URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 15:22

Rectificare bugetară: Consiliul Local Oradea alocă încă un milion de lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un milion de lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca! Aleşii orădenilor au aprobat joi, cu 24 voturi pentru, recrificarea bugetului local pentru anul în curs.

Potrivit hotărârii, bugetul local va aloca încă un milion de lei pentru reabilitarea versantului în urma alunecărilor de teren de anul trecut.

Decizia a fost luată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce grupul PSD s-a abţinut. "Acum aprobăm încă 1 milion de lei pentru lucrări pe lângă cele 1,2 milioane lei deja alocate. De ce nu a fost prevăzută întreaga sumă de la început?", a întrebat social-democratul Adrian Neaga.

Prezent la dezbatere, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, a spus că suma a fost deja aprobată de Consiliul Local, iar acum aceasta trebuie să se regăsească în buget.

"Dintr-o eroare s-a aprobat iniţial 1,2 milioane lei. În martie s-au aprobat întreaga sumă de 2,2 milioane lei. Nu e niciun ban în plus. Suma este necesară pentru pentru ridigizarea fundaţiilor, drenaj şi stabilizarea dealurilor", a explicat Moş.

Chiar dacă nu s-a opus alocării banilor, grupul UDMR a ţinut să ceară identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru alunecările de teren de pe dealul Ciuperca.

"Să pornim procedura de recuperare a sumei. Să stabilim cine e vinovatul: proiectantul sau constructorul sau împreună, ca să nu rămânem cu 2,2 milioane lei în aer", a cerut consilierul UDMR, Kiss Gabor Ferenc.

Propunerea consilierului urmează să fie consemnată în procesul verbal al şedinţei.

În şantier

Lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca va cuprinde trei faze distincte. Prima fază vizează consolidarea versantului şi realizarea unor drenuri pentru colectarea apelor subterane, a doua va implica realizarea unui perete de piloţi foraţi, dispuşi în rând, la o adâncime de 12 metri, iar etapa a treia va viza realizarea a încă unui rând de piloţi foraţi şi readucerea grădinii publice la faza iniţială.

În prezent, firma Gavella execută prima etapă de consolidare a versantului, cea de a doua etapă a fost scoasă la licitaţie iar cea de-a treia este în curs de proiectare.

Municipalitatea a cerut Consiliului Local să asigure finanţarea ultimelor două etape în condiţiile în care la începutul anului nu era cunoscută încă valoarea acestora.

Bani pentru spitale

Printre altele, aleşii locali au mai hotărât să aloce 1,5 milioane lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, sumă din care circa 630.000 lei vor fi cheltuiţi pe asigurarea dotărilor de bază a unui laborat de endoscopie terapeutică pentru intervenţii biliopancreatice.

La fel, Consiliul Local a majorat cu 284.000 lei bugetul Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu în urma contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@scortosul
Ce alea?
Postat 23 Iunie 2017, 11:23 de User anonimizat
Cine?????
Vinovat e cel ce a initiat construirea in zona stiuta cu problem de swtabilitate a dealului. Cine? Cel ce a facut si afacerea imobiliara cu achizitionarea terenului. Cine? ........ Am uitat intre timp cu cele 500.000 Eu. de la podul nou de peste Crisul Repede din zona Faclia. Cine?
Postat 22 Iunie 2017, 17:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON