URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2015, 15:21

Renaşterea legendei. Cetatea Oradea s-a redeschis vizitatorilor după investiţii de 66 milioane lei. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii îşi adună treptat sculele, turiştii pot să vină! Cetatea Oradea a fost redeschisă luni oficial vizitatorilor, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.

"Lucrările în Cetate vor continua cu săpăturile care se derulează în arheoparcul din curtea interioară. Într-o etapă ulterioară vor trebui reabilitate zidurile, pentru că dacă nu facem asta în 20 de ani riscăm să avem o Cetate reabilitată dar cu zidurile prăbuşite", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.

La conferinţa de închidere a celor două proiecte europene prin intermediul cărora a fost reabilitată fortificaţia au mai participat, printre alţii, viceprimarul Huszar Istvan, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovszki, şi reprezentanţi ai firmei Constructorul Sălard, executantul lucrărilor.

Conferinţa s-a încheiat cu un tur al Cetăţii reabilitate, începând din beciurile care găzduiesc lapidarium-ul cu plăci tombale descoperite în incinta fortificaţiei şi vor adăposti muzeul Cetăţii şi al oraşului, sala multifuncţională care poate servi inclusiv ca minicinematograf, hostelul cu mobilier minimal din lemn masiv şi fier forjat de la recepţie până în ultima cameră, sala cu grifoni care se anunţă ca un punct de atracţie turistică şi muzeul pâinii.

"Ne aşteptăm la un număr tot mai mare de vizitatori de la an la an. Cetatea Oradea este singura cetate în stil bastionar italian, cu bastioane în tip pană din centrul şi estul europei, aici a fost primul Meridian Zero şi aici au fost înmormânate şapte capete încoronate, inclusiv Regele Ladislau", a declarat Sim.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, accesul în Cetate va fi gratuit, turiştii urmând să plătească serviciile cu ghidajul. La fel, va exista o taxă pentru fotografiat în cazul cuplurilor care se îşi vor uni destinele în Sala Căsătoriilor din incinta fortificaţiei.

Pentru a înlesni accesul turiştilor la cel mai important monument istoric din Oradea, începând din prima parte a anului viitor accesul auto în zona din şanţul Cetăţii va fi restricţionat. "Se va monta o barieră la intrarea dinspre Calea Clujului şi vor avea acces doar riveranii şi turiştii. Aşa ne va fi mai uşor şi să păstrăm curăţenia în parcare", a spus Dumitru Sim. 

Investiţiile în fortificaţie vor continua cu săpăturile din arheoparcul situat în curtea interioară şi lucrările de reabilitare a zidurilor estimate la circa 23 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Etichetele.
Da " de ce n-au etichetat exponatele acelea din piatra ( "cap de bour " etc )si in limba engleza , de ce doar ro-hu ?
Postat 21 Decembrie 2015, 18:35 de User anonimizat
SI AICI E BISERICA?
INCA O BISERICA? DOAMNE APARA!!!!
Postat 21 Decembrie 2015, 17:40 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON