URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2021, 10:53

Protest al unui ambulanțier în fața Tribunalului Bihor: „Magistrații cu salarii mari și pensii speciale îi apără pe infractori!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un șofer al Serviciului de Ambulanță Județean Bihor care de aproape patru ani acuză numeroase nereguli în privința angajărilor și contractelor păguboase ale conducerii instituției a ieșit să protesteze, vineri dimineață, de unul singur, în fața Tribunalului Bihor.

Bărbatul și-a „pavoazat” mașina personală cu numele magistraților care, reclamă el, clasează unul după altul dosarele șefilor SAJ Bihor, în ciuda probelor ce ar atesta abuzurile acestora în dauna banului public.

„Îi apără pe infractori”

Ambulanțierul Adrian Marcon, angajat la această instituție din 2019 după o încercare eșuată cauzată de faptul că, potrivit spuselor sale, angajările s-ar face pe bani, a ajuns în fața Tribunalului Bihor puțin înainte de ora 9, parcându-și mașina în dreptul principalei uși de acces pentru a fi văzut de justițiabili și de orădenii care trec prin zonă.

El și-a acoperit vehiculul cu numele unor magistrați - procurori ai DNA Oradea și judecători de la instanțele locale - despre care afirmă că acoperă neregulile de la SAJ pe care le-a semnalat de-a lungul anilor. „Salarii și pensii speciale pentru magistrați corupți. Oare merită?”, a scris el pe o bucată de prelată din plastic, așezată pe parbriz.

Pe o altă bucată, pusă pe capota motorului, sunt menționate numele judecătorilor Ovidiu Blaga, Patricia Popa, Adrian Buz, Alina Opriș și Dorinela Roșu, precum și ale procurorilor DNA Oradea Felicia Popovici (fostă șefă a Serviciului Teritorial), Bogdan Chiș (succesorul acesteia), Gheorghe Bercea și Lucian Rus.

„Toți îi apără pe infractori. Clasează și închid dosare privind infracțiuni cum sunt angajarea directorului economic al SAJ Bihor Liviu Sabău Popa, și a directorului tehnic Adrian Stângă ori încheierea de contracte cu Romtelecom la prețuri de 10 ori mai mari pentru că directorul economic a fost agent de vânzări la Telekom”, a declarat BIHOREANULUI ambulanțierul Adrian Marcon.

„Se fură până la Dumnezeu și toți închid ochii. Nu mi se pare normal ca magistrații cu salarii așa mari și pensii speciale să închidă dosarele”, a mai spus Marcon.

Singur contra tuturor

Angajat la SAJ Bihor din 2017, Adrian Marcon a reclamat în 2019, atât la DNA Oradea, cât și conducerii Ministerului Sănătății, că directorul economic Liviu Sabău Popa și cel tehnic Adrian Stângă, ambii foști consilieri locali PSD, au fost angajați ilegal, întâi prin numiri interimare semnate în 2015, apoi prin concursuri organizate în 2019, neîndeplinind însă condițiile pentru a se prezenta, deoarece nu aveau vechimea și specializarea corespunzătoare.

De asemenea, Marcon a dezvăluit și ilegalități făcute de conducerea SAJ Bihor în achiziția de servicii de telefonie mobilă în perioada 2016-2018, prezentând un raport al Camerei de Conturi Bihor ce atestă că acestea s-au făcut cu încălcarea legii, fără respectarea procedurilor, motiv pentru care instituția a și fost amendată. Concret, în condițiile în care până atunci SAJ Bihor plătea RDS&RCS circa 40.000 lei pe an pentru servicii de comunicații, instituția a încheiat ulterior cu Telekom contracte de 200.000 lei pe an.

Auditorii Camerei de Conturi au descoperit în 2019 și alt detaliu rușinos, și anume că în schimbul contractelor, Telekom a oferit SAJ Bihor, ca bonusuri, calculatoare, smartphone-uri şi tablete, „active corporale fixe în valoare de 19.456 lei şi obiecte de inventar de 74.934 lei” care au fost „dosite” de şefi, nefiind înregistrate în evidenţele instituţiei decât „în timpul auditului”, după ce şmecheria a fost descoperită.

Deși ambulanțierul a sesizat DNA Oradea în legătură cu aceste aspecte, procurorii au clasat dosarele, iar procesele intentate la instanțele din Oradea s-au încheiat fără ca judecătorii să-i dea dreptate lui Marcon.

Pe de altă parte, șefii SAJ Bihor s-au apărat constant, afirmând că nu au încălcat nicio lege, iar ambulanțierul interpretează greșit lucrurile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Justitia pe interese cel putin in Bihor se pare ca e o problema
Daca arati unui judecator adevarul pe probe / inscrisuri si el se face ca nu vede...trebuie sa apara in ziare/presa sa il stie macar lumea ca altfel face de rusine corpul magistratilor nu toti sunt pe mana cu infractorii nu se poate generaliza.
Postat 03 Septembrie 2021, 12:51 de strada
Cine crede că justiția e independentă, oriunde pe planetă, e "dus cu pluta".
Doar în "România Liberală" va fi altfel, cândva, în viitorul urmașilor noștri de peste câteva sute de ani. Niște ticăloși și infractori prin definiție sunt o mare parte dintre magistrați.
Postat 03 Septembrie 2021, 12:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON