URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Decembrie 2015, 15:21

Renaşterea legendei. Cetatea Oradea s-a redeschis vizitatorilor după investiţii de 66 milioane lei. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii îşi adună treptat sculele, turiştii pot să vină! Cetatea Oradea a fost redeschisă luni oficial vizitatorilor, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.

"Lucrările în Cetate vor continua cu săpăturile care se derulează în arheoparcul din curtea interioară. Într-o etapă ulterioară vor trebui reabilitate zidurile, pentru că dacă nu facem asta în 20 de ani riscăm să avem o Cetate reabilitată dar cu zidurile prăbuşite", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.

La conferinţa de închidere a celor două proiecte europene prin intermediul cărora a fost reabilitată fortificaţia au mai participat, printre alţii, viceprimarul Huszar Istvan, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovszki, şi reprezentanţi ai firmei Constructorul Sălard, executantul lucrărilor.

Conferinţa s-a încheiat cu un tur al Cetăţii reabilitate, începând din beciurile care găzduiesc lapidarium-ul cu plăci tombale descoperite în incinta fortificaţiei şi vor adăposti muzeul Cetăţii şi al oraşului, sala multifuncţională care poate servi inclusiv ca minicinematograf, hostelul cu mobilier minimal din lemn masiv şi fier forjat de la recepţie până în ultima cameră, sala cu grifoni care se anunţă ca un punct de atracţie turistică şi muzeul pâinii.

"Ne aşteptăm la un număr tot mai mare de vizitatori de la an la an. Cetatea Oradea este singura cetate în stil bastionar italian, cu bastioane în tip pană din centrul şi estul europei, aici a fost primul Meridian Zero şi aici au fost înmormânate şapte capete încoronate, inclusiv Regele Ladislau", a declarat Sim.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, accesul în Cetate va fi gratuit, turiştii urmând să plătească serviciile cu ghidajul. La fel, va exista o taxă pentru fotografiat în cazul cuplurilor care se îşi vor uni destinele în Sala Căsătoriilor din incinta fortificaţiei.

Pentru a înlesni accesul turiştilor la cel mai important monument istoric din Oradea, începând din prima parte a anului viitor accesul auto în zona din şanţul Cetăţii va fi restricţionat. "Se va monta o barieră la intrarea dinspre Calea Clujului şi vor avea acces doar riveranii şi turiştii. Aşa ne va fi mai uşor şi să păstrăm curăţenia în parcare", a spus Dumitru Sim. 

Investiţiile în fortificaţie vor continua cu săpăturile din arheoparcul situat în curtea interioară şi lucrările de reabilitare a zidurilor estimate la circa 23 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Etichetele.
Da " de ce n-au etichetat exponatele acelea din piatra ( "cap de bour " etc )si in limba engleza , de ce doar ro-hu ?
Postat 21 Decembrie 2015, 18:35 de User anonimizat
SI AICI E BISERICA?
INCA O BISERICA? DOAMNE APARA!!!!
Postat 21 Decembrie 2015, 17:40 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON