URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Protecţie la Orizont: După 12 ani în care a fost ocolit de controale, Călin Raita e pus la plată pentru mizeriile din Paleu

Protecţie la Orizont: După 12 ani în care a fost ocolit de controale, Călin Raita e pus la plată pentru mizeriile din Paleu PAPAGAL... MUT. BIHOREANUL a încercat să afle de la Călin Raita (foto) de ce a încălcat grosolan legea când a făcut reţeaua de canalizare din Orizont, dar afaceristul n-a răspuns apelurilor şi mesajelor scrise. De altfel, şi în luna martie, acesta a refuzat să ofere explicaţii, motivând că nu discută cu "jurnalişti papagali"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pozând mereu în dezvoltatorul imobiliar curat, dar trădându-se constant prin atitudinea de şmecher, fostul valutist cu ambiţii politice Călin Raita, convertit în dezvoltator imobiliar, ar putea începe să plătească pentru mizeriile făcute.

Sesizaţi în urma unui articol din BIHOREANUL, comisarii Gărzii de Mediu au făcut un control în cartierul de case pe care Raita l-a ridicat în Paleu şi au depistat că dejecţiile localnicilor se varsă într-o vale din Biharia. Mai mult, au aflat şi că reţeaua de canalizare a cartierului n-a avut niciodată autorizaţie de mediu, descoperire ce scoate la iveală şi faptul că, în ultimii 12 ani, Raita a fost pur şi simplu ocolit de controale…

Vecini cu mizeria

La începutul lunii martie, BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Orizont, cartierul din Paleu cu un total de 200 de case, este o adevărată bombă ecologică. Pe latura nordică, unde locuinţele se învecinează cu terenuri agricole, periodic "răsar" dejecţii din pământ, împrăştiind în jur o duhoare greu de suportat. Îngropate în pământ, conductele de canalizare ale caselor se înfundă frecvent, astfel că subsolul se umple cu mizerii până la refulare. 

Problema este la fel de veche precum cartierul. Locuitorii spun că din 2008, de când au cumpărat casele de la Raicris Construct, firma controversatului afacerist Călin Raita, dejecţiile curg tot pe terenurile vecine. De altfel, încă din 2010 BIHOREANUL a semnalat public, printr-un articol, această gravă problemă de mediu şi sănătate publică. Fără ecou... 

Reţea la negru 

În urma articolului din această primăvară, Garda de Mediu Bihor - pe-atunci condusă încă de Mihai Togor - a demarat o anchetă. Comisarii au vrut să afle traseul ţevilor de canalizare din Orizont, pentru că, deşi cartierul trebuia să aibă propria staţie de epurare, aceasta nu este funcţională. La câteva sute de metri de case, Raita a ridicat o cămăruţă pe post de staţie, dar doar de ochii lumii, pentru că, spun localnicii, aici niciodată nu s-au epurat ape.

Comisarii au depistat acum că dejecţiile ocolesc, de fapt, aşa-zisa staţie de epurare şi, prin subteran, merg câteva sute de metri bune spre o vale din comuna vecină Biharia, un mic afluent al pârâului Cosmo. Printre bălării, comisarii au putut constata cum dejecţiile din cartierul Orizont se varsă în apă.

Ancheta a mai scos la iveală că reţeaua de canalizare este una făcută la negru. Deşi ar fi trebuit să fie autorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Raita nici măcar n-a solicitat vreodată acest aviz. "Pentru lipsa actului de reglementare, firma care administrează reţeaua a fost amendată cu suma de 50.000 lei", spune actualul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu (foto)

12 ani fără controale

Amenda a fost trimisă joia trecută, dar încă din timpul controlului, comisarii de mediu au impus firmei ca până cel târziu pe 30 aprilie să depună proiectul de autorizare la APM, pentru a intra în legalitate, iar până pe 25 mai să pună în funcţiune staţia de epurare. Cum de prima sarcină nu s-a achitat, dezvoltatorul imobiliar riscă acum o nouă amendă, de 30.000 lei.

Dacă şi când se vor plăti aceste amenzi este însă greu de spus. Călin Raita a ieşit din conducerea firmei Raicris Construct Group, care administrează reţeaua de canalizare şi unde acum este acţionar majoritar fosta sa soacră, septuagenara Maria Moş, alături de fratele lui Raita, Ovidiu. Mai mult, pe 19 martie, Raicris Construct Group a cerut intrarea în faliment, procesul fiind pe rolul Tribunalului Bihor. Preocupat cu alte proiecte imobiliare, la Sântandrei, e limpede că afaceristul vrea să lase Orizontul în urmă, cu tot cu problemele lui.

Cert este, în schimb, că descoperirea comisarilor de mediu scoate la iveală un lucru la fel de grav precum nelegiuirea comisă de Raita şi care se cere, la rândul ei, investigată. Şi anume că, timp de 12 ani, nici Garda de Mediu, nici Primăria Paleu n-au catadicsit măcar să verifice reţeaua de canalizare din Orizont, ignorând toate plângerile localnicilor. Probabil că marele investitor a ştiut cum să menţină "viu" dezinteresul autorităţilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
verba
VERBA VOLANT KK MANET ! n'est pas???
Postat 07 Mai 2020, 12:34 de Christa
Drept la replica
Vad ca va place senzationalul si asociati numele meu cu tot felul de articole fiindca nu fac reclama mascata la ziarul vostru cum fac altii.Nu am fost amendat si nici nu voi fi.Vad ca papagalul de fost comisar sef, Garda de Mediu,Mihai Togor va alimenteaza cu aberatii. Mai bine ar invata sa faca un proces verbal si sa ceara autorizatii de mediu si licente la primarii dar acolo nu merge, oricum foarte multe primarii nu au nici autorizatie si nici licente.
Postat 07 Mai 2020, 09:39 de Raita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON