URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Aprilie 2020, 08:01

Protest criminal: Trei orădeni au iscat un incendiu în penitenciar, omorându-și trei colegi de celulă (VIDEO)

Protest criminal: Trei orădeni au iscat un incendiu în penitenciar, omorându-și trei colegi de celulă (VIDEO)  EVACUAŢI. Gardienii Penitenciarului Satu Mare au evacuat întreaga secţie în care erau închişi orădenii, din cauza fumului generat de incendiul din celula lor. Mai multe echipaje de pompieri şi ale Ambulanţei au intervenit ca să stingă focul şi să acorde ajutor persoanelor intoxicate

Trei orădeni încarceraţi la Penitenciarul Satu Mare sunt cercetaţi pentru omor calificat după ce şi-au convins colegii de celulă, şi ei orădeni, să se baricadeze în încăpere, iar apoi să dea foc saltelelor.

Revolta, generată de măsurile restrictive dispuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pe fondul pandemiei de coronavirus, s-a încheiat tragic. În urma incendiului, trei deţinuţi au murit şi alţi doi au ajuns în stare gravă la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon...

Alertă la Penitenciar

Incidentul s-a produs în seara zilei de 19 martie, puţin după ora 20, imediat după apelul de seară. Cei zece deţinuţi au blocat cu paturile uşa celulei situate la etajul lV al clădirii, au adunat saltelele în mijlocul încăperii şi le-au dat foc, înghesuindu-se apoi cu toţii în baie, unde aveau şi un mic geam, pentru aerisire.

Fumul gros degajat de saltelele care ardeau mocnit a pătruns, însă, rapid, şi în încăperea în care deţinuţii stăteau claie peste grămadă, căţărându-se unii peste alţii, cu schimbul, ca să poată respira. Trei dintre ei au murit în scurt timp, iar doi au fost găsiţi inconştienţi de pompierii care au spart uşa celulei ca să stingă focul şi să-i evacueze.

"Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfăşurându-se demersuri în vederea sesizării unităţii de parchet responsabile", se preciza într-un comunicat transmis de ANP imediat după lichidarea incendiului.

Băieţii răi

Cercetările au fost declanşate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care, în urma audierilor, au stabilit că protestul a fost iniţiat de deţinuţii Lakatos Peter Karoly, Flavius Hendre şi Octavian Mermeje.

Primul, după cum a aflat BIHOREANUL, fusese condamnat în 2018 la 4 ani de detenţie pentru proxenetism, după ce a fost prins că, împreună cu alţi doi indivizi, şi ei condamnaţi la închisoare, exploatau sexual mai multe tinere, pe care le scoteau la produs pe Calea Borşului. Hendre încasase 2 ani şi 3 luni anul trecut, pentru tâlhărie calificată, după ce, în septembrie 2018, a atacat un bărbat în zona gării din Oradea, luându-i un portofel cu 1.700 euro, lănţişorul de aur de la gât şi telefoanele mobile. Tot pentru tâlhărie era închis şi Mermeje. Bărbatul fusese condamnat în 2017, la 3 ani şi 11 luni de detenţie după ce a atacat-o pe vânzătoarea unui ABC din Oradea, smulgându-i lănţişorul de aur de la gât.

Cei trei, încarceraţi iniţial la Oradea, au fost transferaţi ulterior la Satu Mare şi îşi ispăşeau pedepsele în regim semideschis, care le conferă deţinuţilor posibilitatea de a se deplasa neînsoţiţi prin Penitenciar, pe trasee prestabilite, şi chiar de a-şi organiza timpul liber, sub supraveghere, cu respectarea programului fixat de administraţie.

Din nou în anchetă

Odată cu instituirea stării de urgenţă, pe 16 martie, pentru a preveni propagarea infecţiilor cu noul coronavirus în penitenciare, conducerea ANP a decis să limiteze libertatea de mişcare a deţinuţilor, oprind printre altele toate activităţile din exterior, pe o perioadă nedefinită, dar şi vizitele intime ori pachetele de la apropiaţi. Interdicţiile, spun procurorii, i-au supărat pe cei trei deţinuţi, care au decis să declanşeze o revoltă, convingându-şi şi colegii de celulă să li se alăture.

Pentru că răzmeriţa s-a soldat cu moartea a trei persoane, acum Lakatos, Hendre şi Mermeje au fost inculpaţi pentru omor calificat, infracţiune pedepsită cu detenţie între 15 şi 25 ani sau chiar pe viaţă.

Măsuri îndulcite

Pentru că cei trei şi-au ispăşit o mare parte din pedepsele anterioare şi, ca atare, puteau ajunge în libertate înainte ca instanţele să pronunţe un verdict în noul dosar deschis pe numele lor, anchetatorii au cerut să fie arestaţi preventiv, măsură care a şi fost dispusă, pe 2 aprilie, de Tribunalul Satu Mare, fiind confirmată, joia trecută, şi de Curtea de Apel, deocamdată pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, însă, pentru a evita alte revolte, conducerea Penitenciarului Satu Mare a decis să-i transfere pe "protestatari" la Penitenciarul Oradea, unde au fost cazaţi pe secţia de Maximă Siguranţă.

Incidentul de la Penitenciarul Satu Mare nu a rămas, totuşi, fără ecou. Pentru a evita alte probleme similare, ANP a decis să "îndulcească" perioada de izolare totală a deţinuţilor, prelungind cu două ore programul de difuzare a semnalului TV, precum şi timpul acordat pentru convorbiri telefonice, iar hrana celor închişi a fost suplimentată. Poate aşa le mai trece supărarea...

Vezi mai jos imagini din noaptea incendiului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON