URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2021, 20:50

Referendum în Bihor, duminică: Se pregătește schimbarea denumirii comunei Abrămuț și mutarea centrului acesteia în Petreu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O hotărâre a Consiliului Local Abrămuț adoptată în 2009 și actualizată luna trecută stă la baza organizării duminica aceasta, pe 12 septembrie, a unui referendum local ce vizează schimbarea denumirii comunei în Petreu și mutarea în acest sat a reședinței de comună.

De peste un deceniu, toate investițiile au fost făcute în acest sat, tocmai pentru a justifica demersul, dorit și urmărit constant de aleșii UDMR.

Pas cu pas

Hotărârea de organizare a referendumului a fost adoptată de Consiliul Local Abrămuț, dominat de reprezentanți UDMR, în martie 2009, însă prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în instanța de contencios administrativ.

Fiindcă în motivarea acțiunii prefectul a invocat motive de oportunitate, nu de legalitate, procesul a fost câștigat de Consiliul Local, care – însă – de 12 ani nu a făcut niciun demers pentru a pune Hotărârea în aplicare.

Asta până în luna august a acestui an, când – tot la inițiativa consilierilor UDMR, sprijiniți de primarul Barcui Barna, aflat în funcție din anul 2000 – a fost adoptată o nouă Hotărâre, pentru modificarea celei din 2009, așa încât data referendumului a fost stabilită pe 12 septembrie.

Toate investițiile, în Petreu

În argumentarea demersului, edilul afirmă că mutarea centrului de comună și implicit schimbarea denumirii unității administrativ-teritoriale este motivată de faptul că satul Petreu, cu 1.900 locuitori, este mai dezvoltat decât satele Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc, acestea însumând 1.300 locutori.

Concret, la Petreu au fost comasate centrul școlii comunale și postul de Poliție, și tot aici sunt planificate și alte investiții, cum ar fi construirea unui cămin cultural și a unei săli de sport, precum și amenajarea unui parc.

În comuna Abrămuț, 58% din localnici sunt de etnie maghiară, iar 42% români, în aceste ponderi fiind incluși și romii, majoritatea declarați etnici maghiari.

Patru secții de votare

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat consultarea populară și a coordonat organizarea a patru secții de votare pentru referendumul de duminică, câte una în fiecare sat.

Acesta se va desfășura între orele 07.00 – 23.00, având toate șansele să fie validat, atât datorită orarului larg aprobat, cât și a pragului electoral coborât, de 30% dintre locuitorii cu drept de vot.

Vor putea să-și exprime opțiunea persoanele cu domiciliul în comună, care dețin un act de identitate chiar și expirat, după cum precizează AEP, „în perioada 1 martie 2020 – 12 septembrie 2021”.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina https://prezenta.roaep.ro/. 

Un nou proces

Potrivit surselor BIHOREANULUI, deși în aceste condiții extrem de favorabile referendumul are toate șansele să fie validat, Prefectura Bihor intenționează să deschidă un nou proces în instanța de contencios administrativ pentru anularea procedurii.

„Primăria și Consiliul Local Abrămuț nu au respectat calendarul legal pentru pregătirea referendumului și comunicarea Hotărârilor și dispozițiilor emise în acest scop, efectuând acte administrative inclusiv în zile nelucrătoare, de sâmbătă și duminică, dar și de sărbători legalet, doar pentru a grăbi referendumul, și în plus a încălcat dreptul opoziției locale de a avea un reprezentant în Biroul Electoral de Circumscripție”, spun surse din Prefectura Bihor.

Concret, în Biroul Electoral de Circumscripție sunt reprezentați doar consilierii locali din UDMR și PSD, în timp ce solicitarea președintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, de a delega în acest organism un consilier liberal, a fost pur și simplu respinsă, tot într-o zi de duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cunoscând...
...topografia comunei, pot sa afirm ca ambele solutii au argumentele lor, actuala situatie are avantajul ca centrul comunei se află chiar in centru, iar Petreul are avantajul demografic, fapt care muta centrul geografic spre centrul demografic, Petreul, precum si cel economic. Pe de alta parte, Petreul este singura localitate cu origini șvabesti din Bihor, astfel ca este si centrul civilațional, cunoscându-se influenta benefica a germanitatii asupra mediului social inconjurator. Astfel incât Petreul, zic eu, are un avantaj categoric in acest demers adminstrativ, fapt care nu ar trebui sa fie contestat prin demersuri artificiale ale administratiei judetene.
Postat 12 Septembrie 2021, 09:56 de marginan
Ce-i lipsește chelului de la UDMR, în afară de tichia de mărgăritar?
Niște zorzoane, evident, ca să arate cât de deștept este. Doar proștii de americani, pe principiul orașului mai dezvoltat, nu s-a împins să-și mute capitala la NY, sau fraierii de australieni la Sidney, neavând destui unguri printre decidenți. Poate că locuitorii Abrămuțului o să gândească cu capul lor și o să se gândească la toate formalitățile pe care vor urma să le parcurgă, de la schimbarea CI la a abonamentelor de telefonie și mai ales de utilități dacă au așa ceva, în plinul dezvoltării lor.
Postat 12 Septembrie 2021, 09:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON