URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2015, 11:28

Proiecte nefinalizate, ţară neterminată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilnic trec pe lângă un şantier unde Primăria a agăţat un banner prin care îşi cere scuze pentru "disconfortul creat" şi anunţă că lucrările se vor încheia pe data de 15 decembrie. Oricât de mult mi-aş dori să fie aşa, sunt totuşi sceptic că muncitorii se vor încadra în termen. La fel pot crede şi alţi concitadini despre Piaţa Unirii, viitorul Aquapark ori noua termocentrală pe gaz.

Prima tentaţie a fiecărui orădean este, ştim, să înjure. Unii enervaţi de ocolul pe care trebuie să-l facă pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt al Crişului, alţii revoltaţi la gândul că dacă marile proiecte, finanţate cu fonduri europene, nu vor fi gata la timp, de la anul plata lucrărilor rămase de executat cade în sarcina bugetului local, adică a fiecărui contribuabil. Un calcul făcut recent de BIHOREANUL arăta că asta va însemna cel puţin vreo 3,5 milioane euro.

Câţi se întreabă, însă, cât înseamnă corecţiile financiare de 3,5 milioane euro din totalul de 250 milioane euro (echivalentul bugetului propriu pentru investiţii al oraşului pe 16 ani), cât valorează aceste proiecte? Presupun că nu mulţi, dar cei care fac efortul află: fix 8,75%. Atât ar fi, deci, "amenda" pe care UE ne-o aplică dacă nu terminăm la timp. Merită? Contrar celor care nu văd mai departe de blidul din faţa lor, eu zic că da, pentru că sunt investiţii care ne vor asigura confortul şi, poate, şi prosperitatea.

Problema nu e doar a Primăriei, şi nu doar a Oradiei. Chiar săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că dintr-un total de 15.000 de proiecte cu fonduri europene aflate în derulare în toată ţara, 5.500 sunt pe cale de a atrage corecţii financiare mult mai severe, ba multe chiar obligaţia de a returna toţi banii primiţi de la UE. Or, pe câtă vreme mai peste tot autorităţile au luat fonduri pentru te miri ce brizbrizuri (cum ar fi "dezvoltarea resurselor umane"), în Oradea rămânem cu ceva concret de pe urma eforturilor.

Cum am ajuns aici îşi mai aminteşte puţină lume. În UE am intrat în 2007, total nepregătiţi să accesăm banii din exerciţiul financiar 2007-2013. În 2008 am avut alegeri, aşa că până au făcut ministerele ghidurile de finanţare şi autorităţile locale au scris proiectele s-a făcut 2009-2010, apoi până au venit aprobările ne-am trezit în 2011. Până s-au încheiat licitaţiile şi s-au încheiat contestaţiile şi procesele între firme ne-a prins 2013, aşa că şantierele au început, ca la români, abia în al 12-lea ceas.

Nu de mult intrat în pâine, Guvernul Cioloş a anunţat că prima sa urgenţă e tocmai pregătirea pentru noul exerciţiu financiar al UE, 2014-2020, deja început de un an la alţii, dar care pe noi, la fel precum cel precedent, ne-a prins tot cu proiectele neschiţate. Bine ar fi să şi reuşească, în ciuda cârcotaşilor care abia aşteaptă să-şi frângă gâtul, ca să revină tot ei la putere. Altfel, în 2020 o să ajungem chiar mai rău ca acum: nişte hamsteri care se tot învârt pe roată fără alt rezultat decât propria epuizare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zic si eu acum...
"Pun distanţă demagogii / Între vorba lor şi fapte; / Ca acele orologii /Ce bat 8 şi-arată 7..." Ce sa le mai ceri astora?!? Doar atat: lasa-ne! lasa-ne! PUNCKT!!!
Postat 03 Decembrie 2015, 18:26 de Danutz
TC,
Proiectele astea se pot atrage doar de 8 ani,nicidecum de 20.În atîta timp mă aşteptam mai multă experiență/inteligență în implementarea lor,să nu mai plătim întîrzieri.
Postat 02 Decembrie 2015, 14:06 de ducfer
Adriane, nu mai cauta vinovatul...
Citeste articolul lui Dan SIMAN din 06 Octombrie 2015, 07:27, postat AICI , pe ebihoreanul si vei intelege ce inseamna ,,corecţiile financiare de 3,5 milioane euro din totalul de 250 milioane euro" si de unde se vor lua acei bani : de la cei care au ca singura vina ca au votat un incompetent, de la oradeni! Dar nici Dan SIMAN si niciunul dintre cei de la ebihoreanul nu pomenesc nimic de faptul ca primarul a ajuns parcagiu sef, ca baga in buzunarul camarilei cateva milioane anual, milioane pe care ni le fura bagandu-ne noua mana in buzunar. Nu pomeneste nimeni cum a ramas si am ramas cu buzele umflate, ni s-a suflat cet II din ograda si implicit cateva zeci de milioane de euro. Nu spune nimeni ca si-au batut joc cum au vrut miticii de el, de ALESUL NOSTRU, l-au pus sa-i pupe-n cur*te si apoi i-au dat UE. Asa ca nu-i vorba de ,,disconfort", e vorba de scarba care ne cuprinde cand vedem cine ne conduce! Si mai scarba ne e cand vedem cati oradeni prosti sunt...
Postat 02 Decembrie 2015, 13:21 de pinonel
Primaria a realizat imposibilul!!
..sunt multi in Oradea cei care gandesc si fac aceleasi calcule privind investitiile din oras. Primaria Oradea merita tot respectful pt. efortul depus - si-au depasit limitele aducand atatea proiecte si realizand intr-un an cat altii in 20. Sunt multi cei ce vad si stiu sa adune la fata orasului inca 200 mil. de euro..exceptand pe cei cu carnet rosu si trandafiri in piept - care se pricep doar la copy-paste. Ce spun se va adeveri la alegeri - acolo oradenii vor certifica increderea si multumirea fata de edil si echipa lui. Va fi cea mai relevanta multumire pe care comunitatea o poate adresa celor ce s-au zbatut sa puna Oradea in randul oraselor cu viitor si in care sa doresti sa locuiesti. La multi ani oradeni!!
Postat 02 Decembrie 2015, 12:02 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON