URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Octombrie 2012, 15:21

Proiect european pentru dezvoltarea ariei protejate Pădurea Craiului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor derulează în perioada iulie 2012 - august 2014 proiectul "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Situl Pădurea Craiului este cea mai mare arie protejată din judeţul Bihor, fiind întins pe 40.000 de hectare (o suprafaţă mai mare decât cea pe care o are Parcul Naţional Apuseni pe teritoriul judeţului Bihor).

Din aria protejată fac parte comunele: Aleşd, Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Şuncuiuş, Ţeţchea şi Poieni (ultima fiind din judeţul Cluj).

"Situl adăposteşte foarte multe specii de vieţuitoare şi de plante care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importantă dintre ele este acvila. De asemenea, există şi o serie de peste 30 de plante protejate la nivel european, dar şi de habitate importante atât prin partea de suprafaţă, dar şi prin rezerva de apă şi peşterile", a spus Viorel Lascu, managerul de proiect, joi, într-o conferinţă de presă.

Concret, în cadrul proiectului, o echipă formată din 30 de specialişti va lucra la inventarierea şi evaluarea speciilor şi habitatelor din Situl Pădurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate puţin cunoscute şi explorate din punct de vedere turistic, dar mai ales la elaboarea unor planuri concrete de managment ale zonelor care să dea comunităţilor o bază pe care să se dezvolte şi să încerce să obţină fonduri europene. Prin urmare, Viorel Lascu l-a descris ca fiind "un reţetar care va oferi autorităţilor posibilităţi de pornire a unor proiecte concrete" de dezvoltare a zonei.

De asemenea, în cadrul proiectului "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului" vor fi organizate campanii de informare în şcoli şi mai multe tabere pentru elevii din cele 18 comune pentru ca aceştia să poată cunoaşte frumuseţile naturii din zona lor. Valoarea proiectului finanţat prin POS este de 500.000 de euro, 6% reprezentând contribuţia proprie a CAPDD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON