URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
14 Iunie 2017, 11:58

Rămâne şantier! Dealul Ciuperca va fi închis pentru public cel puţin până în toamnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nu vor putea ieşi anul acesta la iarbă verde pe Dealul Ciuperca. Lucrările de refacere a versantului au fost împărţite în trei faze distincte, din care nici măcar prima nu a fost pusă în operă.

"Până acum s-au finalizat lucrările de consolidare a clădirii principale. În prezent se lucrează la reţeaua de drenare a apelor din subteran", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările în valoare de 247.000 lei vizează rigidizarea fundaţiei clădirii prin conectarea pilonilor clădirii, în prezent independenţi, cu ajutorul unor grinzi de beton, şi realizarea a trei drenuri longitudinale, lungi de câte 100 de metri fiecare, de-a lungul pantei dealului, pentru desecarea acestuia.

Cea de-a doua etapă a lucrărilor, estimată la 467.000 lei, care vizează consolidarea dealului, este încă în faza de licitaţie. "Procedura de atribuire a lucrărilor este în curs de finalizare. Comisia urmează să comunice participanţilor câştigătorul licitaţiei", a afirmat viceprimarul.

În cazul în care rezultatul licitaţiei nu va fi contestat, municipalitatea va semna contractul cu executantul lucrărilor înainte de sfârşitul acestei luni.

Ulterior, constructorul va avea la dispoziţie o lună şi jumătate pentru realizarea, la cota 167,5 metri, a unui perete de 67 de piloţi foraţi cu un diametru de 60 centimetri. Stâlpii vor fi înfipţi la o adâncime de 12 metri şi vor fi dispuşi în linie pe o lungime de circa 110 metri.

Cea de-a treia etapă a lucrărilor va fi scoasă la licitaţie în paralel cu consolidarea versantului. Aceasta va viza amplasarea a încă două rânduri de piloţi la cota 177,5 metri şi o adâncime de 15 metri. Cei 98 de piloţi, cu un diametru de 60 centimetri, vor trebui finalizaţi în termen de două luni. Adică, abia la toamnă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
menajerul primarie
menajerul primariei este cel ce se joaca ca mata cu chemele cu banii nostrii. O manareala de la inceput pana la capat aceasta lucratura de la "ciumperca". ne poate sune cineva la ce pret si in ce conditii a achzitionat birtinezul terenul?? Stie cineva ce si cum????? Stie cineva cine e vinovat(adica cine plateste pagubele) pentru mizeria de la "ciumperca"???? Cine se afla in spatele birtinezului, cine il sustine din umbra?????
Postat 14 Iunie 2017, 15:24 de scortosul
Peste 800.000 lei platiti de doua ori de oradeni ...
Tot oradeanul, de la bebelus la pensionar, trebuie sa achite una dintre notele de plata ale unor lucrari pe care edilul sef le-a gestionat in stilul sau caracteristic ... adica nu din buzunarul lui !?! Nu e exagerat, dar e relevant ... 4,20 lei de locuitor, a doua oara dupa ce prima tura s-a dus pe apa sambetei !?!
Postat 14 Iunie 2017, 12:51 de WinDos
????
Parcă era vorba că proiectantul ți constructorul vor efectua lucrările inițial greșite pe banii lor ! Atunci de ce mai e nevoie de licitație ? PS: poate e dar nu-mi dau eu seama !
Postat 14 Iunie 2017, 12:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON