca detii 7 apartamente :)) Incredibil cat de idiot poti fi.
Postat 11 Ianuarie 2016, 16:42 de hateretards
Domni cu gacii rupti in cu....
Omul de rand n-are bani da vrea in centru. De ce nu vinde in centru si cu banii luati isi cumpara o casa buna la periferie si ramane cu bani. Domni cu gacii rupti in kur!
Postat 11 Ianuarie 2016, 15:46 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON