URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2024, 16:00

Razii pe șoselele din Bihor: zeci de permise suspendate și 18 dosare penale pentru alcool sau droguri la volan în doar o săptămână

Razii pe șoselele din Bihor: zeci de permise suspendate și 18 dosare penale pentru alcool sau droguri la volan în doar o săptămână foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost razii de amploare zilele trecute pe șoselele din Bihor. În doar o săptămână, polițiștii au suspendat zeci de permise de conducere și au întocmit 18 dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor, în urma a aproape 8.000 de testări.

S-a întâmplat în perioada 17 - 23 iunie, când polițiștii rutieri din Bihor au desfășurat activități în cadrul acțiunii ROADPOL Alcohol&Drugs.

„Activitățile s-au desfășurat la nivel național, simultan, la nivelul tuturor statelor care sunt membre ale Organizației Polițiilor Rutiere Europene ROADPOL”, se arată într-o informare transmisă luni de agentul șef Alin Laza, de la biroul de presă al Poliției Bihor.

Potrivit acestuia, în acțiune au fost implicați 329 de polițiști bihoreni, iar în total, au fost efectuate 7.920 de testări pentru detectarea prezenței în organism a alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.

„Ca urmare a abaterilor privind consumul de alcool, au fost reținute 67 de permise de conducere pentru fapte de natură contravențională (conducători auto cu valori ale alcoolului pur în aerul expirat mai mici decât valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), respectiv au fost întocmite 11 dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului(conducători auto care prezentau valori peste valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat). De asemenea, în perioada de referință, au fost întocmite șapte dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive”, arată informarea.

Polițiștii reamintesc că alcoolul este unul dintre principalii factori de risc pe șosele.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

„Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă  și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani”, arată informarea polițiștilor.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON