URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
11 Septembrie 2021, 20:50

Referendum în Bihor, duminică: Se pregătește schimbarea denumirii comunei Abrămuț și mutarea centrului acesteia în Petreu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O hotărâre a Consiliului Local Abrămuț adoptată în 2009 și actualizată luna trecută stă la baza organizării duminica aceasta, pe 12 septembrie, a unui referendum local ce vizează schimbarea denumirii comunei în Petreu și mutarea în acest sat a reședinței de comună.

De peste un deceniu, toate investițiile au fost făcute în acest sat, tocmai pentru a justifica demersul, dorit și urmărit constant de aleșii UDMR.

Pas cu pas

Hotărârea de organizare a referendumului a fost adoptată de Consiliul Local Abrămuț, dominat de reprezentanți UDMR, în martie 2009, însă prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în instanța de contencios administrativ.

Fiindcă în motivarea acțiunii prefectul a invocat motive de oportunitate, nu de legalitate, procesul a fost câștigat de Consiliul Local, care – însă – de 12 ani nu a făcut niciun demers pentru a pune Hotărârea în aplicare.

Asta până în luna august a acestui an, când – tot la inițiativa consilierilor UDMR, sprijiniți de primarul Barcui Barna, aflat în funcție din anul 2000 – a fost adoptată o nouă Hotărâre, pentru modificarea celei din 2009, așa încât data referendumului a fost stabilită pe 12 septembrie.

Toate investițiile, în Petreu

În argumentarea demersului, edilul afirmă că mutarea centrului de comună și implicit schimbarea denumirii unității administrativ-teritoriale este motivată de faptul că satul Petreu, cu 1.900 locuitori, este mai dezvoltat decât satele Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc, acestea însumând 1.300 locutori.

Concret, la Petreu au fost comasate centrul școlii comunale și postul de Poliție, și tot aici sunt planificate și alte investiții, cum ar fi construirea unui cămin cultural și a unei săli de sport, precum și amenajarea unui parc.

În comuna Abrămuț, 58% din localnici sunt de etnie maghiară, iar 42% români, în aceste ponderi fiind incluși și romii, majoritatea declarați etnici maghiari.

Patru secții de votare

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat consultarea populară și a coordonat organizarea a patru secții de votare pentru referendumul de duminică, câte una în fiecare sat.

Acesta se va desfășura între orele 07.00 – 23.00, având toate șansele să fie validat, atât datorită orarului larg aprobat, cât și a pragului electoral coborât, de 30% dintre locuitorii cu drept de vot.

Vor putea să-și exprime opțiunea persoanele cu domiciliul în comună, care dețin un act de identitate chiar și expirat, după cum precizează AEP, „în perioada 1 martie 2020 – 12 septembrie 2021”.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina https://prezenta.roaep.ro/. 

Un nou proces

Potrivit surselor BIHOREANULUI, deși în aceste condiții extrem de favorabile referendumul are toate șansele să fie validat, Prefectura Bihor intenționează să deschidă un nou proces în instanța de contencios administrativ pentru anularea procedurii.

„Primăria și Consiliul Local Abrămuț nu au respectat calendarul legal pentru pregătirea referendumului și comunicarea Hotărârilor și dispozițiilor emise în acest scop, efectuând acte administrative inclusiv în zile nelucrătoare, de sâmbătă și duminică, dar și de sărbători legalet, doar pentru a grăbi referendumul, și în plus a încălcat dreptul opoziției locale de a avea un reprezentant în Biroul Electoral de Circumscripție”, spun surse din Prefectura Bihor.

Concret, în Biroul Electoral de Circumscripție sunt reprezentați doar consilierii locali din UDMR și PSD, în timp ce solicitarea președintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, de a delega în acest organism un consilier liberal, a fost pur și simplu respinsă, tot într-o zi de duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cunoscând...
...topografia comunei, pot sa afirm ca ambele solutii au argumentele lor, actuala situatie are avantajul ca centrul comunei se află chiar in centru, iar Petreul are avantajul demografic, fapt care muta centrul geografic spre centrul demografic, Petreul, precum si cel economic. Pe de alta parte, Petreul este singura localitate cu origini șvabesti din Bihor, astfel ca este si centrul civilațional, cunoscându-se influenta benefica a germanitatii asupra mediului social inconjurator. Astfel incât Petreul, zic eu, are un avantaj categoric in acest demers adminstrativ, fapt care nu ar trebui sa fie contestat prin demersuri artificiale ale administratiei judetene.
Postat 12 Septembrie 2021, 09:56 de marginan
Ce-i lipsește chelului de la UDMR, în afară de tichia de mărgăritar?
Niște zorzoane, evident, ca să arate cât de deștept este. Doar proștii de americani, pe principiul orașului mai dezvoltat, nu s-a împins să-și mute capitala la NY, sau fraierii de australieni la Sidney, neavând destui unguri printre decidenți. Poate că locuitorii Abrămuțului o să gândească cu capul lor și o să se gândească la toate formalitățile pe care vor urma să le parcurgă, de la schimbarea CI la a abonamentelor de telefonie și mai ales de utilități dacă au așa ceva, în plinul dezvoltării lor.
Postat 12 Septembrie 2021, 09:23 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5644 RON
  • 1 EUR = 4.9232 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON