URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2012, 15:21

Proiect european pentru dezvoltarea ariei protejate Pădurea Craiului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor derulează în perioada iulie 2012 - august 2014 proiectul "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Situl Pădurea Craiului este cea mai mare arie protejată din judeţul Bihor, fiind întins pe 40.000 de hectare (o suprafaţă mai mare decât cea pe care o are Parcul Naţional Apuseni pe teritoriul judeţului Bihor).

Din aria protejată fac parte comunele: Aleşd, Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Şuncuiuş, Ţeţchea şi Poieni (ultima fiind din judeţul Cluj).

"Situl adăposteşte foarte multe specii de vieţuitoare şi de plante care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importantă dintre ele este acvila. De asemenea, există şi o serie de peste 30 de plante protejate la nivel european, dar şi de habitate importante atât prin partea de suprafaţă, dar şi prin rezerva de apă şi peşterile", a spus Viorel Lascu, managerul de proiect, joi, într-o conferinţă de presă.

Concret, în cadrul proiectului, o echipă formată din 30 de specialişti va lucra la inventarierea şi evaluarea speciilor şi habitatelor din Situl Pădurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate puţin cunoscute şi explorate din punct de vedere turistic, dar mai ales la elaboarea unor planuri concrete de managment ale zonelor care să dea comunităţilor o bază pe care să se dezvolte şi să încerce să obţină fonduri europene. Prin urmare, Viorel Lascu l-a descris ca fiind "un reţetar care va oferi autorităţilor posibilităţi de pornire a unor proiecte concrete" de dezvoltare a zonei.

De asemenea, în cadrul proiectului "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului" vor fi organizate campanii de informare în şcoli şi mai multe tabere pentru elevii din cele 18 comune pentru ca aceştia să poată cunoaşte frumuseţile naturii din zona lor. Valoarea proiectului finanţat prin POS este de 500.000 de euro, 6% reprezentând contribuţia proprie a CAPDD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON