Deputatul PSD Sonia Drăghici se va prezenta în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în calitate de inculpat.
Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii au finalizat ancheta în dosarul deschis pe numele parlamentarului, pentru conflict de interese.
Sonia Drăghici este acuzată că a încălcat legea când a propus angajarea fiului ei pe post de expert în cadrul propriului birou parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acestuia, din septembrie 2009 până în 2012, la sfârşitul mandatului trecut. "În baza contractului s-a realizat în mod direct un folos material pentru angajat în cuantum total de 48.575 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor", se arată în comunicatul Parchetului.
Contactată de BIHOREANUL, Sonia Drăghici susţine că acuzaţia este nefondată. "Fiul meu a fost angajat în momentul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu avea încă legea în baza căreia funcţionează şi nici noţiunea de conflict de interese nu exista în Codul penal", a declarat deputatul, care, în plus, consideră că fiul ei a fost angajat "cu respectarea legii" şi "după o analiză judicioasă a CV-urilor".
"Îmi trebuia o persoană care să fie medic, jurist, IT-ist. Am mai avut două cereri, însă persoanele respective nu îmi inspirau încredere. În plus, am întrebat şi Direcţia Juridică a Camerei Deputaţilor înainte de a semna contractul cu băiatul meu şi mi-au spus că nu este nicio problemă", a mai arătat parlamentarul.
Potrivit lui Drăghici, în prima fază, dosarul penal deschis în urma sesizării ANI a fost clasat, însă a fost redeschis ca urmare a unui "act neloial" semnat primăvara trecută de Daniel Morar, după numirea sa ca prim-adjunct al procurorului general al României. "A fost un act care mi-a adus un prejudiciu moral şi de imagine, pentru că eu am respectat legea", spune Sonia Drăghici care speră ca judecătorii să respingă în final actul de acuzare întocmit de procurori. "Am analizat sentinţele date până acum în cazuri similare şi toate au fost în favoarea colegilor. Sper ca şi în cazul meu să fie la fel", zice deputatul.
De altfel, PSD-ista susţine că fiul ei nu mai lucrează "de când au apărut reglementările legale care nu permit acest lucru".
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Dacă instanţa o va găsi vinovată, Drăghici riscă să nu mai poată ocupa funcţii publice în următorii 3 ani. Pe de altă parte, pentru infracţiunea de conflict de interese, Codul Penal prevede şi închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.