URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 APRILIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
14 Octombrie 2012, 15:21

Proiect european pentru dezvoltarea ariei protejate Pădurea Craiului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor derulează în perioada iulie 2012 - august 2014 proiectul "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Situl Pădurea Craiului este cea mai mare arie protejată din judeţul Bihor, fiind întins pe 40.000 de hectare (o suprafaţă mai mare decât cea pe care o are Parcul Naţional Apuseni pe teritoriul judeţului Bihor).

Din aria protejată fac parte comunele: Aleşd, Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Şuncuiuş, Ţeţchea şi Poieni (ultima fiind din judeţul Cluj).

"Situl adăposteşte foarte multe specii de vieţuitoare şi de plante care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importantă dintre ele este acvila. De asemenea, există şi o serie de peste 30 de plante protejate la nivel european, dar şi de habitate importante atât prin partea de suprafaţă, dar şi prin rezerva de apă şi peşterile", a spus Viorel Lascu, managerul de proiect, joi, într-o conferinţă de presă.

Concret, în cadrul proiectului, o echipă formată din 30 de specialişti va lucra la inventarierea şi evaluarea speciilor şi habitatelor din Situl Pădurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate puţin cunoscute şi explorate din punct de vedere turistic, dar mai ales la elaboarea unor planuri concrete de managment ale zonelor care să dea comunităţilor o bază pe care să se dezvolte şi să încerce să obţină fonduri europene. Prin urmare, Viorel Lascu l-a descris ca fiind "un reţetar care va oferi autorităţilor posibilităţi de pornire a unor proiecte concrete" de dezvoltare a zonei.

De asemenea, în cadrul proiectului "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului" vor fi organizate campanii de informare în şcoli şi mai multe tabere pentru elevii din cele 18 comune pentru ca aceştia să poată cunoaşte frumuseţile naturii din zona lor. Valoarea proiectului finanţat prin POS este de 500.000 de euro, 6% reprezentând contribuţia proprie a CAPDD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON