URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2023, 14:00

Proiectul care interzice sălile de pariuri şi păcănele în jurul școlilor, spitalelor și bisericilor a fost aprobat de Senat

Proiectul care interzice sălile de pariuri şi păcănele în jurul școlilor, spitalelor și bisericilor a fost aprobat de Senat Ilustraţie generică (arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României a aprobat luni proiectul legislativ care prevede interzicerea funcţionării sălilor de pariuri sportive şi de jocuri de noroc pe o rază de 300 de metri în jurul şcolilor, locurilor de joacă, spitalelor, centrelor culturale şi bisericilor.

Potrivit Libertatea.ro, Senatul este prima cameră legislativă sesizată cu propunerea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Forul decizional va fi Camera Deputaţilor.

Sursa citată mai scrie că, faţă de proiectul iniţial depus în Parlament, documentul a fost completat cu detalii referitoare la modul în care vor acţiona proprietarii sălilor de pariuri sportive şi păcănele ce funcţionează deja în apropierea locurilor de joacă, spitalelor, centrelor culturale şi bisericilor. 

Concret, dacă proiectul de lege va trece şi de Camera Deputaţilor şi apoi legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, proprietarii sălilor afectate vor avea la dispoziţie un an de zile pentru a se muta din locurile în care activează la o distanţă mai mare de 300 de metri de obiectivele menţionate mai sus. 

O altă completare este aceea că aparatele de tip slot machine vor fi interzise în baruri. "Mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD, care prevede ca aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcţionale în baruri. Acest lucru este foarte bun, pentru că, din păcate, din şcoli, din licee, deşi nu au voie, cu rucsacul în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în acestea şi merg direct la păcănele pentru că sunt, repet, în proximitatea unităţilor şcolare. E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentaţia sub nas", a spus luni preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Gorghiu a mai subliniat în plen că legislaţia în acest domeniu trebuie să fie din ce în ce mai strictă.

Legislaţia în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităţilor de învăţământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor şi bisericilor.

BIHOREANUL a publicat, la începutul lunii februarie, un articol care prezintă modul în care funcţionează industria jocurilor de noroc, care poate fi controlată doar de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN), nu şi de o instituţie locală. Astfel, principalele zone ale Oradiei, inclusiv centrul istoric, au fost împânzite de case de pariuri sportive şi de păcănele, unde zilnic păşesc o mulţime de dependenţi. Unele persoane au fost atrase prin campanii agresive pe site-urile dedicate acestei afaceri. Printre victimele cu care BIHOREANUL a discutat se numără şi un tânăr de 22 de ani din Oradea, care duce o bătălie grea pentru a scăpa de această dependență. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON