URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2023, 14:11

Proiectul legii învățământului universitar: Se înființează facultățile de 2 ani, apare masteratul MBA, iar doctoratele se publică cu 3 luni înainte de susținere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din anul universitar viitor, universitățile ar putea să organizeze studii de scurtă durată și masterate de business (MBA), noutăți cuprinse în proiectul Legii învățământului superior elaborat de Ministerul Educației.

Așa cum BIHOREANUL a scris, cele două proiecte de legi pentru educație au fost finalizate de echipa ministrului Ligia Deca, dar nu au fost supuse consultării publice. Surse neoficiale spun că în curând actele normative se vor afla pe masa Guvernului, iar apoi vor intra în dezbaterea Parlamentului.

BIHOREANUL vă prezintă ce noutăți aduce legea privind învățământul superior, în forma actuală, dar care ar putea suferi modificări în Parlament.

Studii scurte

Proiectul Legii pentru învățământul universitar prevede patru cicluri de studii universitare: cele de scurtă durată, de licență, de masterat și de doctorat (articolul 25).

Ciclul scurt va cuprinde programe de studii în domeniile universitare de licență aprobate anual prin Hotărâre de Guvern și va avea o durată de 2 ani, timp în care studenții vor trebui să obțină 120 de credite.

Studiile de scurtă durată vor conține obligatoriu stagii de practică, iar „instituțiile de învățământ superior au obligația de a asigura un minimum de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puțin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior” (articolul 51).

Admiterea în acest ciclu se va face cu condiția obținerii diplomei de bacalaureat. La fel ca studiile de licență, masterat și doctorat, și acestea se vor organiza cu finanțare de la bugetul de stat sau în regim cu taxă.

La finalul acestui ciclu scurt, studenții vor obține o calificare existentă sau nouă, dar înscrisă în Registrul Național al Calificărilor prin ordin al ministrului Educației.

Învățământ dual

Proiectul legiferează și masteratul MBA (Master in Business Administration), întâlnit frecvent în străinătate. În cadrul acestui program de studiu se va oferi „educație managerială, în concordanță cu tendințele și practicile pieței” (articolul 57).

Programele MBA se vor organiza în regim dual sau cu taxă, iar finanțarea acestor studii poate fi realizată de către angajatori în cadrul programelor de formare profesională. De asemenea, pe baza unor regulamente proprii, „competențele dobândite în cadrul unor stagii de practică, desfășurate în țară sau în străinătate, la angajatori de top” vor putea fi echivalate, se arată în proiectul de lege.

Noua lege dedică un capitol și învățământului superior dual, care în prezent nu este suficient reglementat. În această formă de educație, „responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare‚ predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatorii economici” (articolul 89). Firmele și autoritățile locale vor putea contribui financiar la organizarea acestor studii, iar curriculumul va conține activități de învățare, predare, învățare prin muncă și evaluare.

Forme duale se vor putea regăsi atât la studii scurte, cât și la licență, masterat și doctorat.

La fel ca și studiile de scurtă durată, învățământul superior dual se va organiza începând cu anul universitar 2024-2025.

Citește pe această temă și articolul: Reforma secretă din educație: Cum se va face admiterea la liceu și care sunt examenele noi de la Bacalaureat

Doctorate publicate

Referitor la tezele de doctorat, actul normativ propune ca acestea să fie disponibile pentru consultare publică cu 90 de zile înainte de susținerea publică, urmând să fie publicate pe o platformă naționale anume. Tot publice vor fi și referatele comisiei de doctorat, pe care școlile doctorale le vor publica deodată cu anunțul susținerii publice a tezei. Până acum, aceste referate nu erau accesibile publicului.

Un lucru bun este că proiectul de lege nu mai prevede posibilitatea ca doctorii să își retragă lucrarea, așa cum au făcut în ultimii ani unii dintre cei prinși că au plagiat.

Actul normativ păstrează actuala procedură de anulare a diplomelor de doctor, în cazul lucrărilor plagiate: după constatarea existenței fraudei intelectuale, în comisia de etică sau în CNATDCU (for pe care actualul proiect de lege îl păstrează, spre deosebire de varianta elaborată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu), rectorul Universității trebuie să deschidă un proces pentru anularea diplomei intrate în circuitul civil. Dacă rectorul nu face asta, acțiunea va fi deschisă de Ministerul Educației.

Proiectul de lege introduce și amenzi între 5.000 și 50.000 lei pentru cei care comercializează lucrări științifice, referate sau proiecte pentru absolvire, licență, disertație sau promovarea unor evaluări. Actuala Lege a educației doar interzice acest comerț, fără să prevadă sancțiuni.

Rectorii, maxim 8 ani, dar începând de când?

Interesante sunt și prevederile privind mandatele rectorilor, intens dezbătute în spațiul public. La articolul 137, actul normativ prevede că durata unui mandat de rector este de 4 ani, că mandatul poate fi înnoit cel mult o dată și că o persoană nu poate fi rector la aceeași universitate pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

Totuși, la articolul 260, legea mai prevede că „la finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”, ceea ce, potrivit unor specialiști din mediul academic, va însemna „resetarea” mandatelor actualilor rectori, care, astfel, vor putea avea maximum două mandate doar de la intrarea în vigoare a noii legi. În această situație ar putea fi și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, aflat acum la al treilea mandat.

Legea lui Deca mai prevede că, prin carta universitară, se pot înființa funcții de conducere, ceea ce, potrivit edupedu.ro, va da libertate Senatelor academice să „parcheze” rectorii pe poziții de șefi. Așa s-a întâmplat, în 2004, la Universitatea Babeș-Bolyai, când, scrie sursa citată, după 11 ani de rectorat, profesorul Andrei Marga a deveni președintele „Consiliului academic al UBB”, poziție din care conducea de fapt instituția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mari îmbunătățiri nu văd la orizont d-le richard
Poate în toată tătărășenia asta trebuia introdus Licența+master în continuitate, fără să se întrerupă licența de master, în toate țările din vest se fac un exemplu : facultatea care e de 4 ani, se fac 6 adică licența și masterul împreună, fără a te mai înscrie la master, când termini facultatea de 6 ani devii Dr.mic, iar după doctorat devi Dr. în științele respective, adică după cei 6 ani, de licență 2 în 1, poți da doctoratul după o perioadă de practică, și nu imediat. Poate că era mult mai bine.
Postat 28 Ianuarie 2023, 18:46 de Morometul
Comerțul băștinaș
Industrii ce înfloresc: Carton, Textil, Toca, Panglica, etc.
Postat 25 Ianuarie 2023, 08:52 de Just-22
da
si o propunere = sa nu faca diplomele de absolvire din carton de ala tare = ca te zgarie la fund ....
Postat 24 Ianuarie 2023, 20:25 de richard
da
facultati de 2 ani ? cand eram eu 5-6 ani stateai in facultate! de ce 2 ani si nu 2 luni ? trimiti banii si iti vine diploma prin posta = simplu , clar , eficient si universitatile vor avea o marja mare de profit . Si cind te angajezi ca cioban = oile o sa te intrebe = da diploma ai ? ca nu dam lapte altfel ...
Postat 24 Ianuarie 2023, 20:23 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON