URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
21 Decembrie 2015, 15:21

Renaşterea legendei. Cetatea Oradea s-a redeschis vizitatorilor după investiţii de 66 milioane lei. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii îşi adună treptat sculele, turiştii pot să vină! Cetatea Oradea a fost redeschisă luni oficial vizitatorilor, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.

"Lucrările în Cetate vor continua cu săpăturile care se derulează în arheoparcul din curtea interioară. Într-o etapă ulterioară vor trebui reabilitate zidurile, pentru că dacă nu facem asta în 20 de ani riscăm să avem o Cetate reabilitată dar cu zidurile prăbuşite", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.

La conferinţa de închidere a celor două proiecte europene prin intermediul cărora a fost reabilitată fortificaţia au mai participat, printre alţii, viceprimarul Huszar Istvan, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovszki, şi reprezentanţi ai firmei Constructorul Sălard, executantul lucrărilor.

Conferinţa s-a încheiat cu un tur al Cetăţii reabilitate, începând din beciurile care găzduiesc lapidarium-ul cu plăci tombale descoperite în incinta fortificaţiei şi vor adăposti muzeul Cetăţii şi al oraşului, sala multifuncţională care poate servi inclusiv ca minicinematograf, hostelul cu mobilier minimal din lemn masiv şi fier forjat de la recepţie până în ultima cameră, sala cu grifoni care se anunţă ca un punct de atracţie turistică şi muzeul pâinii.

"Ne aşteptăm la un număr tot mai mare de vizitatori de la an la an. Cetatea Oradea este singura cetate în stil bastionar italian, cu bastioane în tip pană din centrul şi estul europei, aici a fost primul Meridian Zero şi aici au fost înmormânate şapte capete încoronate, inclusiv Regele Ladislau", a declarat Sim.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, accesul în Cetate va fi gratuit, turiştii urmând să plătească serviciile cu ghidajul. La fel, va exista o taxă pentru fotografiat în cazul cuplurilor care se îşi vor uni destinele în Sala Căsătoriilor din incinta fortificaţiei.

Pentru a înlesni accesul turiştilor la cel mai important monument istoric din Oradea, începând din prima parte a anului viitor accesul auto în zona din şanţul Cetăţii va fi restricţionat. "Se va monta o barieră la intrarea dinspre Calea Clujului şi vor avea acces doar riveranii şi turiştii. Aşa ne va fi mai uşor şi să păstrăm curăţenia în parcare", a spus Dumitru Sim. 

Investiţiile în fortificaţie vor continua cu săpăturile din arheoparcul situat în curtea interioară şi lucrările de reabilitare a zidurilor estimate la circa 23 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Etichetele.
Da " de ce n-au etichetat exponatele acelea din piatra ( "cap de bour " etc )si in limba engleza , de ce doar ro-hu ?
Postat 21 Decembrie 2015, 18:35 de User anonimizat
SI AICI E BISERICA?
INCA O BISERICA? DOAMNE APARA!!!!
Postat 21 Decembrie 2015, 17:40 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON