Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, luni, că echipele mixte de control ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, comisari ai Gărzii Financiare, inspectori ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au ridicat din cele şase weed-shop-uri orădene aproximativ 1,3 kilograme de substanţe şi plante etnobotanice.
"Din cantitatea totală, 1.050 de grame erau materie vegetală ambalată în pliculeţe pe care nu era precizată compoziţia pe ambalaj, existând suspiciuni că ar conţine alte substanţe decât cele specificate pe etichetă. Au mai fost confiscate 320 de comprimate şi capsule cu conţinut neprecizat şi 435 de ţigarete cu conţinut nespecificat de materie vegetală, pregătite pentru vânzare", a declarat inspectorul principal Alina Dinu.
Potrivit sursei citate, produsele ridicate, în valoare de aproximativ 63.750 lei, urmează a fi expertizate cu privire la conţinut la Laboratorul Central de Analize Fizico-Chimice Droguri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.
În cadrul acţiunii, reprezentanţii Gărzii Financiare au dat pentru neregulile constatate două amenzi în valoare de 12.000 lei, iar reprezentanţii CJPC Bihor au aplicat alte şase sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.000 lei.
Începând de luni, 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 6/2010, care completează lista substanţelor, plantelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, proprietarii magazinelor de tip weed shop au obligaţia să distrugă, pe cheltuiala proprie, plantele şi substanţele considerate ilegale.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor a mai atras atenţia că, tot din 15 februarie începând, sunt interzise cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substanţelor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.
Guvernul a decis săptămâna trecută interzicerea plantelor etnobotanice şi închiderea magazinelor de tip weed-shop, care le comercializează, după ce în ultima perioadă de zile zeci de tineri din toată ţara au ajuns la spital, iar un adolescent din Capitală chiar a murit, după ce a fumat plante halucinogene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.